Raketterne Glød og Gnist kan være livsfarlige. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Advarer mod farlige raketter og batterier: Kan gennembore kraniet på en voksen mand

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod en række fyrværkeriprodukter, som ikke må sælges. Se listen her.

I samarbejde med tv2.dk

Nytårsaften vil titusindvis af raketter, batterier og andet fyrværkeri oplyse nattehimlen i forskellige farver.

Faktisk har man allerede fra 27. december lovligt måtte affyre krudtet, som har været i handlen siden 15. december.

Men ikke alt fyrværkeri på markedet er lige sikkert. Sikkerhedsstyrelsen har fundet en række produkter, som de klassificerer som farlige og advarer mod.

Heriblandt er de to raketter 'Gnist' og 'Glød' fra LCH Fireworks, som er blevet solgt i T. Hansens butikker, men som siden er blevet forbudt af myndighederne.

Normalt sprænger raketter højt oppe i luften og falder ned mod jorden i mindre stykker, men det er ikke tilfældet med de pågældende to raketter.

Raketterne Glød og Gnist kan være livsfarlige. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

I stedet falder de "lodret ned som et spyd og medfører risiko for kraniebrud, hjernerystelse, blodansamling i hjernen eller svære øjenskader, hvis forbrugere bliver ramt", advarer Sikkerhedsstyrelsen.

- Som udgangspunkt er fyrværkeri jo farligt, men det skal udgøre en minimal risiko for dem, der skal bruge det. Derfor tester vi, om det opfører sig og indeholder det, som det skal, og om det er mærket rigtigt, forklarer kontorchef i Sikkerhedstyrelsen Lone Brose til TV 2.

Raket gik gennem bord

Da styrelsen testede raketterne på skydeterrænet ved Oksbøl, bragede de direkte gennem det campingbord, hvorpå styrelsens papirer lå.

Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital vurderer overfor Jyllands-Posten, at raketten vil "kunne gennembore kraniet hos voksne", hvis den rammer bestemte dele af kraniet.

Konsulent Andreas Dyhrberg fra T. Hansen oplyser til Jyllands-Posten, at de to raketter nu er fjernet fra kædens butikker.

Raketterne er ikke solgt individuelt, men som del af en sortimentspakke til 199 kroner.

Farligt batteri var stadig til salg

Sikkerhedsstyrelsen advarer søndag også mod batteriet 'Intense' fra Johansen Fireworks.

Batteriet burde være trukket tilbage, efter at test har vist, at det kan vælte, når det skydes af. Alligevel har Sikkerhedsstyrelsen i år fundet batteriet til salg på salgssteder for fyrværkeri.

- Det er ulovligt, og vi tager det meget alvorligt, så i sådan et tilfælde indgiver vi politianmeldelse af parterne og går ud og advarer forbrugerne, siger Lone Brose til TV 2.

Har man noget af det farlige fyrværkeri stående derhjemme, råder Sikkerhedsstyrelsen til, at man enten leverer det tilbage til salgsstedet, hvis man stadig har sin kvittering, eller afleverer det som farligt affald på genbrugsstationen.

Op til årets fyrværkerisalg har styrelsen testet funktionen på over 90 produkter. Foruden de allerede nævnte har styrelsen her i december advaret mod en række raketter eller batterier, som ikke må sælges og skal trækkes tilbage fra markedet.

Se hele listen her.

 

Compound-batteriet Happy New Year 2020 - ALB300 Foto: Sikkerhedsstyrelsen