Antallet af besøgende i sommerlandene styrtdykker
Foto: Fårup Sommerland
Både Sommerland Sjælland, Bonbon-land, Djurs Sommerland og Fårup Sommerland fortæller til TV 2, at de har haft en væsentlig mindre omsætning i uge 27 end normalt.
En af årsagerne til de manglende gæster er ifølge forlystelsesparkernes formand, at der på grund af sommerpakken gives halv pris hos konkurrenterne.
Den første uge af skolernes sommerferie plejer at være en populær tid for ture i de danske sommerlande.
Men i år lader gæsterne vente på sig.
Både Sommerland Sjælland, Bonbon-land, Djurs Sommerland og Fårup Sommerland fortæller til TV 2, at de har haft en væsentlig mindre omsætning i uge 27 end normalt.
I Fårup Sommerland, Bonbon-land og Sommerland Sjælland har gæsterne været halvt så mange som sidste år, mens Djurs Sommerland fortæller, at de har haft 70-80 procent af sidste års besøgende.
Savner de udenlandske gæster
Billedet er generelt for hele branchen, fortæller Søren Kragelund, formand for Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD).
- Vi har 12 millioner besøgende i vores parker om året, og fire millioner af dem er turister, som vi nu har mistet, siger han til TV 2.
Det lave antal besøgende skal også ses i lyset af, at sommerlandene grundet coronakrisen er åbnet halvanden måned senere end normalt.
Dertil hører, at den sene åbning foregår med ekstra udgifter til personale, der skal sikre, at gæsterne er afsprittede og holder den fornødne afstand.
Den hårde opstart vil derfor ifølge formanden sætte tydelige spor i parkernes økonomi.
Ikke en del af sommerpakken
Heller ikke politikernes økonomiske indsprøjtning taler i forlystelsesparkernes favør, siger forlystelsesparkernes formand.
For mens konkurrenterne på museer, spillesteder med siddende publikummer, orkestre, teatre, revyer, cirkusser, Folkeuniversitetet, foreningsaktiviteter, videnspædagogiske aktivitetscentre og zoologiske anlæg som led i Folketingets sommerpakke kan sælge entrebilletter til halv pris, er sommerlandene stadig nødt til at kræve fuld betaling.
- Det stjæler omsætning fra os. Det er jo klart, når du har en nabo, der pludselig kan sælge billetter til halv pris, siger Søren Kragelund, som generelt stiller sig uforstående over for nødvendigheden af sommerpakken.
- Det er jo glimrende produkter, vi har, så de skulle nu nok kunne klare sig uden støtte, siger han.
Halv pris på kultur- og foreningsliv
I Sommerland Sjælland peger direktør Kåre Dyvekær også først og fremmest på konkurrenceforvridningen ved sommerpakken som årsag til de manglende gæster.
- Jeg synes ikke, at det er fair. Jeg vil gerne tjene mine egne penge på lige vilkår, men det giver en skævvridning, når man pludselig giver tilskud til nogle enkelte, siger han.
I aftalen om sommerpakken fremgår det, at muligheden for at tilbyde besøgende halv pris på udvalgte entrebilletter skal "øge danskernes deltagelse i kultur- og foreningslivet".
Zoologiske haver og museer tilbyder vel ikke alene underholdning, som er tilfældet hos jer. Kan det ikke forsvare det?
- Det er rigtigt, men de er også typisk lidt billigere, end vi er, og det bliver jo så karikeret endnu mere, når de får lov at tage det halve for billetten. Og vi taler jo om nogle, der ofte er støttet i forvejen og ikke risikerer at gå konkurs, lyder det fra Kåre Dyvekær.
Vejret spiller også ind
Der er dog optimisme at spore i det sjællandske sommerland, hvor stamgæsterne har været ekstra flittige til at forny deres sæsonkort for at støtte, fortæller direktør Kåre Dyvekær.
Derudover er der et stille håb om, at de få gæster også hænger sammen med den massive regn den forgangne uge, og at lykken vil vende, hvis vejret gør det.
TV 2 har været i kontakt med Den Gamle By, København Zoo og Louisiana Museum of Modern Art, som alle fortæller, at de - ligesom sommerlandene - havde færre besøgende i uge 27 sammenlignet med samme uge sidste år, mens Aros melder om flere besøgende.