Billeder fra Skagen bekymrer virolog næsten lige så meget som billederne fra Sunny Beach
Skagen har til daglig 8.000 beboere, men det antal mangedobles henover sommerferien. Særligt i uge 29, hvor de rige og berømte - og folk, der vil have et glimt af dem - flokkes til byen. I en tid med coronasmitte er der derfor ekstra meget fokus på at sikre byen og dens gæster.
Omkring 50.000 mennesker besøger Skagen i løbet af ugen, siger turistdirektør.
De seneste dage har flere medier vist billeder af festende mennesker, som deltager i uge 29 i Skagen i Nordjylland - i folkemunde kaldet Hellerup-ugen.
Og de tætstående personer og festglade folk giver anledning til bekymring, siger professor og virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.
- Jeg bliver næsten lige så urolig, som når jeg ser billederne fra Sunny Beach. Vi har jo bevidst fravalgt, at der må afholdes store arrangementer i Danmark. Når så mange er samlet, skal der nok være to eller tre, der er smittet med coronavirus. Og det åbner op for, at de kan sprede smitten, siger han til TV 2.
Virologen understreger, at selvom coronatallene i Danmark er gode på nuværende tidspunkt, bliver folk stadig konstateret smittet hver dag.
- Vi er ikke ude over pandemien, og virussen er stadig i samfundet. Det har jeg ret meget en fornemmelse af, at folk rundt om i landet har glemt.
Flere patruljer i gaderne
Ifølge Turistdirektør ved Turisthus Nord René Zeeberg er omkring 50.000 mennesker samlet i Skagen i forbindelse med uge 29. Heraf er 25.000 overnattende, mens det antages, at antallet fordobles i form af endagsbesøgende.
Turistdirektøren fortæller, at der rundt om i byen i spidsen af Jylland er bestemte steder, hvor specielt mange er samlet i disse dage. Blandt andet foran det populære badehotel Ruths Hotel og ved turistattraktionen Grenen.
- Jeg har dog et indtryk af, at folk generelt opfører sig coronavenligt. Men vi er opmærksomme på situationen, og vi forsøger at oplyse restauratører og gæster om, hvordan de bedst overholder retningslinjerne, siger René Zeeberg.
Nordjyllands politi er da også til stede med flere patruljevogne end normalt i forbindelse med den populære uge. Det fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Per Jørgensen.
- Vi er der for at forebygge. Både ballade, støjgener og lignende. Det er godt vejr, og så har folk en tendens til at rykke festerne udenfor, siger han til TV 2.
Vagtchefen understreger dog, at torsdag har været en stille dag i det nordjyske.
Virolog: - Vi skal gribe i egen barm
Generelt opfordrer Allan Randrup Thomsen til, at de, der har deltaget i festlighederne i Skagen, lader sig teste for coronavirus ved hjemkomst.
Opfordringen er dog ikke begrænset til turisterne i det nordligste af Danmark. Den går ud til alle dem, der er kommet i lidt for tæt kontakt med andre rundt om i sommerlandet.
- Jeg synes, at folk skal gribe i egen barm og spørge sig selv, om de har opført sig i overensstemmelse med retningslinjerne. Har man ikke det, bør man lade sig teste. Hellere en gang for meget end en gang for lidt i denne her sammenhæng, siger han.
Region Nordjylland har i forbindelse med uge 29 sendt en mobil testenhed til Skagen, så de ferieglade besøgende kan lægge vejen forbi og blive testet for coronavirus.
Test-tilbuddet er dog langt fra blevet overrendt de seneste dage. Fra tirsdag til og med torsdag er mellem 200 og 230 personer blevet testet for coronavirus ved den mobile enhed, der ellers har kapacitet til at kontrollere 400 personer om dagen.
Danske turister skaber røre
Skagen er ikke det eneste sted, der oplever udfordringer ved, at danskerne ferierer på egne breddegrader.
Flere af de danske småøer har oplevet en massiv tilstrømning efter det fra 1. juli blev muligt at rejse gratis dertil med færge som gående og cyklist.
På midtjyske Tunø har øboerne kaldt de mange ferieglade besøgende for ”et mareridt”. Samtidig har flere fastboende på øen Orø ud for Holbæk oplevet at stå tilbage, mens en fyldt færge sejlede turister til øen.
På fastlandet har landsbyen Rækker Mølle nord for Skjern oplevet udfordringer med festglade unge, mens sommerhusområder i blandt andet Odsherred og Marielyst i sidste uge var plaget af høj musik og festende danskere.
Samme udfordringer oplevede flere populære udendørsområder i og omkring København, hvilket i starten af juli fik Københavns Kommune til at indsætte støjvagter på flere steder.