Ekstraordinært mange lyn skaber travlhed hos forsikringsselskaber
Foto: Lene Maria Søndermølle Steffensen
Det er alt fra et relæ, der skal sættes i gang, til store skader med stikflammer i stikkontakten, som forsikringsselskaberne skal tage stilling til.
Det har lynet ekstraordinært meget i juni.
Og det mærker forsikringsselskaberne, som for tiden modtager flere anmeldelser end normalt om skader efter lynnedslag.
Grænsen har ligget og bølget ind over Danmark. Derfor dannes der store og kraftige byger over os lige nu.
Jens Ringgaard Christiansen, TV2 Vejret
Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget. Flere end 5000 lyn har indtil videre ramt Danmark i juni. Flere af lynene har slået ned i bygninger, og derfor er antallet af skadesanmeldelser steget.
Det fortæller flere af landets største forsikringsselskaber til TV 2.
Private og landbrugskunder
I perioden 8. juni til 17. juni har Almindelig Brand modtaget 351 skadesanmeldelser efter lynnedslag. Omkring to tredjedele af anmeldelserne kommer fra private, og resten kommer fra landbrugskunder.
Danmarks næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, har indtil videre modtaget 530 anmeldelser for juni, mens GF Forsikring registrerede 157 skader forårsaget af lynnedslag i perioden 12. juni til 15. juni.
Alt fra relæ til stikflammer
- Det er alt lige fra en lille bitte skade, hvor det bare er et relæ, der skal sættes i gang igen, til de helt store skader, hvor stikflammer kommer ud af stikkontakten, og hvor alle el-installationer og elektrisk udstyr går, siger skadechefen i Topdanmark, Martin Wamsler, til TV 2.
Han advarer kunder mod at kassere bygningsdele og el-apparater, inden de har taget kontakt til forsikringsselskabet. Ifølge skadechefen er det især folk, der bor højt og åbent, der er mere udsatte under lynnedslag, end folk der bor i tæt bebyggelse og omkring høje træer.
- Og husk, sandsynligheden for, at huset bliver ramt af lynet er stadig meget lille, siger Martin Wamsler.
Danmark i grænseområdet
Årsagen til, at himlen lige præcis slår gnister over Danmark i juni, er, at vores lille land i øjeblikket befinder sig i grænseområdet mellem varm og kold luft.
Det fortæller TV 2-meteorolog Jens Ringgård Christiansen.
- Grænsen har ligget og bølget ind over Danmark. Derfor dannes der store og kraftige byger over os lige nu, siger han.
Jens Ringgård tilføjer, at grænsen mellem varm og kold luft sidste år lå nord for os og forrige år lå syd for os.
Og så er der en god nyhed:
- Det ser ud til at være overstået efter i dag. Men det er selvfølgelig, indtil vi igen ender i grænselandet mellem varm og kold luft. Det er ikke til at sige, hvornår det bliver, siger TV 2s meterolog.
12 dage med torden
Ud af de første 19 dage i juni har danskerne oplevet torden i 12 dage - nogle dage i højere grad end andre, fortæller Jens Ringgård Christiansen.
Og månedens - muligvis sidste - tordenskrald rammer onsdag Jylland, inden det i aften og nat fortsætter østpå mod Sjælland.
- Det interessante er, at torden normalt er i højsæson i juli og august. Man kalder det kornmod, når man ser det komme i det fjerne, fordi kornet oftest er modent på den tid. Men i år har vi en tidlig højsæson, siger Jens Ringgård Christiansen og tilføjer, at vi skal helt tilbage til august 2011, før Danmark har oplevet mere torden, end denne juni indtil videre har budt på.