LIGE NU:

Farlig kemi fundet i populære plastikbolde - smid dem ud, lyder rådet

​Boldene er blevet solgt i danske legetøjsbutikker og er fyldt med hormonforstyrrende kemikalier, viser en test fra Forbrugerrådet.

Når plastik skal omdannes til bolde, skal der bruges såkaldte ftalater til at gøre plastikken blød. Og en række af disse ftalater kan være hormonforstyrrende og ødelægge evnen til at få børn.

Alligevel er de skadelige stoffer fundet i seks plastikbolde solgt i danske butikker, viser en test foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er rigtig trist og bekymrende. Vi vil gerne kunne stole på, at det, som vi køber i butikkerne i Danmark, er lovligt og sikkert, siger testansvarlig Christel Søgaard Kirkeby til TV 2.

Udover at boldene kan være skadelige at tage sutte på, lege og spille med, kan plastikken udstøde dampe, som kan være skadelige, hvis de indåndes eller optages gennem huden.

Se listen over de seks bolde i bunden af denne artikel.

Smid bolden ud

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt de seks bolde til myndighederne, og det er nu op til Miljøstyrelsen at vurderer, hvorvidt de skal gøres ulovlige i Danmark.

Allerede nu er anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi dog klar: Ejer du eller dit barn en af de seks bolde, bør de smides ud med det samme.

Og den anbefaling kan læge og professor ved Syddansk Universitet Tina Kold Jensen tilslutte sig:

- Ftalater påvirker hormonsystemet – især hos ufødte børn og små børn. De påvirker udviklingen af kønsorganer, og værst påvirker det drenge, siger hun til TV 2.

- Og flere og flere studier peger på, at det ikke kun er farligt for kønsorganerne og frugtbarheden, men også kan påvirke hjernen.

Farligt skumlegetøj og bolde

Anmeldelsen af de seks bolde kommer kort tid efter, at det populære skumlegetøj Squishies blev fjernet fra hylderne i danske legetøjsforretninger.

I en test foretaget af Miljøstyrelsen viste det sig nemlig, at 12 udgaver af de små skumplastfigurer indeholdt kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at det kunne skade forplantningsevnen, være kræftfremkaldende, giver skader på leveren og irritere både øje og slimhinder.

Og det er da heller ikke første gang, at plastikbolde kommer i myndighedernes søgelys.

Sidste år blev en rød plastikbold vurderet ulovlig af Miljøstyrelsen, da den indeholdt næsten 50 procent af det hormonforstyrrende ftalat DIBP.

Forbrugerrådet efterlyser mere kontrol

Begge tilfælde vidner om, at der er behov for mere kontrol over det legetøj, som ender på hylderne i danske butikker, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er et kæmpe stort problem, hvis man ikke ved, hvad der egentlig er i legetøjet. Så sælger butikkerne det videre uden at vide, om man lever op til reglerne, siger Christel Søgaard Kirkeby.

- Og vi ser desværre stadig, at nogle virksomheder ikke har styr på kemikalierne i deres produkter.

Hos Forbrugerrådet så mange gerne, at der blev indført mærkning på legetøj, så forbrugerne sort på hvidt kan se indholdet.

Ulovligt eller ej?

Hos Miljøstyrelsen bekræfter Center for Sikker Kemi, at man har modtaget anmeldelsen af de seks plastikbolde fra Forbrugerrådet.

- Hvis boldene viser sig at være ulovlige, så vil vi tage skridt til, at boldene fjernes fra markedet, siger Jane Pedersen, funktionsleder i Kemikalieinspektionen hos Miljøstyrelsen, til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Farlig kemi fundet i disse seks bolde

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden