Finanslov præsenteres klokken 14: Gavekort og højere fradrag kan være på vej til danskerne

Efter et "nærmest historisk udramatisk forløb" vil et politisk flertal nu præsentere finansloven for 2021 samt en ny aftale om økonomisk stimuli.

Regeringen vil sammen med dens støttepartier præsentere finansloven for 2021 samt en aftale for økonomisk stimuli klokken 14.00.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Meget af finanslovsaftalens indhold er allerede kendt i form af de delaftaler, der er blevet præsenteret de seneste dage.

Heriblandt den velfærdsaftale, der blev meldt ud lørdag med blandt andet 425 millioner kroner til flere sosu-medarbejdere og en fremrykning af minimumsnormeringer fra 2025 til 2024.

Skattefradrag og gavekort?

Der vil dog også komme nye ting frem - blandt andet i form af aftalen om økonomisk stimuli.

Tiltag, der skal holde de økonomiske hjul kørende og sikre arbejdspladser.

Under den kategori nævnte statsminister Mette Frederiksen (S) for uger tilbage, at regeringen undersøgte muligheden for at give et skattefradrag på hotel- og restaurantbesøg.

Enhedslisten fulgte trop med et forslag om at give omtrent 3,3 millioner danskere et gavekort på 1000 kroner, mens Det Konservative Folkeparti blandt andet har foreslået at udvide håndværkerfradraget til også at gælde oplevelsesindustrien.

Regeringen har allerede lagt op til en udvidelse af boligjobordningen, der også er kendt som håndværkerfradraget.

"Nærmest historisk udramatisk forløb”

TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, hæfter sig ved, at forhandlingerne i år har båret præg af et ”nærmest historisk udramatisk forløb”.

Det er ellers efterhånden sjældent i finanslovssammenhæng, påpeger han, blandt andet med henvisning til sidste år, hvor Det Radikale Venstre insisterede på indrømmelser på udlændingeområdet, og der var reel frygt for et sammenbrud.

- Det virker simpelthen, som om man i år har fundet hinanden, og at man fra regeringens side har været villig til indrømmelser til støttepartierne, siger Hans Redder.

Ingen Morten Østergaard

Der er dog også andre faktorer, der spiller ind, for eksempel at Morten Østergaard ikke længere er leder af Det Radikale Venstre, som igen og igen har truet med at vælte regeringen, hvis den ikke leverede tilstrækkeligt på klimaområdet.

- Det har også haft en betydning for, hvor let de her forhandlinger er forløbet, siger Hans Redder.

Morten Østergaard trak sig som leder for Det Radikale Venstre 7. oktober, fordi han var hovedperson i en krænkelsessag.

Han er nu på orlov fra Folketinget, og Sofie Carsten Nielsen er partiets leder.


Seneste nyt

fra Nordjylland