LIGE NU:

Fingrene væk: I dag skærpes straffen for at køre bil med håndholdt mobil

Kan bilens skærm betjenes ustraffet? Må telefonen ligge i skødet under kørsel, og må den bruges, når der holdes for rødt? Reglerne for at betjene en skærm under kørslen er strammet betydeligt.

Nu skal det ikke længere kun give røde ører og en bøde at bruge håndholdt mobil under kørsel.

Fra i dag koster det et klip i kørekortet, hvis multitaskende bilister bliver taget med telefonen i hånden i stedet for hænderne på rattet.

Foruden mobiltelefoner omfatter forbuddet håndholdt brug af tablets, GPS’er, computere, smartwatches og walkie-talkier.

Den nye regel er allerede blevet anvendt. Klokken 7 i morges uddelte Fyns Politi for første gang et klip i kørekortet samt en bøde på 1.500 kr plus 500 kr til Offerfonden for at benytte håndholdt mobil under bilkørsel.

For at bruge udstyret lovligt kræver det, at udstyret er anbragt i en fastgjort holder i køretøjet, eller at man bruger det uden fysisk berøring af dets knapper eller display - eksempelvis via stemmestyring eller headset.

Det nye tiltag skal og bør gøre en forskel, lyder det fra juridisk konsulent ved interesseorganisationen FDM Dennis Lange:

- Alt andet lige er respekten for at miste kørekortet – som klippet i kørekortet er første skridt imod – større end respekten for ”bare” at skulle betale en bøde, siger han til TV 2.

 

Indtil i dag var straffen, at føreren skulle betale 1500 kroner i bøde og en afgift på 500 kroner til Offerfonden. Nu følger der altså også et klip i kørekortet med.

34 procent gør det

Manglende opmærksomhed på vejen er medvirkende til hver tredje dødsulykke i trafikken, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Og mobiltelefonen er ifølge FDM en af de helt store opmærksomheds-syndere.

- Det har alvorlige konsekvenser, og det er bare et øjeblik, der skal til, før det går galt, lyder det fra Dennis Lange.

Alene sidste år sigtede politiet knap 22.500 personer for brug af håndholdt mobil i trafikken – på både cykel og i busser, lastbiler og biler.

Og i en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Rådet for Sikker Trafik indrømmer 34 procent af danskerne, at de sommetider lader blikket falde på GPS eller mobiltelefonen under kørsel.

Beslutningen om at indføre den skærpede straf til de skærmglade chauffører er dog ikke helt dugfrisk. Allerede sidste år blev forslaget vedtaget af et enigt folketing.

Men på grund af udfordringer med politiets IT-systemer, som skal håndtere 'klippene' i kortet elektronisk, har netop den del af vedtagelsen haltet bagud. Problemer, som nu skulle være faldet på plads.

Hvad må du? Se de nye regler her: