LIGE NU:

Flertal udenom regeringen vil hæve forsamlingsloftet til 50 om fem dage

Et flertal er blevet enige om en fremskyndet genåbning af Danmark, forud for forhandlingerne, som begynder nu.

Et flertal bestående af De Radikale, Alternativet og de borgerlige partier vil ved forhandlinger onsdag eftermiddag kræve den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud og de skærpede rejsevejledninger lempet inden udgangen af maj.

Det fremgår af en skriftelig aftale, partierne har indgået, som TV 2 er i besiddelse af.

De syv partier har tilsammen 95 mandater. Partierne er enige om en fremskyndet genåbning på tre principper:

  • Alt, der tidligere har været lukket, kan åbne under de sundhedsmæssige retningslinjer, som myndighederne fastsætter herfor. Natklubber, diskoteker, spillesteder og store arrangementer (+500 deltagere), hvor der er risiko for superspredning - vil fortsat ikke være tilladt. Hvis der yderligere er områder, hvor der efter en sundhedsfaglige vurdering ikke forsvarligt kan laves retningslinjer, der beskytter mod smittespredning, vil disse ligeledes være lukket.
  • Forsamlingsrestriktionerne lempes trinvist fra 10 til 50 personer den 25. maj, 50 til 200 personer den 25. juni og 200 til 500 den 1. august. De gradvise lempelser er forudsat af, at der stadig holdes én meters afstand.
  • Den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger lempes inden udgangen af maj.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har forpligtet sig til, at regeringen vil melde ud om grænsespørgsmålet senest 1. juni. Udenrigspolitik, hvilket også vil sige grænsespørgsmål, er op til regeringen alene at tage beslutning om.