Flertal vedtager nye regler for automatisk nedlukning
Foto: Louise Gram Søndergaard / TV2 Nord
Venstre er kritiske og mener ikke, at den nye aftale løser problemerne. Børn og unge er "gidsler i regeringens firkantede politik," lyder det.
Der skal mere til, før skoler, institutioner samt voksen- og ungdomsuddannelser lukkes ned på grund af smitte i et sogn.
Det mener alle Folketingets partier pånær Venstre og Nye Borgerlige, der onsdag har vedtaget nye og mere lempelige regler for de automatiske sognenedlukninger, som er blevet kritiseret for at være rigide og strikse.
Flertallet har besluttet at hæve barren for, hvornår eksempelvis skoler, fritidsordninger og ungdoms- og voksenuddannelser i et sogn først skal lukkes. Det sker konkret ved at ændre to af de eksisterende tre parametre:
Den såkaldte incidensgrænse for smittede hæves fra 400 til 500 personer per 100.000 indbyggere.
Positivprocenten hæves fra 2,0 til 2,5 procent.
Parametret om nedlukningen, når der er flere end 20 smittede i sognet, ændres ikke.
Når et sogn er under niveau for mindst et af de tre parametre, vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med kommunalbestyrelsen, om påbuddet skal ophæves for konkrete skoler og institutioner, der ikke vurderes i "nærliggende smittefare". Det kan eksempelvis være efter en skærpet testindsats.
Kommunalbestyrelsen skal også kunne ophæve nedlukningen, hvis sognet syv dage i træk er under niveau på et af de tre parametre.
Lettere kommunal genåbning
De nye regler indebærer også en selektiv genåbning på kommuneniveau, der kan ske efter samme procedure som for sogne. Det betyder, at skoler og institutioner kan være åbne, hvis de "ikke vurderes i nærliggende smittefare - eksempelvis fordi de er beliggende i andre bysamfund i kommunen uden særlig interkation med det smitteramte område".
Det er også aftalt, at kommunalbestyrelsen skal ophæve nedlukningen, hvis kommunen syv dage i træk har en incidens på under 250 per 100.000 indbyggere. Det er en hævelse af incidensgrænsen fra det nuværende niveau på 200.
Kan mødes udendørs
Som noget nyt gives der også mulighed for, at nedlukkede skoler samt ungdoms- og voksensuddannelser kan undervise eleverne udendørs.
Derudover vil skoler og institutioner, der har været omfattet af den automatiske nedlukning i mere to uger ud af de seneste fire uger, kunne gennemføre undervisning under "særlige forhold".
Det kan være ved fremmøde på maks 50 procent, og ved at elever over 12 år testes dagligt. For elever i grundskolen vil der være tale om en "kraftig opfordring", mens der vil være krav om daglig test af elever på ungdoms- og voksensuddannelser.