Den første dansker er smittet med coronavirus og er nu isoleret i sit hjem. Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix

Første dansker smittet med coronavirus: Det skal du gøre og ikke gøre

Der er tale om en medarbejder på TV 2, som søndag kom hjem fra skiferie i det nordlige Italien.

I samarbejde med tv2.dk

Den første dansker er bekræftet smittet med coronavirus. Det oplyser TV 2 og Sundhedsstyrelsen.

Der er tale om en medarbejder på TV 2, Jakob Tage Ramlyng, der i sidste uge var på skiferie i det nordlige Italien sammen med sin familie.

Jakob Tage Ramlyng kom hjem til Danmark mandag og begyndte onsdag formiddag at vise symptomer. Natten til torsdag blev han bekræftet smittet med covid-19, og han skal nu opholde sig i sit hjem på Sjælland. Hans kone og søn er testet negativ.

Det danske beredskab er sat i gang

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, oplyser, at det danske beredskab startede natten til torsdag, da det stod klart, at den første dansker er smittet med coronavirus.

- Det startede med håndteringen af patienten og hans pårørende, som er testet negativ. Men så går vi også allerede der i gang med kontaktopsporing – det kommer vi til at fortsætte med i dag, også hos jer (på TV 2 Danmark - ikke TV2 Nord, red.), fordi det er jeres kollega, der er blevet smittet.

Han oplyser desuden, at man skal have været i ret tæt kontakt med den smittede - indenfor to meter, før der er risiko for at være blevet smittet.

- I de her tider skal vi skrue meget op for hygiejnen - det er noget, vi generelt er for dårlige til i Danmark, og det er noget, vi skal til at øve os i at blive bedre til, siger Søren Brostrøm.

Han oplyser desuden, at dødeligheden ved covid-19 ikke er så slem, som sundhedsmyndighederne til at starte med frygtede.

- Med den her tyder det på, at langt de fleste har lette symptomer, men ældre og folk, der er syge i forvejen, kan blive meget syge og dø, siger Søren Brostrøm, der forventer, at der vil komme flere smittetilfælde de kommende dage og uger.

Sundhedsministeriet holder pressemøde om situationen klokken 8.

Er i karantæne i sit hjem

TV 2-medarbejderen fortalte på TV 2 NEWS onsdag, at han blev testet på Roskilde Sygehus - han og familien skulle blive i bilen, indtil de blev hentet af en læge, der bar masker og hansker. Herefter førte lægen dem ind på en steril stue, hvor de fik taget prøver.

Flere lande har i løbet af ugen konstateret sit første tilfælde af coronasmitte - det gælder blandt andet Østrig, Norge, Schweiz og Kroatien, og nu er smitten altså også kommet til Danmark.

På Tenerife er mindst seks danskere sammen med tusind andre gæster lige nu i karantæne på et turisthotel, efter en italiensk turist mandag blev konstateret smittet med coronavirus.

Det skal du gøre og ikke gøre - bliv klogere på coronavirus

Hvad er coronavirus?

Coronavirusser er en stor familie af virusser. Hos mennesker kan de forårsage forskellige former for luftvejsinfektioner – alt fra almindelig forkølelse til de mere alvorlige infektioner som MERS og SARS. Den nyeste coronavirus, som har sit epicenter i den kinesiske Hubei-provins, forårsager sygdommen Covid-19.

Virussen smitter fra person til person. En smittet kan give virussen videre ved eksempelvis at hoste eller nyse i nærheden af andre.

 

Hvad er covid-19?

Covid-19 er den luftvejsinfektion, der forårsages af den nyeste coronavirus. Både den nyeste coronavirus og covid-19 var ukendte inden udbruddet i millionbyen Wuhan i Kinas Hubei-provins.

 

Hvor farlig er covid-19?

Indtil videre har flere end 80.000 mennesker fået konstateret covid-19 ifølge det amerikanske universitet Johns Hopkins. Næsten 30.000 af dem er erklæret raske, mens omkring 2700 er døde som følge af sygdommen. Det svarer til omkring 3,4 procent af de syge.

Dødeligheden for influenza ligger på cirka én procent, mens den for covid-19's søstersygdomme MERS og SARS ligger på henholdsvis 35 og 11 procent.

Folk med et svagt helbred og ældre mennesker ser ud til at blive ramt hårdere af covid-19 ifølge WHO, der dog ikke konkluderer noget entydigt endnu.

 

Hvorfor kan man dø af covid-19?

Covid-19 ser ud til at være farligere end en almindelig forkølelsesvirus, fordi den angriber de nedre luftveje. En forkølelse sætter sig normalt kun i hoved og hals, mens covid-19 angriber lungerne. I svære tilfælde kan man få lungebetændelse, vand i lungerne, nyresvigt og dø af sygdommen.

 

Hvad er symptomerne på covid-19?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tager det mellem en og 12,5 dag, fra man bliver udsat for smitte, til man bliver syg. De første symptomer er feber, en følelse af udmattelse og tør hoste.

Nogle patienter har også haft muskelsmerter og åndedrætsbesvær, mens der i sjældne tilfælde er rapporteret om hovedpine, svimmelhed, mavepine, diarré, kvalme og opkast. Det fremgår af et kinesisk studie fra 7. februar, der er offentliggjort i lægetidsskriftet Journal of American Medical Association.

 

Hvad skal man gøre, hvis man har symptomer?

Føler du, at du har symptomer på smitte efter at have været i et område eller et land, hvor virussen er, så bliv hjemme og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til enten læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.

 

Hvad sker der, når folk bliver raske?

Den nye coronavirus minder meget om den influenzavirus, som vi kender herhjemme. Derfor er mønsteret for, hvad der sker, fra man bliver syg, til man bliver rask, også det samme. Det fortæller Jens Lundgren, professor i Infektionsmedicin ved Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet til TV 2.

 

- Hvis man bliver smittet med den nye coronavirus, danner man antistoffer i kroppen, ligesom man ville gøre ved en almindelig influenza. De antistoffer gør, at man ikke kan blive smittet igen med virussen. Når man er blevet rask, kan man leve sit liv som før – ligesom ved influenza.

 

Når man er rask, smitter man ikke længere.

 

Hvordan er Danmark forberedt på et virusudbrud?

Hvis uheldet er ude, er flere kaserner og flyvestationer gjort klar til at modtage og isolere eventuelt smittede. Derudover er seks hospitaler i stand til at tage imod patienter, der mistænkes for at være smittet med coronavirus.

 

Hvor stor er risikoen for et virusudbrud i Danmark?

På baggrund af den seneste udvikling i Italien og andre lande har Sundhedsstyrelsen ændret sin risikovurdering for, om vi i Danmark kommer til at se tilfælde af covid-19.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm forventer, at vi kan komme til at se tilfælde af coronasmitte i Danmark.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at der dog kun er lav risiko for udbredt smitte i Danmark. Styrelsen skriver samtidig, at risikoen for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret, også er lav.

 

Findes der en vaccine eller behandling mod covid-19?

Ikke endnu. Mulige vacciner og medicinbehandlinger er dog under udvikling og bliver i øjeblikket testet på medicinske klinikker, oplyser WHO.

 

Hvad skal man gøre, hvis man rejser et sted, hvor der er coronavirus?

Sundhedsstyrelsen anbefaler tre tiltag, hvis man er ude at rejse:

  • Vask hænderne - brug gerne hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der viser tegn på forkølelse og luftvejsinfektion.
  • Host eller nys i et engangslommetørklæde - alternativt i albuebøjningen

Hold derudover gerne øje med Udenrigsministeriets rejsevejledning.

 

Hvad skal man gøre, hvis man kommer hjem fra et sted, hvor der har været covid-19?

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte, oplyser Sundhedsstyrelsen. Hvis man bliver syg, kan det skyldes meget andet end covid-19.

 

Har man været i områder med smitte, skal man være opmærksom på, om man udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst.

Sker dette så bliv hjemme og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Her bør man oplyse, at man har været i område med smitte. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.

 

Kan man blive smittet, hvis man køber ting over internettet?

Risikoen for at blive smittet af pakker, der kommer fra områder med coronaudbrud, er lav. Det skyldes ifølge WHO, at risikoen for, at en smittet person overfører virussen til en pakke, er lav. Og at risikoen, for at virussen overføres fra en pakke til en person, ligeså er lav.