LIGE NU:

Heste for millioner: Sådan endte anholdt sydkoreaner i Nordjylland

Den anholdte sydkoreaner Yoraa Chung har købt sig vej til Vodskov gennem heste for flere millioner.

Hvis personalet på Andreas Helgstrands stutteri ikke allerede vidste det, så blev det indskærpet for nogle måneder siden: Diskretion er en æressag og ingen skal tale om den sydkoreanske kvinde, der trænede på stutteriet i Vodskov.

Det fortæller kilder i miljøet omkring stutteriet i Nordjylland.

Igennem længere tid har sydkoreanske journalister snuset rundt i lokalområdet og spurgt efter Yoraa Chung. Blandt hestefolk i området er der selvfølgelig blevet talt meget om det. Det er trods alt ikke hver dag, at der render presse fra Asien rundt i Vodskov og omegn med nysgerrige spørgsmål.

Yoraa Chung er blevet anholdt, fordi politiet i Sydkorea vil afhøre hende i forbindelse med anklager mod hendes mor hjemme i Sydkorea. Moderen, Choi Soon-sil er anklaget for at have styret den sydkoreanske præsident og der igennem udpeget folk til højtstående stillinger.

De alvorligste anklager handler om, at hun har lagt pres på store firmaer som Samsung og Hyundai for at få dem til at donere hundredvis af millioner kroner til sin familie og to fonde, som hun står bag. Blandt andet til at finansiere datterens interesse for dyre heste.

Sagen har ført til at den sydkoreanske præsident er suspenderet. Og altså også ført sydkoreanske paparazzi-fotografer til Nordjylland. Og når der sker noget opsigtsvækkende i området, så er det naturligt, at folk peger på Andreas Helgstrands stutteri.

Den danske toprytter har skabt en rigtig god forretning i Vodskov, hvor heste for millioner bliver solgt til alle egne af verden. Naboerne har flere gange set helikoptere komme og lande på ejendommen – det nemmeste transportmiddel, når velhavende hestefolk fra Singapore eller Brasilien skal forbi Nordjylland, for at se på en dressurhest. Og netop derfor heller ikke et usandsynligt sted for sydkoreanske Yoraa Chung at slå sig ned for en tid.

Rent sportsligt giver det mening – topryttere fra Dubai, USA, Singapore, Argentina osv. rejser ofte til Europa for at bo og træne med deres heste enten hele året eller i sommerhalvåret, fordi sporten her er på højeste niveau og de bedste konkurrencer i Tyskland, Frankrig og Holland er nemme at køre rundt til med hestene bag i en lastbil. Og Chung selv hører til i den absolutte elite i hjemlandet.

At træne hos Andreas Helgstrand er altså oplagt - han selv er ganske kendt i udlandet. Helgstrand har deltaget ved EM, VM og OL flere gange og handler altså med heste i verdensklasse. Allerede for over et år siden købte Yoora Chung en tophest gennem Helgstrand. Så de to kendte hinanden i forvejen.

Lige nu befinder Helgstrand sig på Bahamas, oplyser staldchef Mads Rom i Helgstrand Dressage til Nordjyske, og han kan derfor ikke udtale sig om anholdelsen af stutteriets kunde.

- Vi har tavshedspligt i forhold til vores kunder, men vi vil godt bekræfte, at Yoora Chung har været her forbi for et par måneder siden, oplyser Mads Rom til avisen.

- Hun har været her og træne, og hun har også købt hest her, men vi har ikke set hende siden, tilføjer han.

Toppen af ridesporten er en verden, hvor penge er noget man har, og ikke noget man taler om. Derfor bliver der også sjældent talt vidt og bredt om købesummen, når en hest skifter ejermand.

Sandsynligvis har det dog ikke har været billigt for Chung at investere i hele to heste fra Andreas Helgstrand. Sidste år var Helgstrand i medierne, da et salg af en hest til syv millioner kroner gik i vasken. Da tophesten Uno Donna Unique blev solgt, stod der 20,1 millioner kroner på prisskiltet, mens hesten Casio gik for 4,8 millioner kroner.

Og som folk i rideverdenen bemærker, ’lader han ikke noget gå for under en million’.

Yoora Chung har købt hestene Vitana V og Rausing, gennem Andreas Helgstrand, skriver eurodressage.com. Hun skulle have deltaget i en international dressurkonkurrence i Odense i oktober, men meldte fra i sidste øjeblik. Samtidig begyndte præsidentskandalen at rulle i Sydkorea.

I mellemtiden har hun holdt lav profil i Nordjylland.

Mads Rom fra stutteriet siger, at de ikke har set noget til Chung, siden hun sidst købte hest på stedet.

Dog har Chung stadig boet i huset Gug tæt på stutteriet og hendes hest, Rausing, har været i træning på stutteriet og deltaget i konkurrencer med en anden rytter.

Yoraa Chung har tilbudt at vende tilbage til Sydkorea frivilligt i løbet af tre dage, hvis hun bliver sat på fri fod, når hun kommer ind i landet.

Men det har den sydkoreanske regering afvist, skriver den sydkoreanske anklager i en erklæring tirsdag. I mellemtiden har koreanske myndigheder, ifølge Reuters, annulleret Chungs pas, så det ikke virker efter 10. januar for at få sydkoreaneren til landet hurtigt.

Det er endnu ikke afgjort, om Danmark vil udlevere Chung til Sydkorea.

def_thumb,50_percent

play Frygtede gaseksplosion på campingplads: Gæster måtte gennes væk da skur med gasflasker gik op i røg

def_thumb,50_percent

play Kunder fik et chok: Rotte løb rundt på bland-selv-slik bøtter

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

20_percent

play Nordjysk restauratør klar til genåbning: - Det er lige så man sitrer helt i dag

def_thumb,50_percent

play Frygtede gaseksplosion på campingplads: Gæster måtte gennes væk da skur med gasflasker gik op i røg

def_thumb,50_percent

play Kunder fik et chok: Rotte løb rundt på bland-selv-slik bøtter

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

Til forsiden

Til forsiden