Hvidjulsbarometeret: Amerikansk måling spår om nordjysk hvid jul
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Den lokale hvide jul kan fortsat ikke udelukkes, men den landsdækkende hvide jul ser efterhånden urealistisk ud.
Mens den ene måling peger på sne i Nordjylland, viser en anden sne til sønderjyderne.
Hver dag frem til 24. december tager TV 2 VEJR temperaturen på julesneen – og holder øjnene stift rettet mod chancen for den hvide jul.
Til det formål bruger vi hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents sandsynlighed, vi vurderer, der er for en landsdækkende hvid jul.
For at få landsdækkende hvid jul skal der om eftermiddagen juleaftensdag ligge mindst 0,5 centimeter sne i 90 procent af landet.
17. december er hvidjulsbarometeret sat op til 7 procents chance for en landsdækkende hvid jul.
Derfor står hvidjulsbarometeret, som det gør
Selvom det lokalt sner lørdag morgen, så er Danmarks snedække på tilbagetrækning. I weekenden vil tø ødelægge en del af snedækket i Jylland, og et markant vejrskifte, der sender regnfuldt og usædvanligt mildt vejr op over Danmark, er en rigtig snedræber.
Alligevel kan man stadig håbe på landsdækkende hvid jul. Nye prognoser fra lørdag morgen, sender et snevejr til Danmark Juleaften.
Ovenstående grafik viser nedbør juleaftensdag. Den rå prognose viser sne til den nordlige del af Jylland og Vestsjælland, mens det regner i Syddanmark.
Andre beregninger er mindre positive for den hvide jul, men ovenstående prognose viser, at det sidste ord omkring hvid jul bestemt ikke er sagt.
Vi har derfor valgt, at opgradere chancen for landsdækkende hvid jul til 7 procent.
Lokal hvid jul er langt mere sandsynligt.
Men mens den amerikanske beregning peger på sne i det nordjyske, peger pilen længere ned i landet i den europæiske beregning. Det fælles europæiske regnecenter ECMWF har snedække i Syddanmark. Nedenstående prognose er fra beregninger lørdag morgen 17. december.
Mere om hvidjulsbarometeret
Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 VEJR, hvor vi sædvanen tro begynder allerede ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.
De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.
Hvid jul - siden 1874
År med landsdækkende hvid jul i Danmark – siden år 1874:
2010
2009
1995
1981
1969
1956
1938
1923
1915
1887
1886
1876
Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første 'rigtige' vejrmodeller, som vi anvender på TV 2 VEJR, at vise os deres spæde bud på julevejret.
Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.
Frem til 15.-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i vores prognosemodeller, men fra cirka 10 dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker – og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise sig med deres bud.
Fra fem til syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.
Siden 2013 har vi haft to lokale hvide jule. Sidste år var vi meget tæt på en landsdækkende hvid jul, da et større snevejr lillejuleaften gav et snedække i omkring 80 procent af landet juleaften. Derudover var der også lokal hvid jul i 2018.
I både 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.
Om det sker igen i år, kan du følge med i på VEJR.TV2.DK og i TV 2 VEJRs tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS.