LIGE NU:

Indian summer på vej mod Danmark

Naturen er begyndt at få efterårsfarver, men sommerluften vil ikke slippe. De kommende dage bliver smukke med temperaturer op omkring 25 grader.

Find bare sommertøjet frem endnu engang og gem den lune efterårsfrakke væk. Det bliver så varmt, at selv bikini og badebukser kan få endnu en omgang sand og vand. Med temperaturer mellem 20 og 25 grader de kommende dage bliver det igen sommervejr - og nu med smukke efterårsfarver i naturen. Dog bliver temperaturerne i det nordjyske en anelese lavere end i resten af landet.

 
 
Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Tirsdag bliver en smuk solskinsdag med meget høje temperaturer. Når vi over 25,0 grader får vi meteorologiske sommerdag nummer 72.

 
 
Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Onsdag og torsdag fortsætter det sommerlige vejr i Østdanmark, selvom temperaturen falder en smule. Der vil fortsat være forholdsvis meget sol. I Jylland bliver det dog noget mere skyet, og torsdag kan man forvente regn.

 
 
Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Indian summer

Indian summer er en betegnelse taget fra USA, som er mindst 300 år gammel. Der er ikke en klar definition, men begrebet er brugt om en periode med sommervejr i efteråret. Selvom vi kun er cirka midt i september, er den danske natur i høj grad begyndt at få efterårsfarver. Det er endda sket tidligere, end det plejer. Årsagen til dette skal man nok finde i den lange tørkeperiode i maj, juni og juli. 

Det smukkeste vejr findes i efteråret

De fleste danskere holder meget af sommer, mens efteråret ikke har samme status. Det er der nok flere grunde til. Efteråret er den årstid med flest regnvejrsdage. Fra 1. september til 30.november falder dagslængden fra 13 timer og 40 minutter til 7 timer og 19 minutter.

 
 
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Men når solen luner på ryggen, og vinden er rolig, er efterårsvejr enormt smukt. I Tyskland bruger man begrebet 'Goldener Oktober' om naturens flotte farver, og herhjemme kendes sange som "Septembers himmel er så blå". Efteråret er fantastisk, når vejret arter sig.

Løvfaldssommer

TV 2 Vejret definerede i 2011 begrebet løvfaldssommer som en pendant til Indian summer. En dansk udgave med en klar definition. Løvfaldssommer er defineret som minimum tre dage i træk med over 20 grader efter efterårsjævndøgn. Efterårsjævndøgn er på søndag den 23. september.