Inflationskurven er knækket for første gang i år

Det er de faldende energipriser, der har medvirket til, at inflationskurven nu er knækket, lyder det fra cheføkonom.

For første gang i år er inflationskurven knækket.

Mandag viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik nemlig, at forbrugerpriserne – også kaldet inflationen – i november steg med 8,9 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

I oktober lå det tal på 10,1 procent, og dermed er inflationen nu efter 11 måneders stigning i træk bøjet af.

Inflationen i Danmark

Grafen viser, hvor meget forbrugerpriserne samlet set er steget i Danmark i forhold til samme måned året før.

Opdateret 12. december. Kilde: Danmarks Statistik.
Opdateret 12. december. Kilde: Danmarks Statistik.
Foto: Grafik tv2.dk

Danmarks Statistik kalder faldet for "markant".

Hos Sydbank får mandagens tal cheføkonom Søren Kristensen til at trække på smilebåndet, og han kalder det for "et ganske stort fald".

- Man skal dog ikke lade champagnepropperne springe endnu, for inflationen er fortsat enormt høj, siger han i en skriftlig kommentar.

Inflationen er stadig på højt niveau

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre ser det nye inflationstal som "en yderst kærkommen nyhed for alle danskere", når kurven nu er knækket for første gang i næsten et år.

- Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Hvad er inflation?

Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.

Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.

Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.

Det er første gang siden december 2021, at årsstigningen er lavere end forrige måneds årsstigning, hvilket især skyldes lavere priser på gas, elektricitet, benzin og diesel i forhold til forrige måned.

Han giver faldet i energipriser æren for, at inflationskurven er knækket. Dog mener han også, at det er for tidligt at glæde sig for meget. Danskernes økonomi er stadig under pres, lyder det.

- Ser vi dog på inflationen over det seneste år, som stadig er høj trods faldet, så er det fortsat især energi og fødevarer, som lægger pres på de danske husholdningsbudgetter, udtaler Jeppe Juul Borre i en skriftlig kommentar.

Billigere at være dansker i november

Ser man kun på, hvordan forbrugerpriserne udviklede sig fra oktober til november, faldt de med 0,9 procent. Også her er det særligt hos de faldende energipriser, at man skal finde forklaringen.

Modsat trak prisændringer på blandt andet husleje, fødevarer samt spil og legetøj indekset op med 0,16 procentpoint.

Viser inflationen på de overkategorier, Danmarks Statistik arbejder med fra november 2021 til november 2022. Kilde: Danmarks Statistik.
Viser inflationen på de overkategorier, Danmarks Statistik arbejder med fra november 2021 til november 2022. Kilde: Danmarks Statistik.
Foto: Grafik tv2.dk

Varer var i oktober i år steget med 16 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

I november var varer steget med 13,3 procent sammenlignet med november sidste år.

På trods af at inflationen i november både har en lavere årsstigning sammenlignet med oktober, og at inflationen er faldet fra oktober til november i år, ser vi ifølge Søren Kristensen ikke frem mod et 2023, hvor danskerne kan ånde lettet op.

- Vi forventer, at 2023 som helhed også vil byde på en inflation, som er højere end de lønstigninger, vi får skrabet sammen. Det betyder, at inflationen også i 2023 vil give modvind til dansk økonomi, udtaler han.


Seneste nyt

fra Nordjylland