Foto: Per Frank Paulsen

Isslag truer Nordjylland torsdag morgen: Kan give spejlglatte veje

En front med både sne, regn og isslag skal ind over Nordjylland torsdag morgen - og det kan give spejlglatte veje i morgentrafikken.

I samarbejde med tv2.dk

Spejlglatte veje netop som man står og skal afsted til arbejde. Dét er realiteten torsdag morgen, fordi en front med nedbør skal ind over landet. 

For mens frontsystemet kommer med varmere luft - i første omgang i de højere luftlag - så strømmer kold luft fra Tyskland og Polen fortsat op over Danmark fra syd og sydøst helt nede ved jorden.

Og det er netop dén konstellation, der kan give det især for trafikken meget farlige vejrfænomen isslag.

Fronten med nedbør når ind til det sydvestlige Jylland sidst på natten og breder sig i løbet af morgenen og formiddagen videre mod nord. 

De samlede mængder nedbør bliver små, men selv let isslag kan give trafikale udfordringer.

TV 2 VEJRET har derfor udsendt varsel om let isslag for Jylland, Fyn og det vestlige Lolland. I de østlige egne ser man ud til at gå fri.

TV 2 VEJRET har udsendt varsel om isslag i de gult markerede områder fra sent onsdag nat til torsdag middag. Foto: TV 2 Vejret

Isslag opstår, når der få hundrede meter oppe i atmosfæren er tøvejr, mens det er frost i luften tættest på jorden. 

Således vil de snefnug, der falder ud af skyerne, smelte og blive til regndråber.

Når disse regndråber igen bevæger sig ned i det kolde luftlag nær jordoverfladen, så bliver de underafkølede - og med de samme de rammer en fast genstand som træer, biler eller veje, så fryser de til is.

Dermed kan der, hvis isslaget er kraftigt nok, dannes et ispanser - og det gør livet som trafikant hvad end det er på hjul eller til fods særdeles vanskeligt.

I samarbejde med tv2.dk