LIGE NU:

Krusedulle på himlen vakte opsigt

Flere nordjyder undrede sig over en usædvanlig flystribe, der bølgede sig højt oppe i luften.

- Hvis det er et fly, så er piloten fuld. Sådan sagde Lisbeth Rønnow fra Aabybro tidligere på ugen til sin mand, da hun så en underligt krøllet flystribe hen over himlen.

Trods 25 år i området, hvor både Aalborg Lufthavn og Flyvestation Aalborg sætter sit præg på himmelbuen, er det første gang, hun har set sådan en snoet flystribe.

I Gistrup havde Bodil Krogh Mortensen en tilsvarende oplevelse.

- Striben lignede nærmest en krusedulle hen over Gistrup Kirke, fortæller hun.

Hendes første tanke var, at det var et fly, der var ved at styrte ned, men den tanke skød hun fra sig igen:

- Længere ude til højre kunne jeg se den normale lige flystribe fra flyet.

Hvad er det?

Den krøllede flystribe undrede de to kvinder så meget, at de hver især valgte at sende deres billeder ind til TV 2 Vejret for at få en forklaring.

Hos TV 2 Vejret er meteorolog Thomas Mørk ikke i tvivl om, at det er en flystribe, og umiddelbart er et af luftvåbnets F-16-fly noget af det første, der falder ham ind, men så alligevel ikke.

I den højde, flystriben ligger, er et fly nemlig nødt til at flyve meget hurtigt på grund af den tynde luft, og striben slår nogle virkelig kraftige sving, selv hvis den skulle være lavet af jetfly. Andre flytyper er ikke manøvredygtige nok.

Stort set samtidigt med Dorthe Mortensen tog Lisbeth Rønnow dette billede i Aabybro 25 kilometer væk.
Stort set samtidigt med Dorthe Mortensen tog Lisbeth Rønnow dette billede i Aabybro 25 kilometer væk.
Foto: Lisbeth Rønnow

Ifølge Forsvarskommandoen har der heller ikke været F-16-fly i luften over Nordjylland, da billederne blev taget.

- Vores overvågningsenhed Air Control Wing har undersøgt, hvad der var i luftrummet i cirka den højde på dagen. Der har været to kommercielle flyvninger over området i det relevante tidsrum, men de har ikke lavet noget usædvanligt, lyder svaret fra Leder af Kommunikationssektionen Vest, Lars Skjoldan.

Atmosfærisk fænomen

Derfor kan der muligvis have været tale om, at flystriben er blevet forvrænget af turbulens i atmosfæren, selvom det normalt ville have tværet striben mere ud i forhold til den på billederne.

- Vinden i stor højde har været en tur hen over de norske fjelde, og det kan nogle gange give nogle læfænomener på himlen over Nordjylland. Men om det er det, der er tale om her, er jeg usikker på, siger Thomas Mørk:

- Vi kan altså ikke sige, hvad der har dannet det pudsige forløb, men kun at der trods alt er tale om en flystribe.