LIGE NU:

Lokale sejlere kan have fundet dampskib fra 1800-tallet

To lokale sejlere har fundet et ukendt fartøj. Manden, der stod for bjærgningen af Peter Madsens ubåd, har et bud på, hvad de har fundet.

Et par lokale sejlere fra Klitmøller fandt forleden et mystisk fartøj på havets bund omkring 20 meter nede i farvandet ud for Hanstholm.

Fundet skete, da de to sejlere skulle flytte båden M/S CamFish fra Hanstholm Havn til Thisted Havn via Thyborøn Kanal.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kommunikationsvirksomheden Cold Coast i Thisted.

- Vores båd er udstyret med et avanceret sidescanner system, der er i stand til at vise 2-D og 3-D billeder af havbunden. Vi testede udstyret på turen og observerede, at vi sejlede forbi et usædvanligt stort vrag, men forventede, at vraget var kendt, og undersøgte det derfor ikke nærmere, fortæller Andree Gothe.

I første omgang troede de, at der var tale om en ubåd.

Men nu har en erfaren mand meldt sig med en anden teori.

Bjærgede Peter Madsens ubåd

Søndag morgen bad de to sejlere offentligheden om hjælp i samarbejde med Cold Coast og kort efter kom der et overraskende opkald.

- Det er en erfaren dykker og den største kapacitet i Danmark, når det kommer til gamle skibsvrag, siger Christian Kjeldsen fra Cold Coast til TV 2 om manden, der ringede ham op.

Manden er Gert Normann Andersen, som nogle læsere nok kender for fund af skibsvrag, herunder krigsskibe fra Første og Anden Verdenskrig. Derudover står han bag Sea War Museum i Thyborøn.

Og senest stod hans dykkerfirma for bjærgningen af ubåden UC3 Nautilus, der sank i Køge Bugt, efter at Peter Madsen havde taget den svenske journalist Kim Wall med ud på en tur og slået hende ihjel.

Gert Normann Andersen er overbevist om, at de to sejlere har fundet vraget af et gammelt dampskib, der strandede ud for Hanstholm i 1871 lastet med kul.

- Han har adgang til gamle analer fra Kystdirektoratet og optegnelser, han selv har lavet, og han peger på, at det er dampskibet, siger Christian Kjeldsen.

Dampskib fra 1800-tallet  

Skibet ved navn Alfredo el Grande fra Newcastle i England blev bygget i 1854 af John Laird & Sons på Birkenhead Yard i Liverpool.

Skibet var 62,8 meter langt og 7.62 meter bredt, og det svarer meget godt svarer til de observationer, som M/S CamFish lavede, da man fandt vraget. 

- Vi er utroligt glad for offentlighedens hjælp til at løse mysteriet. Skibet befinder sig lige nord for Høfde 72 ved Thyborøn kanal på cirka 10 meter vand, fortæller Preben Holler og Andree Gothe.

De to sejlere oplyser, at de ikke vil foretage sig yderligere efter, at vraget er blevet identificeret.