LIGE NU:

Meget blæsende sommervejr - risiko for vindstød af stormstyrke

Kraftige vindstød kan søndag ramme i hele landet - og man skal sikre havemøbler, parasoller og havetrampoliner.

Mens mange danskere lige nu holder sommerferie ude i sommerlandet, venter en for årstiden meget blæsende søndag med vindstød, der kan nå stormstyrke.

Det er især langs kysterne, man skal sikre havemøbler, parasoller og havetrampoliner. Og er du en af de mange danskere, der er på campingferie, er det vigtigt, at forteltet er spændt godt fast.

Det er et kraftigt lavtryk, der passerer lige nord om Danmark og søndag giver os det blæsende vejr.

Mest blæsende i Nordjylland

Vinden er søndag morgen ved at tiltage fra sydvest i hele landet, og allerede sidst på formiddagen vil der være vindstød af stormende kuling langs Jyllands vestkyst.

Det blæsende vejr breder sig hurtigt ind over resten af landet.

Prognose: Vindstød søndag klokken 14.
Prognose: Vindstød søndag klokken 14.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Midt på søndagen vil det blæse med hård kuling langs kysterne i hele landet, og vindstødene kan ved vestvendte kyster nå stormende kuling.

I løbet af eftermiddagen tiltager vinden i Nordjylland yderligere til hård kuling, og langs kysterne i Thy og Vendsyssel kan vindstødene en overgang nå stormstyrke.

TV 2 VEJRET har udsendt varsel om det for årstiden meget blæsende vejr, der ud på aftenen ventes at aftage noget - men det forbliver fortsat relativt blæsende.

Prognose: Vindstød søndag klokken 17.
Prognose: Vindstød søndag klokken 17.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Virker langt voldsommere om sommeren

Udover at havemøbler, parasoller og havetrampoliner kan flyve rundt i det blæsende vejr, kan de kraftige vindstød stedvis brække grene af de løvklædte træer, som vinden kan tage kraftigt fat i, og vindstødene vil derfor virke langt voldsommere end om vinteren.

Modsat i et kraftigt blæsevejr om vinteren er langt flere mennesker på denne tid af året ude i vejret, og er man på campingferie skal man sikre sig, at teltet eller campingvognens fortelt er stormsikret.

Ifølge Danmarks Camping Union er det vigtigt, at teltet pløkkes grundigt hele vejen rundt, for at vinden ikke kommer ind under teltdugen, ligesom teltdugen skal strammes op, og bardunerne skal have fat i teltets stangstativ.

Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Daniel Mikkelsen

Forhøjet vandstand og meterhøje bølger

Den kraftige blæst giver også forhøjet vandstand langs Jyllands vestkyst.

Det kan betyde, at vandet kan nå langt op på de store strande langs vestkysten, ligsom meterhøje bølger vil slå ind mod kysten.

Langs den nordlige halvdel af vestkysten vil vandstanden søndag eftermiddag nå op nær en meter over dagligt vande, mens det i Vadehavet kan nå op tæt på to meter over dagligt vande.

Det betyder, at især de store strande på Rømø og Fanø kan blive oversvømmet.

Regnfuldt og køligt

Ud over blæsende vejr byder søndagen, som i de foregående dage, fortsat på ustadigt sommervejr med regn og byger.

Søndag vil det meste af regnen falde i den nordlige del af landet, men alle skal finde regntøjet frem, hvis man skal udendøre.

Og så bliver det endnu en kølig sommerdag med temperaturer mellem 15 og 20 grader. Køligst bliver det langs Jyllands vestkyst.

Nyt blæsevejr på vej

Når vinden i løbet af aftenen og natten en overgang lægger sig, er det kun for atter at tiltage i løbet af mandagen.

Her venter endnu et kraftigt blæsevejr, og mandag kan det endda komme til at blæse endnu mere, når kraftige vindstød af stormstyrke ventes at ramme Nordjylland.

Ifølge prognoserne vil de kraftigste vindstød kunne nå langt ind over land i løbet af mandag eftermiddag, hvor det blæsende vejr ventes at kulminere.

Prognose: Vindstød mandag klokken 17.
Prognose: Vindstød mandag klokken 17.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik