Mette Frederiksen i nytårstale: Flere børn skal bortadopteres

Nordjyske Mette Frederiksen gør klar til sin første nytårstale. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsministeren første nytårstale var "meget kontroversiel", mener politisk kommentator Hans Engell.

I samarbejde med tv2.dk

Fremover skal flere udsatte børn tvangsfjernes fra deres forældre.

Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) i sin første nytårstale som landets leder:

- I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag, siger hun.

Derfor er det nu tid til at ”lægge berøringsangsten væk” og ”træde i karakter som samfund”, mener statsministeren:

Flere udsatte børn skal have et nyt hjem tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile. Det vigtigste - ja, det afgørende for et lille barn - det er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start på deres liv.

Vil være børnenes statsminister

Mette Frederiksen annoncerede allerede inden hun i sommer vandt Folketingsvalget, at hun ville være børnenes statsminister.

På Socialdemokratiets partikongres i efteråret 2018 slog hun fast, at et Danmark under hendes ledelse skulle være det bedste land i verden at være barn i.

Læs også Mette Frederiksen er klar i Nordjylland: Den nordjyske statsministerkandidat tager hul på valgkamp i Aalborg

Siden har hun fået kritik for ikke at følge op på det løfte, men med aftenens klare budskab, synes hun nu klar til at tage første skridt:

- Fremskridt kommer kun, hvis vi tror på hinanden. Hvis vi i fællesskab tør sætte nye mål og sammen arbejder for at nå dem.

- I 1990’erne gik vi foran. Da vi gjorde det forbudt at slå børn. Ikke alle var enige. Også dengang mente nogen, at de voksnes ret kom først. Nu skal vi skrive det næste kapitel i børnenes Danmarkshistorie, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren første nytårstale var "meget kontroversiel", mener politisk kommentator Hans Engell.

Hårdere straffe til fremmedkrigere

Børnene var således hovedfokus i Frederiksens første nytårstale til nationen, men hun benyttede også lejligheden til blandt andet at gentage sit løfte om en tidligere pension til nedslidte, markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, minde om regeringens meritter og ikke mindst at sende en advarsel til alle dem, der ikke ønsker at bidrage til det danske samfund.

Læs også Aalborg-elevers skarpe spørgsmål til Mette Frederiksen når USA

- Vores myndigheder skal have de bedste redskaber. Derfor skal vi sætte hårdt ind mod bandekriminalitet. Skærpe straffen for vanvidskørsel i gaderne. Og give strengere straffe til de fremmedkrigere, der har vendt Danmark ryggen. Vi skal være årvågne. Beskytte vores tryghed. Og dermed vores frihed, siger Mette Frederiksen.

Efter sin nytårstale skal statsministeren onsdag aften til det traditionsrige nytårstaffel hos Dronning Margrethe på Amalienborg.

 

I samarbejde med tv2.dk

Forsiden lige nu