Mild vinter giver flere rotter: – De kan komme ind alle steder, siger ekspert
Rotterne trives i den milde vinter vi har lige nu, og det kan de mærkes hos skadedyrsbekæmpernde. Lige nu har de travlt med de mange nye tilfælde af rotter.
Det er ikke kun i Kina, at det er ”Rottens år” - det er det i høj grad også i Danmark.
De fleste danskere har opdaget, at det har været en usædvanlig våd afslutning på året.
Siden oktober er der faldet mere end 300 millimeter regn, hvilket er 30 procent over normalen. Og det har været en medvirkende faktor til, at vi har fået markant flere rotter i denne vinter.
– De er ekstremt tilpasningsdygtige, og de udnytter hver eneste mulighed for at have det godt – og for rotter betyder det at spise og have sex, siger biolog og skadedyrsekspert Jens Lodal til TV 2.
– De søger altid at forøge bestanden. Det eneste, de skal bruge, er vand, så de ikke dør af tørst, og vand har de fået rigeligt af.
Kun et kraftigt fald i temperaturerne med sne og isdække kan sætte en stopper for rotterne, der ellers vil have nemt ved at finde føde.
Klatrer op ad mure
Hvis man er en af de danskere, som bor i en etageejendom og føler sig sikker på fjerde etage, så kan man godt tro om igen. For ifølge skadedyrseksperten så vil de kunne lave hjemmebesøg på 16. etage eller endnu højere, hvis de ville.
– De klatrer op via faldstammen, hvis ikke der er opsat beskyttelse. Alternativt så kan de klatre direkte op ad ydermuren ved at læne sig mod nedløbsrørene fra tagrenderne, siger han.
Ligeledes kan det være svært at lukke dem ude, da de bare skal bruge et hul på størrelse med en 20 kroners mønt for at komme ind. Deres kroppe er meget elastiske, og deres eneste begrænsning er kraniestørrelsen.
– De kan komme ind, hvis de vil, men som det ser ud lige nu, så har rotterne det rigtigt godt udenfor. Omkring vores bygninger og i parkområder især, siger Jens Lodal.
Dobbelt så mange
Der er ikke på nuværende tidspunkt lavet en samlet opgørelse over, hvor stort rotteproblemet er i år, men skadedyrsbekæmpere landet over bekræfter overfor TV 2, at det er stort.
En af dem er Torben Oltmann, der er regionschef i skadedyrsfirmaet Anticimex i Syddanmark.
- Vi ligger 100 til 120 procent over normalen i forhold til sidste år. Det er mere end tusind anmeldelser mere, siger han til TV 2.
Stor smittefare
I Danmark betegnes rotter som ’skadedyr’. Derfor har man pligt til at melde det til sin kommune, hvis man ser en rotte på sin vej. Og det er der god grund til, for det er ikke kun materiel skade, som rotterne fører med sig.
– Det største problem – også globalt set – er sygdommene. Rotter har mere end 50 sygdomme, som de kan overføre til mennesker. De danske kan ikke overføre pest, men der er mange andre, siger skadedyrseksperten.
I den kinesiske kalender er det i år "Rottens År", og det kunne det også meget vel blive herhjemme.
– Jeg har set rotter i år, som har været drægtige med op til femten fostre og med det milde vejr, vi har, så kan vi risikere, at de kan få ekstra kuld. Og så er der altså mange lige pludselig, siger Jens Lodal.
Hvis du ser en rotte, så kan du anmelde det på borger.dk, hvorefter kommunen vil tage sig af det.