00:25

Ni af de 20 anholdte bliver sigtet i terrorsag

På et pressemøde onsdag blev det oplyst, at årsagen til den omfattende politiaktion onsdag var mistanke om terror.

I samarbejde med tv2.dk

På et pressemøde onsdag blev det oplyst, at årsagen til den omfattende politiaktion onsdag var mistanke om terror.

Torsdag blev otte af de 20 anholdte fremstillet i grundlovsforhør i København. Alle otte sigtes efter straffelovens paragraf 114 stk. 1, den såkaldte terrorparagraf.

Det drejer sig om to kvinder og seks mænd.

Det oplyser Københavns Politi.

Fyens Politi oplyser, at en niende person - en mand - bliver fremstillet i grundlovsforhør i Odense. Sigtelsen er endnu ukendt.

Det sker dog i relation til, at svært bevæbnet politi onsdag slog til på 20 adresser landet over.

Anklagemyndigheden oplyser, at der i Dommervagten i Københavns Byret er tale om to forskellige sager med hver deres journalnummer. Den ene sigtelse angår fem anholdte, den anden er rejst mod de tre resterende.

Sag nummer 1

I det ene retslokale blev en ung kvinde og to mænd fremstillet for grundlovsforhør. Ved dette retsmøde kom det frem, at de tre er sigtet efter forsøg på terror efter straffelovens § 114 stk. 1.

De er anklaget for i forening at have til hensigt at tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade. I den forbindelse oplyses det, at de sigtede havde til hensigt at producerer og anvende sprængstoffet TATP og andre eksplosiver. Terrormålet eller -målene blev ikke nævnt under grundlovsforhøret.

I denne sag nægter to af de sigtede sig skyldige. Den tredjes holdning kommer ikke frem i retsmødet.

Sag nummer 2

I det andet retslokale blev de resterende fem anholdte fremstillet for dommervagten. Her er der tale om en kvinde og fire mænd, der også blev sigtet efter terrorparagraffen.

De fem er ligeledes sigtede for i forening at have til hensigt at tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade.

Anklageren mener, at de fem i den forbindelse har forsøgt at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger. Som i sag nummer 1 blev terrormålet- eller målene heller ikke her oplyst.

Terrortruslen forbliver på det næsthøjeste niveau

PET har efter aktionen ikke hævet terrortruslen i Danmark. Således vurderes den fortsat at være "alvorlig" - og altså ikke "meget alvorlig".

På pressemødet onsdag oplyser operative chef i PET, Flemming Drejer, at det er deres vurdering, at de anholdte er drevet af et islamistisk militant motiv.

- Vi ser med stor alvor på en sag som denne her, der desværre bekræfter, at der er personer, der både har intentioner og kapacitet til at begå terror i Danmark.

Aktionen fandt sted efter det PET-chefen beskriver som en "intensiv efterretningsindsats", og at alle de personer, politiet havde i kikkerten, blev anholdt ved torsdagens operation.

Det mangler vi stadig svar på

  • Det er stadig uklart, præcist hvor de mere end 20 ransagninger har fundet sted.
  • Vi kender endnu ikke de anholdtes identitet eller nationalitet.
  • Målet eller motivet for det eller de formodede terrorangreb kendes heller ikke.