Foto: TV 2

Nordjysk fabrik støber luksushøjttalere i kanonkugle-jern

En familieejet støbejernsfabrik i Aars har trodset samlebåndstænkningen og hældt den glohede jern i en række utraditionelle støbeforme.

I samarbejde med tv2.dk

Den familieejede støbejerns-virksomhed Dansk Skalform leverer normalt jerndele til industrikoncerner som eksempelvis BMW, men går nu efter markedet musikelskere og lyd-feinschmeckere.

Det nordjyske selskab vil ind på det danske lyd-marked med virksomhedens luksus-højttalere, som er støbt i det samme jern, man laver kanonkugler af.

Højttalerne, der vejer 14 kilo hver og koster mellem 12.000 og 50.000 kroner for et par, skal konkurrere med den ypperste højttalerteknologi fra danske og internationale udviklere.

Ligget i skuffen i 20 år

Håbet er, at højttalerne hjælper støberiet med at få bedre fodfæste i en industri, som er presset af udflytning og konkurrence fra lavprislande. 

- Industrien er nok en branche, der har det lidt hårdt i øjeblikket, og vi vil gerne have et andet ben at stå på, siger Søren Dissing, ejer og adm. Direktør for Dansk Skalform.

Støbejernshøjttaleren har ligget som tegninger i skuffen hos Dansk Skalform i de sidste 20 år. Men Søren Dissing besluttede sig for kort tid siden at finde ideen frem og teste den i modelværkstedet.

- Jeg har altid interesseret mig for højttalere og har bygget højttalere, da jeg var ret ung, fortæller Søren Dissing.

Audioform, som er Dansk Skalforms datterselskab, har solgt prøvemodeller på støbejernhøjttalerne i Danmark, Sverige og Norge og har fået aftaler i stand med forhandlere.

Kæmpe potentiale for industrikoncerner

Det er vejen frem for industrivirksomheder, for der er et enormt uudnyttet udviklingspotentiale i danske industrivirksomheder. Flere bør gøre som Dansk Skalform og tænke ud af boksen, mener Ole Madsen fra Væksthus Nordjylland.

- Det er den vej frem, virksomheder de skal. De skal have flere folk i deres udviklingsafdeling, de skal innovere mere og så skal de selvfølgelig være mere internationale, siger Ole Madsen.