I juni kæmpede en familie for at skabe Danmarks svar på Ibiza midt i coronakrisen, og intet gik, som de havde forventet.

- Dårlig omtale er bedre end ingen omtale.

Et citat, som mange politikere og virksomheder flittigt har gengivet, siden ordene kom ud af munden på Simon Spies i sin tid. Men nu har en nordjysk familie også taget dem til sig.

I juni fik et sæt søskende for alvor Danmarks opmærksomhed, da de midt i coronakrisen valgte at arrangere et to uger langt festparadis for unge.

De ville samle flere tusinde mennesker på stranden i Øster Hurup i Himmerland til Skyland Beach Camp, så de unge kunne holde gejsten oppe oven på ”et rigtigt ’øv-år’”, lød det fra arrangørerne i maj.

Væk skulle bekymringerne, sorgen over de aflyste fester og udlængslen - og ind skulle den gode festivalstemning.

Men hvad de ikke vidste dengang var, at uanset hvor meget, de gjorde sig umage, ville de aldrig få den succesoplevelse, de havde sigtet efter.

Det viser TV 2 ECHOS nye dokumentarserie 'Skyland - det forbudte festparadis', der kommer helt tæt på søskendegruppen i de intense dage, der ledte til, at tusind festglade unge blev sendt hjem fra årets eneste festivalbegivenhed, og at familien stadig den dag i dag er ved at opgøre deres milliontab.

Åbningsdagen

På åbningsdagen for Skyland Beach Camp var der næsten ingen af lejrens ildsjæle, som gik i et almindeligt tempo.

Faktisk gik de stort set ikke. De løb.

Kalenderen viste 29. juni, og de mange, spændte gæster var på vej til Kattegat Strand Camping, hvor Skyland Beach Camp skulle afholdes.

Med sig havde de deres festivalgrej, alkohol og høje forventninger, for arrangørerne havde givet lovning på, at fællesnævneren for campingens faciliteter, mad og underholdning var intet andet end luksus.

Men kastede man et blik ud over området den dag, var det ikke ligefrem luksus, der var at spore.

Poolområdet, som arrangørerne havde markedsført campen med, var præget af byggerod. De kunstige palmer, som skulle lede tankerne hen på tropiske rejsemål, lå og flød på jorden. Et halvtag var stadig ved at blive bygget over baren, og skiltene manglede endnu at blive malet.

Så da de første gæster var på vej ind af de automatiske indgangsbomme, kunne holdet bag campen for alvor mærke presset.

I flere år havde søskendegruppen Bjørn, Nikoline og Josefine Juul Pedersen ellers vidst, at de en dag ville arrangere en festival på den campingplads, som har tilhørt familien i to årtier.

I 2000 valgte deres forældre at sælge deres hjem på Fyn for at flytte til Nordjylland, hvor de skulle overtage et forsømt campingområde. Ægteparret havde en drøm om at gøre campingen til et eftertragtet sted for danskerne at holde ferie, så de tog arbejdshandskerne på og begyndte at knokle for at realisere drømmen.

Driften af campingpladsen blev til et fælles familieprojekt, og deres fire børn fik også ansvarsopgaver, som kunne være alt fra at stå i receptionen eller passe grillbaren og til at holde arrangementer for gæsterne.

Derfor forsøgte ægteparret også at tilskynde deres børn til, at de en dag skulle overtage campingpladsen. Men ingen af børnene havde lyst til at drive en feriedestination for børnefamilier.

De ville noget andet. Noget med adrenalin, musik og fest.

Det var i den forbindelse, at familiens ældste søn, 36-årige Bjørn Pedersen, kom med ideen om at gøre Himmerland til et festligt sted at være. Et sted, som danske unge tog til for at få et hvilerum fra hverdagen og få en bid af Ibiza-følelsen.

Den eneste rigtige måde at løse det på, var ved at arrangere en festival, mente de, og i sommeren 2020 skulle det ske.

Bjørn Pedersen og hans to søstre blev primus motor på projektet, mens resten af familien hjalp til for at realisere drømmen om Skyland Festival.

Det viste sig imidlertid, at coronavirus kunne være en særdeles effektiv stopklods for sådan nogle planer. Så da regeringen udstedte forbud mod store forsamlinger, måtte teamet i gang med at redefinere sig selv.

På kort tid skiftede festivalen navn og identitet, og den blev i stedet til en kæmpemæssig campinglejr, kaldet Skyland Beach Camp.

Festgængere uden mad

Og der stod de altså - de mange lejrdeltagere, som var klar til at slå deres telte op og feste - mens tingene flød, og regndråberne var begyndt at falde på campingpladsen.

Da 26-årige Josefine Juul gik forbi madområdet, så hun, at problemerne begyndte at hobe sig op.

De nyankomne gæster sad hverken med burgere, pomfritter eller nogen anden form for mad i hænderne. Og de havde heller ikke noget at slukke tørsten med.

Strømmen var gået i madvognene, og Skyland-app'en, som var campingpladsens eneste betalingsform, virkede ikke.

- Vi er sultne, sagde en af lejrdeltagerne, da hun passerede ham og hans venner, der sad på en bænk.

Panikken begyndte at blusse op i Josefine. For én ting var, at arrangørerne manglede at male de sidste detaljer. Det var noget helt andet, hvis gæsterne ikke kunne få det gourmet-mad, som de var blevet lovet.

Pludselig var den hårdarbejdende families tempo ikke hurtigt nok, og gæsterne var begyndt at lægge mærke til det.

- Det er jo det nye Fyre-festival, sagde den unge deltager Andreas Høyer højt til sine venner.

Med ordene hentydede han til den fejlslåede Fyre-festival, som gik viralt for tre år siden. Arrangørerne bag den amerikanske festival, som skulle afholdes på Bahamasøerne, havde lokket med eksklusivitet og luksus, men endte i stedet med at blive aflyst på grund af kaotiske tilstande.

Og på Skyland så Andreas Høyer altså ligheden:

- Lige da vi kommer ind, kan vi se, at de stadig er i gang med at bygge nogle af tingene. Der var også nogle ting herhenne (ved madboderne, red.), der ikke var klar endnu, uddybede han grinende.

Og han havde ret. For mens gæsterne stod og ventede på at købe mad, var flere af containerne stadig ved at blive bygget til madboder.

Madboderne var stadig ved at blive gjort klar, selvom gæsterne allerede var ankommet til Skyland Beach Festival.
Madboderne var stadig ved at blive gjort klar, selvom gæsterne allerede var ankommet til Skyland Beach Festival.
Foto: TV2 Echo

- Jeg fikser det hele. Det lover jeg, sagde Josefine.

Med våde øjne løb hun væk fra gæsterne. Frustrationen voksede inde i hende, så hun til sidst måtte give efter for de tårer, der længe havde presset på.

- Jeg synes ikke, det er sjovt lige nu, sagde hun, hvorefter hun fortsatte:

- Jeg får hele tiden dårlig samvittighed over for vores gæster.

Seks timer, en masse opkald og frustrationstårer senere lykkedes det familien at løse udfordringen med madbestillingerne, så gæsterne kunne begynde at nyde deres ferie. Og selvom det ikke var en helt omkostningsfri udfordring, tog arrangørerne det med ophøjet pande:

- Om vi mistede nogle penge hist og pist, det er ikke så vigtigt for os. Det er, at folk får en god oplevelse, sagde Bjørn Pedersen.

Men førstedagens udfordringer var kun begyndelsen.

Mobile teststationer og kritiske interviews

- Hej, politi! lød det fra Bjørn Pedersen, der kom løbende tværs over campingpladsen for at nå politiet, inden de nåede at passere indgangsbommene.

- Det er mig, der er Bjørn.

På tredjedagen for Skyland er han allerede blevet vant til sin daglige kontakt med politiet.

De vilde fester og glade gæster havde nemlig fået myndighedernes opmærksomhed.

Politiet patruljerede jævnligt campingområdet.
Politiet patruljerede jævnligt campingområdet.
Foto: TV2 Echo

Selvom Nordjyllands Politi på forhånd havde sagt god for, at campen måtte gennemføres, patruljerede ordensmagten jævnligt arrangementet.

Det havde indtil videre ikke givet nogen anledning til, at festerne skulle stoppes - så længe festgængerne var samlet i klynger med maksimalt 50 personer.

Men uanset, hvor meget de gjorde sig umage for at holde tallet på et acceptabelt niveau og overholde de øvrige retningslinjer, var en shitstorm ved at bygge sig op omkring Skyland.

På de sociale medier var danskerne begyndt at komme op af stolene, og på festivalens egen Facebook-side begyndte flere personer at beskylde arrangørerne for at være uansvarlige og ikke udvise samfundssind.

Så da sundhedsmyndighederne ringede, overraskede det dem ikke.

Myndighederne ville komme med deres mobile testcentre for at tilbyde coronatests til campingpladsens gæster, men det skræmte ikke arrangørerne. De havde bare ikke lyst til, at de personer, der var imod festbegivenheden, fik endnu en årsag til at se sig sure på Skyland.

Samtidig var medierne begyndt at intensivere deres opkald og spørgsmål. Flere gange dagligt måtte Bjørn Pedersen stille op til interviews, liveudsendelser og nyhedsindslag.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, fortalte han.

- Men for mig er det også bare vigtigt at fortælle budskabet om, at Skyland er kommet for at blive den helt nye beach festival i Danmark.

Han ville vise offentligheden, at de havde styr på tingene. Spørgsmålet var bare, om de virkelig havde det?

Under et orienteringsmøde om coronaretninglinjerne blandt de 30 medarbejdere, som familien havde hyret ind for at give en hånd, var der ikke meget entusiasme at se blandt de unge hjælpere.

Og til trods for, at flere medarbejdere havde fået til opgave at uddele håndsprit og orientere gæsterne om forholdsreglerne, gav de selv faste håndtryk på deres vej, delte e-cigaretter med deltagerne og dansede tæt med hinanden.

Ikke alle medarbejdere kunne leve op til Skyland-familiens forventninger, og det havde konsekvenser.

- Vi har selvfølgelig superhøje forventninger til de folk, der kommer for at skulle arbejde på Skyland.

- Og der var en lille håndfuld, som vi syntes skuffede. De røg i svinget, fortalte Bjørn Pedersen.

Med den øgede opmærksomhed voksede presset og problemerne også, og til sidst blev det for meget for en af medstifterne.

Projektets tovholder og familiens ældste datter, Nikoline Pedersen, havde været meget ked af det, og derfor valgte familien at sende hende hjem til København. Også selvom det betød, at de selv måtte løbe endnu hurtigere end før.

Det skulle dog vise sig, at deres hårde arbejde snart var slut.

Hjemsendelsen

- Vi trækker stikket nu her, lød det trist fra Bjørn Pedersen.

Det var sidste dag i festparadisets første uge, og Bjørn Pedersen stod i campingpladsens reception omgivet af sin familie og nærmeste venner. Lige dér, hvor de skulle have stået ugen efter og fejret, at det var lykkes dem at holde en festcamp i to uger.

Der blev helt stille, og så begyndte der at lyde hulken. Den hårde besked havde fået flere af personerne i rummet til at bryde ud i tårer.

Det gjorde ondt, for det projekt, som de sammen havde kæmpet for i flere måneder, fik aldrig den succesfulde slutning, de havde håbet på.

Mens musikken bragede ud af de medbragte højtalere, gæsterne nød deres ølbong og junkfood, og Skyland-familien endelig var begyndt at kunne følge med presset, kom ordensmagten med en kontramelding:

Skyland Beach Camp var i strid med forsamlingsforbuddet, og politiet rådede nu campingpladsen til at stoppe arrangementet.

Det var kommet bag på familien, for politiet havde jo overvåget festerne flere gange i døgnet, uden at de havde påpeget noget:

- Vi har ikke fået en eneste løftet pegefinger, og vi har ikke fået en eneste bøde. Politiet har fulgt os, og så lige pludselig ud af det blå får vi at vide, at vi skal lukke, sagde Bjørn Pedersen.

Arrangørerne følte, at de var trængt op i en krog. At de ikke havde noget andet valg end at følge politiets anbefaling.

- Politiet siger til os, at de vil tage vores spiritusbevilling, så vi ikke kan sælge alkohol på de festområder, vi har. Derfor blev det umuligt for os at fortsætte, uddybede han.

Og på den måde blev uge to af Skyland Beach Camp afbrudt, inden den overhovedet var startet. Alle de glade gæster, der var på vej til Himmerland for at slå deres telte op, skulle nu have den kedelige besked om, at deres festuge var aflyst.

Det var en kæmpe skuffelse, der også havde store økonomiske konsekvenser for arrangørerne.

Familien havde brugt penge på at købe udstyr, madvarer, drikkevarer og fyrværkeri til den nye uge, og de havde skaffet madrasser, dyner og puder til de luksustipier, som mange af de nye gæster havde lejet.

- Det kommer nok til at koste os flere millioner at afbryde det arrangementet, sagde Bjørn Pedersen.

Klar igen i 2021

I dag, flere måneder efter, at Skyland for første gang åbnede sine indgangsbomme, er familien stadig i gang med at opgøre tabet.

- Næste step er, at det skal forbi revisoren, så vi kan søge nogle af de hjælpepakker, som regeringen har tilbudt, siger Bjørn Pedersen.

De har også sat deres advokat i arbejde for at kunne stille politiet erstatningsansvarlige for deres tab.

Men det vigtigste ifølge initiativtageren er, at oplevelsen har givet teamet blod på tandet til at gøre det hele igen næste år.

Skylands første år har efterladt dem med nye erfaringer, som de vil arbejde videre med. Nu ved de, hvordan man håndterer og underholder unge mennesker, og de ved også, hvordan de kan gøre det endnu bedre næste gang, vurderer de selv.

Og så kan årets mediedækning af den store festlejr under pandemien i sidste ende vise sig at være en fordel for dem, mener de selv:

- Vores mission det første år var at fortælle hele Danmarks befolkning, at Skyland eksisterer, og det er vi i den grad lykkedes med, siger Bjørn og fortsætter:

- Vi formåede at få Skyland over de fleste danskeres læber, og det kan vi helt klart bruge til noget positivt.

Se TV 2 ECHOs dokumentar 'Skyland - det forbudte festparadis' på TV 2 PLAY