Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordjysk nationalsocialist anholdt for hærværk mod jødiske gravsten

Politiet har i sagen om hærværk på jødiske gravsten i Randers anholdt to mænd heriblandt den 38-årige Jacob Vullum Andersen, som er et ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, der har adresse i Døstrup ved Hobro.

Politiet har i sagen om hærværk på jødiske gravsten i Randers anholdt to mænd heriblandt den 38-årige Jacob Vullum Andersen, som er et ledende medlem af den nationalsocialistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, der har adresse i Døstrup ved Hobro.

De to mænd er nu varetægtsfængslet i fire uger - de nægter sig begge skyldige.

Nordjyske Jacob Vullum Andersen er mistænkt for at have medvirket til at hælde maling over 84 jødiske gravsten, væltet nogle af gravstenene samt at have begået hærværk mod Sparekassen Kronjyllands bygning, som er pyntet af en davidsstjerne.

- Der er begrundet mistanke om, at de er skyldige i de rejste sigtelser, siger dommer Marianne Sonne.

Grundlovsforhøret er blevet holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. Men ved afsigelsen af kendelsen løfter dommeren lidt af sløret for, hvad sigtelsen bygger på. Ifølge dommeren er der blandt andet fundet jakker og sko med pletter af grøn maling hos de sigtede. Desuden er der fundet maling og en pensel med rester af maling hos en af dem.

38-årige Jacob Vullum Andersen er et ledende medlem af den nationalsocialistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse. En bevægelse, der er registreret til at holde til på en adresse i Døstrup nord for Hobro.

 

Har benægtet over for pressen

For blot to dage siden udtalte Jacob Vullum Andersen til TV 2 Østjylland, at han ikke havde noget med sagen at gøre, men støttede op om hærværket.

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, sagde den nu anholdte leder af Den Nordiske Modstandsbevægelse.

I samme interview med TV 2 Østjylland sagde Jacob Vullum Andersen også, at Nordfront ikke kender til nogen aktioner begået mod jøder.

- Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke.

Aktioner på skoler i Nordjylland

Den Nordiske Modstandsbevægelse, der også er kendt som Nordfront, kalder sig for en 'en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation'.

Nationalsocialisterne fra Den Nordiske Modstandsbevægelse laver med jævne mellemrum aktioner, og så sent som i går tirsdag var der aktivister fra Den Nordiske Modstandsbevægelsen på Nørresundby Gymnasium for at sprede flyveblade, klistermærker og plakater. Og mandag blev der hængt en eller flere plakater fra bevægelsen op på Hjørring Gymnasium. Tidligere har bevægelsen været på Filstedvejens Skole i Aalborg.

Det drejer sig om plakater med ordene: "Danske ungdom. Kæmp for jeres fremtid" og en mand iklædt noget, der både i udseende og uniform bærer meget lighed med de ariske figurer i Nazitysklands propaganda.

Hagekors i Hobro

Bevægelsen har de seneste uger været særdeles aktive flere steder i Nordjylland. Således har den for nylig sat klistermærker med teksten "Til  kamp for fædrelandet" op i området ved boligblokkene på Hånbækkvarteret i Frederikshavn, Det Musiske Hus ligeledes i Frederikshavn, mens tilsvarende propaganda er nået til områder i Vejgaard i Aalborg, mens flere postkasser i Sæby også har fået påklistret klistermærker, mens bevægelsen også har smidt flyvers i postkassen.

For knap en måned siden var Den Nordiske Modstandsbevægelse synlige i Hobro, hvor den tilsyneladende ikke var tilfreds med, at dens klistermærker var blevet fjernet.

Den Nordiske Modstandsbevægelse skriver på sin hjemmeside:  "Aktivister har oprustet i kampen mod folkefjenderne som fjerner Modstandsbevægelsens klistermærker i Hobro. Flere forskellige spraymotiver er nu at finde forskellige steder i byen".

De spraymotiver, bevægelsen nævner, drejer sig blandt andet om et hagekors, der er sprayet på en kommunal info-tavle i Hobro.

Hærværk mod jødisk kirkegård i Aalborg

I Aalborg var der i weekenden også udøvet hærværk mod en kirkegård. Det gik ud over en sten placeret på hjørnet af Den Jødiske Kirkegård i Aalborg, hvorpå der er blevet spraymalet med bogstaverne "JUDE".

Den Jødiske Kirkegård i Aalborg ligger på hjørnet af Hasserisgade og Sankt Jørgens Gade i Aalborg, og på den skamferede sten er indgraveret hebraiske bogstaver.

Men henover de indgraverede bogstaver har en eller flere ukendte personer nu skrevet ordet "jude" - som er det tyske ord for jøde - med store sorte bogstaver.

Vi er rimelig sikre på, at det er noget der sket for nyligt. Men vi ved ikke, hvem der står bag det,

Henrik Bech, vagtchef hos Nordjyllands Politi

Lørdag var det 81 år siden, at Krystalnatten fandt sted. En skæbnesvanger begivenhed 9. november 1938, hvor de tyske nazister startede et voldsorgie om natten mod jøder over hele Tyskland.

Hos Nordjyllands Politi har man en formodning om, at vandaliseringen af stenen ved Den Jødiske Kirkegård er sket i den forbindelse.

- Vi er rimelig sikre på, at det er noget der sket for nyligt. Men vi ved ikke, hvem der står bag det, sagde  Henrik Bech, vagtchef hos Nordjyllands Politi forleden til TV2 Nord.

I Aalborg var der i weekenden også udøvet hærværk mod en kirkegård. Det gik ud over en sten placeret på hjørnet af Den Jødiske Kirkegård i Aalborg, hvorpå der er blevet spraymalet med bogstaverne "JUDE".  Foto: Privatfoto - Thomas Helgesen

Israels ambassadør ikke overrasket over hærværk

Benny Dagan er ambassadør fra Israel i Danmark og besøgte for nyligt Østre Kirkegård i Randers, hvor hærværket fandt sted, sammen med kirkegårdsleder Thue de la Cour.

- I virkeligheden var det nok bare et spørgsmål om tid. Det er et wakeupcall til os alle om, at vi skal tage antisemitisme meget mere alvorligt. Undersøgelser viser, at der er en dramatisk stigning af antisemitiske hændelser, siger Benny Dagan til TV 2 Østjylland.

- I virkeligheden var det nok bare et spørgsmål om tid. Det er et wakeupcall til os alle om, at vi skal tage antisemitisme meget mere alvorligt. Undersøgelser viser, at der er en dramatisk stigning af antisemitiske hændelser, siger Benny Dagan til TV 2 Østjylland.

Han peger på en generel tendens i Europa, som han mener i stigende grad er plaget af antisemitisme, der i hans øjne bør tages meget mere seriøst, end det bliver i dag.

- Vi ser kun toppen af isbjerget. Mange hændelser bliver ikke anmeldt, fordi folk er bange eller ikke tager sig tid til at kontakte politiet.

Politikere fordømmer hærværk

Flere politikere har været ude og fordømme hærværket på krystalnatten, herunder statsminister Mette Frederiksen.

Ovenpå det grove hærværk i weekenden skrev hun søndag på Facebook, at angrebet på en jødisk gravplads var et angreb ikke kun på de danske jøder, men hele det danske samfund.

- Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk.

Også Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, har i søndags været ude og fordømme handlingen. Han kalder det uanstændigt og uacceptabelt, at danske jøder skal hånes. Det skriver han på Twitter.

- Jeg håber, at politiet hurtigt får opklaret, hvem der står bag, så gerningsmændene kan blive straffet.

I USA har 40 demokratiske kongresmedlemmer stillet forslag om, at den nynazistiske danske gruppe bliver tilføjet den amerikanske liste over udenlandske terrororganisationer.


Efter årelangt smertehelvede: Murer-Brian fejrer ét år med seniorpension

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det sker samtidig med, at ordningen selv fejrer femårs fødselsdag.

Hofter, hænder og led i hele kroppen der gør ondt. Det er hverdagskost for Brian Olsen, der hele sit liv har arbejdet som murer.

Men sidste år lykkedes det ham efter en lang sej kamp endelig at sætte punktum i sagen om, hvorvidt han kunne få tilkendt seniorpension.

- Det er meget sjældent, at jeg nu tager en smertestillende, fordi jeg kan tage de hensyn til min krop, jeg har brugt for, fortæller Brian Olsen.

Antal fultidspersoner med seniorpension fordelt i Nordjylland:

  1. Aalborg - 887

  2. Hjørring - 457

  3. Frederikshavn - 381

  4. Thisted - 339

  5. Mariagerfjord - 299

  6. Jammerbugt - 278

  7. Vesthimmerland -268

  8. Brønderslev - 228

  9. Rebild - 158

  10. Morsø - 138

  11. Læsø - 15

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

En verden til forskel

Brian Olsens psyke led også et gevaldigt knæk på grund af de daglige smerter, men i dag kan både han og kæresten, Lotte Torp Olsen, bedre slappe af i hinandens selskab.

- Når han kommer her, er han bare i meget bedre humør end tidligere. Det betyder rigtig, rigtig meget, at han nu har fået ro på den front, lyder det fra Lotte Torp Olsen.

Se hele indslaget om Brian Olsen og Lotte Torp Olsen her.

Ifølge Gigtforeningen er det knap halvdelen af alle dem, der får tilkendt seniorpension, som døjer med stærke smerter i kroppen eller gigt.

Lotte Torp Olsen, er én af dem, der har gigt, og som i år endelig kan søge ordningen.

- Det trykker psykisk, at jeg går rundt og har ondt hele tiden. Før var det Brian, der var påvirket af det, og nu er det mig. Så det er hårdt, siger hun.

En vej ud af det sidste helvede

I hjemmet har både Brian Olsen og Lotte Torp Olsen støttepuder, hævede sofaer og forhøjede toiletsæder for at få hverdagen til at fungere.

Det sidste, der nu mangler, er, at Lotte Torp Olsen også kan blive godkendt til seniorpension, når hun kan søge til april.

- Det trykker jo psykisk, og påvirker mig meget. Jeg har altid selv kunnet gøre alt, og jeg har aldrig bedt nogle om hjælp. Så det ville betyde meget, fortæller Lotte Torp Olsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mens sommerhusejerne holdt juleferie, gik indbrudstyve på rov i de mennesketomme stuer.

Hvor blev vores is af?

Det kunne sommerhusejere spørge sig selv om, da de låste døren op, og fryseren var ribbet.

Siden slutningen af december har indbrudstyve raseret sommerhusområdet Draget ved Sydthy.

10 anmeldelser om indbrud er det indtil nu blevet til.

Fredag modtog politiet de første anmeldelser, og henover weekenden er antallet vokset.

- Vi formoder, at det er de samme tyveknægte, der er på spil, siger Henrik Jensen, politikommissær ved lokalpolitiet Thisted.

Men tyveknægtene har været i lidt forskelligt humør.

Nogle dage var det berigelsesmotivet, der drev indbrudstyvene, og det var derfor lamper og højtalere, der blev puttet i kurv.

Andre gange var det spiritus, og en enkelt gang var det den søde tand, der skulle tilfredsstilles. Der manglende nemlig is i fryseren, da sommerhusejerne kom hjem.

De mange tyverier har dog ikke ført politiet nærmere en opklaring.

- Vi har ikke særlig meget at gå efter, siger politikommissæren.

Politiet har indsamlet tekniske spor, men modtager gerne tip fra vidner, der måtte have set noget.


Flere end ventet får seniorpension - ni ud af 11 nordjyske kommuner i top

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De nordjyske kommuner scorer højt, når man kigger på, hvor stor en andel seniorpensionisterne udgør af arbejdsstyrken.

- Det betød rigtig meget at få tilkendt seniorpension. Hvis ikke det var sket, så var jeg nok blevet kastet rundt i en mølle af arbejdsprøvning.

Sådan siger Lau Falk, der er en af de knap 30.000 danskere, der er på seniorpension.

Han fik tilkendt pensionen i juni 2020, fordi han ikke længere kunne arbejde som murerarbejdsmand efter mere end 40 år i branchen.

- Jeg kunne næsten ikke få luft til sidst, efter jeg fik dårligt hjerte. Ved et besøg hos lægen fik jeg at vide, at det var slut med at lave hårdt fysisk arbejde, siger Lau Falk.

Det er fem år siden, at seniorpensionen blev indført, og forbundssekretær i 3F, Lene Krabbe Dahl, mener, den har sejret.

- Jeg synes jo, at seniorpensionen har været en succes for nedslidte - især 3Fs medlemmer, siger hun.

Der er store geografiske forskelle, i forhold til hvor og hvor mange der får tilkendt en seniorpension. I Nordjylland er det især borgerne i landkommunerne, der har fået gavn af seniorpensionen.

Ni ud af 11 nordjyske kommuner ligger over landsgennemsnittet, når man kigger på, hvor stor en andel seniorpensionerne udgør af arbejdsstyrken.

De eneste nordjyske kommuner, der befinder sig enten på eller under landsgennemsnittet er Rebild og Aalborg.

På kortet herunder kan du se, hvor mange i din kommune der er på seniorpension.

Ikke mange kommer fra arbejdsmarkedet

Det er ikke første gang, at det bliver fortalt, at der tildeles flere seniorpensioner, end det var ventet, da man 1. januar 2020 indførte seniorpensionen.

Det har tidligere fået arbejdsgiverorganisationer til at råbe vagt i gevær om, at ordningen er med til at fjerne raske fra arbejdsmarkedet i en tid, hvor der er brug for arbejdskraften.

Men det er ikke tilfældet, lyder det fra forbundssekretæren.

- Statistikken viser, at det kun er fire procent, der kommer fra beskæftigelse, når vi kigger på de af vores medlemmer, der får seniorpensionen tilkendt. Og stort set alle kommer fra offentlig forsørgelse, så det trækker ikke mange ud af det ordinære arbejdsmarked, og de nedslidte får ro på, så de kan bygges op igen, siger Lene Krabbe Dahl.

Modsat 'Arnepensionen' skal der være lægefaglige grunde til, at man bliver tilkendt seniorpensionen, tilføjer forbundssekretæren.

- Og nogle af dem kan glædeligt komme i beskæftigelse igen. Eksempelvis er der et af vores medlemmer, der er begyndt at køre mad ud for madservice nogle timer om ugen, siger Lene Krabbe Dahl.

Medlemmet, som Lene Krabbe Dahl omtaler, er føromtalte Lau Falk fra Fjerritslev. Han kører nu mad ud til ældre 15 timer hver uge.

- Det er godt at komme ud at se lidt andet, så det er meget værd. Men jeg skal også hjem at have benene op, når jeg er færdig med arbejdet, erkender han.

Seniorpension

Det er en betingelse for tilkendelse af seniorpension, at:

  1. personen har højst 6 år til folkepensionsalder,

  2. personen har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet med sammenlagt mindst 20-25 års beskæftigelse, og

  3. personens arbejdsevne er varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i forhold til seneste job.

Det er desuden en betingelse, at borgeren opfylder de grundlæggende krav til statsborgerskab, bopæl og bopælstid, som gælder for ret til pension efter lov om social pension.

Seniorpensionsenheden træffer afgørelse om tilkendelse eller afslag på seniorpension. Afgørelsen kan indbringes for Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Ikke udelukkende rosenrødt

Det er dog ikke et udelukkende rosenrødt billede, som forbundssekretæren kan tegne af ordningen.

For som det er i dag, er der for mange, der bliver afvist, fordi der ikke bliver indhentet den rette dokumentation, lyder det fra 3F.

- Vi har problemer med tilkendelse, da der bliver ikke hentet de oplysninger, der skal til for at træffe en retvisende afgørelse, siger Lene Krabbe Dahl.

Frygter du, at man vil røre ved seniorpensionen?

- Man kan jo altid frygte det, for jeg tror måske, det er en større succes, end politikerne havde tænkt sig. Men forskellen på Arne- og seniorpensionen er jo, at du kun kan få seniorpension, hvis der er en lægelig begrundelse for at have den. Så jeg håber ikke, de rører ved den, lyder det fra Lene Krabbe Dahl, der slutter:

- Jeg synes, vi har de pensionstiltag, der skal til i dag, og det vil jeg meget gerne opfordre politikerne til at holde fast i. Så vi kipper med flaget til seniorpensionen på dens fødselsdag.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det bliver en kold start på dagen i det nordjyske.

Fra morgenstunden ligger temperaturen omkring eller lige over frysepunktet. Dog vil det føles koldere på grund af en frisk vind fra sydvest.

Vejene kan være glatte. Pas derfor på i trafikken og sæt et par minutter af til at skrabe bilruderne.

Op ad dagen kan temperaturerne komme op omkring 4-6 grader.

Dagen skulle gerne forblive tør, men en grå himmel er, hvad nordjyderne står op til.

Tjek også vejret med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Politikere tillader centrum bliver tømt: - Jeg bliver rigtig ked af det

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Kommuner skal sige "nej tak", når store butikskæder vil placeres i udkanten af byerne, mener Rikke Ejsenhardt.

Hvad skal der til for at holde liv i de nordjyske bymidter? Spørger man Rikke Ejsenhardt, skal politikerne have en klar strategi.

- Et godt greb er at lave en klar og tydelig plan for, hvilke butikker der må ligge hvor, siger Rikke Ejsenhardt, der er event- og aktivitetschef i Hjørring Handel.

Svensk billig-mærke truer centrum

Lige nu er hun frustreret over udsigten til, at den svenske tøjbutik Lager 157 med en kommende placering i udkanten af Hjørring vil trække kunderne væk fra Hjørrings midtby.

- Konsekvensen kan blive, at der bliver endnu flere tomme butikker herinde, og så kommer der mindre liv, og midtbyen skal og bør jo være samlingsstedet for os, der bor her, siger Rikke Ejsenhardt.

Lager 157 ligger allerede i Viborg Foto: Bruno Stagsted

Men problematikken gælder langt fra kun den vendsysselske handelsby. Over alt i Nordjylland, ja i Danmark, er detailhandlen i bycentrene presset, mener Rikke Ejsenhardt.

- Vi er jo en rig by på erhverv, sport og kultur, men det er DNA´en og supervigtigt, at der også er et centrum - en midtby.

I Vesthimmerlands Kommune har man været stædige, når det gælder, hvilke forretninger der må ligge hvor, fortæller planchef, Torben Mangaard Frandsen. Foto: Bruno Stagsted

Se indslaget her:

Har været meget stædige

- Man skal ville det. For de her detailbutikker vil rigtig gerne ud og ligge ved en omfartsvej, men hvis man placerer dem derude, så dør centrum. For så kommer man ikke herind, og så er det nethandel, siger Torben Mangaard Frandsen, der er planchef i Vesthimmerlands Kommune.

I kommunen har man kæmpet for at holde butikkerne samlet i Aars midtby. Også selvom det krævede diskussioner med eksempelvis supermarkedet Lidl.

- Her var vi meget stædige, kan man næsten sige, lyder det fra planchefen, når han skal forklare, hvordan man lykkedes med at få Lidl ind til hovedgaden, selv om den helst ville ud til omfartsvejen.

Omsætningen falder i Hjørring midtby

Hjørring Kommune har fået lavet en detailanalyse. Og den taler et tydeligt sprog. Omsætningen i centrum er faldet med 10 procentpoint fra 2010 til 2021. I udkanten omkring Frederikshavnsvej - et såkaldt aflastningsområde - er handlen til gengæld vokset tilsvarende.

Kilde: Erhverv Hjørring

Men politisk mener formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune ikke, der er noget at komme efter.

- Uanset om det er en stor svensk tøjbutik, eller hvad det er, der søger om at komme til Hjørring, hvis man søger om noget, der er inden for den planlægning, der er, så synes jeg faktisk, det er okay, siger Søren Homann (K), formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune. Han understreger, at man samtidig skal have fokus på midtbyen.

Vigtigt for unge og arbejdskraft

Men Rikke Ejsenhardt fra Hjørring Handel er uenig i Hjørring Kommunes tilgang:

- Det gør mig ked af det, når de tillader en svensk tøjbutik uden for centrum.

Hun gør opmærksom på, at en velfungerende bymidte ikke kun er til gavn for handelslivet.

- Det er vigtigt, at der er en by, man gider at være i. Det er vigtigt i forhold til bosætning, i forhold til at trække studerende til og i forhold til at tiltrække arbejdskraft.

Fakta om Lager 157

Svenskejet

Ligger flere steder i Danmark - blandt andet i Viborg

Sælger billigt basis tøj