Ny høstteknik skal forhindre døde dyreunger på markerne

Hvert år dør mange dyreunger på markerne, når høsten sætter ind. Men det skal en ny høstteknik nu forhindre.

Af: Lasse Pedersen Underbjerg, TV2

 
 

Hvert år, når sommeren går på hæld, sætter landmændene høstmaskinerne på marken for at maje og høste. Og hvert år betyder det mange døde dyreunger.

For når maskinerne pløjer gennem markerne, overser landmændene ofte de små dyreunger, der skræmte putter sig i græsset eller kornet og derfor er så godt som usynlige. Det betyder, at de små dyr mister livet.

Men nu skal en ny teknik redde dyrene – landmændene skal høste markerne i et nyt mønster.

- Det behøver ikke være omstændeligt eller svært at tage hensyn til vildtet, som gemmer sig i afgrøderne. Det kan bare handle om, hvilket høstmønster man vælger, siger Carl Chr. Pedersen, der er formand for Agri Nord.

Han fortæller, at dyrene foretrækker at flygte gennem det, de kender – altså afgrøderne. Men de ofte vil gemme sig, hvis alternativet er at flygte hen over et allerede høstet areal. Og så går det galt.  

quote Ved at starte på midten og bevæge sig mod kanten, så sikrer man dyrene flugtveje.

Carl Chr. Pedersen

- Ved at starte på midten og bevæge sig mod kanten, så sikrer man dyrene flugtveje. Hvis man i stedet starter med at køre to-tre gange rundt om marken, så risikerer man, at de gemmer sig midt på marken og bliver påkørt, fortæller Carl Chr. Pedersen.

Landmændene har ofte svært ved at set dyrene, når de gemmer sig på marken.
Landmændene har ofte svært ved at set dyrene, når de gemmer sig på marken.
Foto: Ib William Christensen

Det er dyr som rådyr, harer, fasaner og agerhøns, der ofte bliver dræbt, når de store maskiner kører på markerne. I foråret er rålammene en stor risikofaktor, men også under kornhøsten er det vigtigt at tage hensyn til dyrene.

Landmændene har også mulighed for at bruge skræmmemidler for at forsøge at få dyrene væk inden høsten, men det kræver ofte tid og ressourcer, som de ikke har, når høsten går i gang.

- Men det kræver ikke ekstra ressource at vælge det rette høstmønster og effekten er rigtig god, siger Carl Chr. Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland