LIGE NU:

Ny prognose for dansk økonomi viser tre scenarier for coronakrisen - ingen af dem er gode

I værste fald kan coronakrisen skære ti procent af Danmarks BNP, og konsekvenserne vil række ind i næste års økonomi.

Det kan blive grimt, rigtig grimt eller rigtig, rigtig grimt. Det fremgår af en ny analyse - her kigger Nationalbanken for første gang på de økonomiske konsekvenser af coronakrisen i Danmark.

I forsøget på at komme med et bud på, hvordan Danmarks økonomi bliver påvirket af krisen, har Nationalbanken opstillet tre scenarier. Du kan læse mere om dem herunder.

Uanset om det bliver det ene, andet eller tredje, spår Nationalbanken dog et betydeligt fald i Danmarks økonomi som følge af krisen. Samtidig advarer de om, at bare få ugers forlængelse af den nuværende situation kan gøre endnu mere skade på den danske økonomi.

1 Det milde scenarie

2 Det centrale scenarie

3 Det hårde scenarie

I den nye analyse fra Nationalbanken bliver det flere gange understreget, at prognoserne er forbundet med ”exceptionelt stor usikkerhed”. Årsagen er, skriver Nationalbanken, at det ikke er normale makroøkonomiske regler og forskrifter, der bestemmer, hvordan den danske økonomi vil udvikle sig.

- Aktuelt styres den økonomiske udvikling derimod af virusudbruddet, de inddæmmende foranstaltninger og afledte reaktioner fra husholdninger og virksomheder, skriver Nationalbanken.

Danmarks gæld vil vokse

Samtidig har Nationalbanken lavet et ”groft skøn” af, hvor meget Danmarks gæld vil vokse som følge af de hjælpepakker, Folketinget har vedtaget for at holde hånden under det danske erhvervsliv.

- Omkostningerne ved hjælpepakkerne er store, skriver Nationalbanken og anslår, at den offentlige gæld kan vokse fra cirka 33 procent af Danmarks BNP sidste år til over 40 procent af BNP’en i år.

Danmarks BNP var i 2019 på 2.321.488.000.000 kroner. En stigning på omtrent syv procent vil således betyde, at det offentliges gæld stiger med mere end 162,5 milliarder kroner. Alligevel ser Nationalbanken ikke grund til bekymring.

- Bliver udbruddet længerevarende, eller benyttes hjælpepakkerne i større omfang end ventet, bliver omkostningerne betydeligt større. Det er der også plads til, står der i analysen.