Populært computerspil tiltrækker svindlere - mor og 12-årig søn truet
Foto: Klaus Skagen / TV 2
12-årige Noah Holt ville købe nogle sjældne ting i Fortnite, da han blev franarret sin konto.
Fortnite er med sin popularitet blevet et sted for svindlere, der forsøger at snyde børn, lyder det fra ekspert og politi.
Noah Holt klikkede på login-knappen på skærmen. Der skete ikke noget.
Han trykkede igen, men forgæves. Han blev bange.
Var otte måneders spil gået tabt? Hvad med de flere tusinde kroner, han havde brugt?
Spørgsmålene hobede sig op i takt med, at panikken bredte sig i kroppen.
Klokken var omkring elleve om aftenen og 12-årige Noah Holt sad ved sin computerskærm i sin højryggede kontorstol på sit værelse i hjemmet i Mariager.
I et splitsekund havde han glemt de mange samtaler med sin mor om, hvordan man gebærder sig på internettet.
At man ikke må give sit kodeord til fremmede. Alligevel var han kommet til at sende det til en person på det sociale medie Instagram.
Og nu kunne han ikke få adgang til sin Fortnite-konto.
- Børn er nemmere at narre
Noah Holt spiller ligesom mange jævnaldrende det ekstremt populære computerspil Fortnite. Men den store popularitet har også en bagside.
Flere børn og unge i Danmark oplever nemlig at blive udsat for svindel af ukendte bagmænd med økonomisk gevinst for øje.
Det fortæller Jan Kaastrup fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS, der blandt andet overvåger kriminalitet på internettet.
Børn er nemmere at franarre informationer, og derfor er de særligt udsatte.
Jan Kaastrup, It-sikkerhedsfirmaet CSIS
- Det er blevet en tendens, fordi spil som Fortnite introducerer en ny måde at stjæle penge på. De kriminelle søger derhen, hvor der er penge. Derfor har de kastet sig over blandet andet Fortnite, som mange børn spiller.
- Børn er nemmere at franarre informationer, og derfor er de særligt udsatte, siger Jan Kaastrup.
Hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) er der kun registreret få anmeldelser om svindel i Fortnite, men politiet er opmærksom på problemet. At franarre nogen deres personlige oplysninger betragtes som bedrageri, fortæller politikommissær Sonny Flemming Olesen.
- Det er vores fornemmelse, at der et betydeligt mørketal på det her område, fordi en del måske ikke anmelder det. Vi kan se, der er en tendens til, at denne type kriminalitet flytter sig hen på områder som for eksempel Fortnite, siger han.
Virtuelle ting for rigtige penge
I Fortnite styrer spilleren en virtuel figur, der i faldskærm kastes ned over en ø sammen med cirka 100 andre spillere. I den tegnefilmslignende verden, starter en intens kamp for overlevelse i stil med Hunger Games-filmene.
Den sidste overlevende vinder spillet.
Men når Fortnite-spillerne ikke er midt i kampens hede, er en anden kamp i gang. Her handler det om at have de rigtige ting - også kaldet 'skins' - til sin virtuelle figur.
Dansetrin, dragter, faldskærme, tasker, økser og skydevåben, der alle kommer i forskellige former, farver og grader af sjældenhed.
Skins kan opnås på forskellige måder. Gratis ved for eksempel at have spillet i længere tid og derved låse nye op - men også ved betaling med rigtige penge. Nogle skins er endda sæsonbetonede og kan kun fås ved eksempelvis Halloween.
Skins har ikke nogen betydning for, hvor godt du kan klare dig i selve spillet - men de sjældne giver dig prestige blandt venner og de andre spillere i Fornite. Mange spillere, inklusiv Noah Holt, bruger flere tusinde kroner på skins.
Derfor kan Fortnite-profiler være mange penge værd - og derfor prøver nogle at snyde især børn til at udlevere kodeord og dermed stjæle spilkontoen.
- Jeg glemte helt, at det må man ikke
10 minutter inden Noah Holt sendte sit kodeord til den fremmede, havde de to aftalt at lave en handel.
Noah Holt ville gerne købe en Fortnite-konto sat til salg på den fremmedes Instagram-profil, fordi den havde nogle særligt sjældne skins.
De havde skrevet sammen i en længere periode.
- I starten var han bare sød, fortæller Noah Holt.
En aften bad den fremmede om at få kodeord og e-mail-adresse tilsendt som en betingelse for, at de to kunne handle sammen.
Jeg glemte helt, at det må man ikke.
Noah Holt
- Jeg glemte helt, at det må man ikke, siger Noah Holt.
Men det var for sent. Den fremmede havde overtaget Noah Holts konto og sat den til salg på Instagram.
Kan betyde knæk i tillid til andre mennesker
Ovenstående er et eksempel på en såkaldt groomingproces. En forførende og manipulerende proces, hvor en voksen typisk fremstår som hjælpende, sød og forstående, forklarer psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen.
- Det kan betyde, at barnet på et tidspunkt tænker: "yes, nu har jeg fået en god ven, som jeg kan stole på."
- Børn er særligt udsatte, fordi de ikke er særligt socialt erfarne og modne. De har en stor tillid og forventning til, at når voksne henvender sig, kan man stole på dem, siger Kuno Sørensen.
Når barnet opdager, at dets tillid er blevet misbrugt, kan det sætte sig spor, forklarer han.
- Det kan godt for nogle børn virkelig betyde et helt grundlæggende knæk i tilliden til andre mennesker, sådan at de i det hele taget kan få svært ved at skabe tætte relationer og fortrolige bånd til andre mennesker, fordi den oplevelse har sat sig så hårdt hos dem.
Trusler om hacking
12-årige Noah Holt var i panik efter at have indset sin fejl. Han løb nedenunder til sin mor Helle Holt, men hun kunne ikke gøre noget.
Dagen efter fik hans far dog kontakt til firmaet bag Fortnite, Epic Games, der gav ham kontrol med kontoen igen.
Men den fremmede - svindleren - kontaktede igen Noah Holt via Instagram. Svindleren skrev først, at han var ked af at have snydt:
Noah Holt vidste nu, at svindleren ikke var til at stole på. Han svarede flere gange nej tilbuddet, og pludselig blev personen igen aggressiv.
Svindleren gentog sine trusler. Helle Holt overtog kontakten, men det fortsatte med nye trusler.
(Chat-beskederne er oversat fra engelsk)
- Jeg håber ikke, andre skal opleve det
Truslerne tog hårdt på Helle Holt, der følte sig magtesløs. Hun anede ikke, om det blot var tomme trusler, og hun havde svært ved at sove i hele ugen efter.
- Det er jo et angreb. Hvad kan han egentlig gøre? Kan han nedlægge vores internet, og hvad med vores kreditkort? Jeg ved det jo ikke. Jeg blev rigtig rigtig bange.
Samtidig er hun fortørnet over, at nogen prøvede at snyde hendes søn.
- Jeg er rasende. At man kan udnytte børn på den her måde. Min søn blev jo fuldstændig slået i stykker. Han blev helt vildt ked af det, og han følte sig udnyttet af en person, han troede, han kunne stole på.
Jeg er rasende. At man kan udnytte børn på den her måde. Min søn blev jo fuldstændig slået i stykker. Han blev helt vildt ked af det, og han følte sig udnyttet af en person, han troede, han kunne stole på.
Helle Holt, Mor til Noah
Siden oplevelsen for cirka en måned siden har familien Holt ikke hørt mere fra den fremmede person på Instagram. Noah Holt slap med skrækken og har stadig sin Fortnite-konto.
Alligevel har familien anmeldt hændelsen - de har dog ikke hørt mere fra politiet.
Hos Sonny Flemming Olesen i NC3 lyder opfordringen, at man skal anmelde det. Også selvom politiet ikke altid har mulighed for at prioritere sagen.
- Politiet ser alvorligt på sådanne sager på grund af det tillidsbrud, som barnet oplever. Men vi har mange sager, vi skal prioritere samtidig, så er det ikke sikkert, at de her sager lægges øverst i bunken.
- Man bør også kontakte spiludbyderen, så man forhåbentlig kan få sin konto tilbage, siger han.
I Mariager sidder Helle Holt tilbage med en oplevelse, hun ikke håber andre får.
- Vi har fået sat en skræk i livet.
Hun håber, at sønnens historie kan få andre forældre og børn til at tænke sig om en ekstra gang.
- Det er så vigtigt at snakke om. Jeg havde jo talt med Noah om det, men alligevel sker det.
TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra udvikleren bag Fortnite, Epic Games.