Regeringen og DF enige om ny fem-årig medieaftale
Foto: Mick Knive Anderson
TV2-regionerne bliver fritaget for besparelser i det nye medieforlig.
Regeringen og DF er efter langstrakte forhandlinger blevet enige om et fem-årigt medieforlig, der blandt tilgodeser regionale medier.
Bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier, to nye public service-kanaler, en forøgelse af public service-puljen til 101 millioner kroner, øget støtte til den regionale og lokale nyhedsformidling i hele landet, en afskaffelse af licensen og støtte til dansk film samt fokusering af DR.
Sådan lyder nogle af de vigtigste elementer i den femårige medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om natten til fredag - en aftale, som kulturminister Mette Bock (LA) kalder "meget ambitiøs".
- Der har været mange og lange møder, men jeg er meget tilfreds med, at vi har fundet frem til for alvor at få taget nogle dybe spadestik, siger hun til TV 2.
- Jeg er meget tilfreds og meget glad for det gode samarbejde, vi har haft for at få landet den her aftale. Vi havde fra starten sagt, at vi lagde op til en bred aftale, men vi sagde også, at hvis det betød, at ambitionsniveauet skulle sænkes for meget, så ville vi hellere have en smal aftale. Det er en smal, men også en meget ambitiøs aftale.
En bedre balance i medielandskabet
Ifølge kulturministeren sikre den nye medieaftale en bedre balance mellem statslige og private medier, gamle og nye medier, landsdækkende og lokale medier samt ældre og unges medieforbrug.
Et af punkterne i aftalen handler om, at DR skal gå fra at være en mediemastodont til en kulturinstitution.
- DR-aftalen sikrer DR som et kulturelt fyrtårn – DR er blevet markant styrket på at bevæge sig fra de brede medier til fokus på kultur, siger Mette Bock.
Hun fremhæver, at meget mere af DR's indhold nu vil komme ud til borgerne.
- Vi får digitaliseret DR's arkiver. Alle borgere vil kunne gå ind og kigge på det, lyder det blandt andet fra ministeren.
DF glad for flytning af dele af 24Syv
Aftalen betyder også, at radiokanalen Radio24Syv skal flytte sit hovedsæde og halvdelen af sine medarbejdere vest for Storebælt. Denne del stod blandt andet højt på Dansk Folkepartis ønskeliste.
- Den nye radiokanal på FM4, som i dag hedder 24Syv, får i hvert fald hovedsæde vest for Storebælt, og så håber vi selvfølgelig på, at det bliver Aarhus. Vi er rigtig godt tilfredse med, at det er lykkes os, siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, til TV 2.
Han fremhæver desuden, at en ny radiokanal og en ny tv-kanal skal placeres vest for Storebælt.
- Alt i alt synes vi, at balancen mellem hovedstadsområdet og Vestdanmark begynder at være mere rimeligt, end det er i dag.
Morten Marinus siger desuden, at det "har været en stor sejr" at fjerne besparelserne på TV 2-regioner fra aftalen.
Venstre glad for fritagelse af moms
Venstres medieordfører Mads Fuglede fremhæver, at digitale medier med aftalen bliver fritaget for at betale moms.
- Det betyder, at vi nu kan få en bedre udvikling af vores digitale medier. Det er sådan fremtidens mediebillede ser ud, og der har være nogle ulige forhold, som der nu bliver rettet op på, siger han til TV 2.
Han håber, at fritagelsen af moms vil være med til at hjælpe med udviklingen af digitale medier, så det bliver en bedre forretning.
- Det har længe været svært at skabe en god forretning på digitale medier, siger Mads Fuglede.
Tager TV 2-salg op om 2,5 år
Der var dog også mange ting i regeringens oprindelige udspil, der ikke er blevet en del af den endelige medieaftale, herunder blandt andet at sælge 40 procent af TV 2, slukke FM-båndet og spare penge på TV 2-regionerne.
- Omkring det delvise salg af TV 2, så er det en del af aftalen, at når vi skal midtvejsevaluere efter 2,5 år, så tager vi spørgsmålet op til drøftelse. Så vi har ikke opgivet ambitionen, men den er blevet udskudt.