Rekordhøj smitte og stigende indlæggelser – mandag træder disse restriktioner i kraft
Mandag træder nye restriktioner i kraft. Få overblikket her.
Fredag præsenterede statsminister, Mette Frederiksen, nye tiltag, der skal stoppe spredningen af Covid-19. Mandag træder de første restriktioner så i kraft.
Søndag registrerede Statens Serum Institut rekordhøje 945 smittede i løbet af et døgn.
Det højeste tal, siden pandemien kom til landet, og samtidig steg antallet af indlæggelser med syv, så 127 nu er indlagt. Og mandag træder helt nye restriktioner i kraft som følge af flere dages høje smittetal.
Men selvom der var 535 indlagte, da epidemien toppede i april, er regeringens nye restriktioner nødvendige, hvis ikke smitten skal stige eksponentielt, siger professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.
- Smittetallene siger mig, at tiltagene er nødvendige. Og de skal vise deres værd meget hurtigt. Ellers skal der flere til, siger han.
Her er de nye restriktioner
Fredag afholdt myndighederne pressemøde med deltagelse af blandt andet Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Rigspolitiet og regeringen.
Og her præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) følgende nye restriktioner, der gælder fra mandag 25. oktober.
Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer – foreløbigt frem til 22. november.
Forbuddet gælder ikke på skoler og uddannelser.
Det anbefales, at man maksimalt samles 10 personer i private hjem – og at man maksimalt har kontakt med 10 udover sine kontakter i husstanden, på arbejdet, fritidsaktiviteter eller skole
Grænsen er 50 personer ved aktiviteter på socialområdet for socialt udsatte børn og unge under 18 år. Det samme gælder for idræts- og foreningsarrangementer uden overnatning for børn og unge under 21 år.
Ved udendørs bisættelser og begraveler sænkes forbuddet fra 200 til 50.
Idrætsaktiviteter for børn og unge under 21 år er fritaget - her må man fortsat være 50.
Salg af alkohol forbydes efter klokken 22 i kiosker, tankstationer og supermarkeder.
Fremvisning af negativ coronatest er et krav for rejsende fra risikolande. Testen må maksimalt være 72 timer gammel. Grænsependlere er undtaget.
Udenlandsk arbejdskraft skal ligeledes testes oftere.
Synligt opsynspersonale i store varehuse på 2000 kvadratmeter er et krav.
Foruden de ovenstående restriktioner blev de allerede eksisterende restriktioner forlænget. Eksempelvis at barer og restauranter skal lukke klokken 22, at natklubber og barer er lukkede, og at der maksimalt må være 500 siddende personer til Superliga-kampe, i kirker, biografer og teatre. Få overblikket her.
Desuden træder følgende i kraft torsdag 29.oktober:
Mundbind eller visir skal fremover bruges, ”hvor offentligheden har adgang”. Det er eksempelvis til og fra fitnesscentre, i detailhandelen - herunder supermarkeder - , i biografer, på hospitaler, i kulturinstitutioner og på ungdomsuddannelser såsom gymnasier og handelsskoler samt universiteter. Kravet er dog kun gældende ved bevægelse og ikke, når man sidder ned. Krav om mundbind i offentlig transport og på sundheds- og ældreområdet gælder fortsat.
WHO bekymret for smitte
Foruden de ovenstående restriktioner lød det også fra regeringen, at kun én person per husstand bør handle ad gangen, og at danskerne bør arbejde hjemme, såfremt det er muligt.
Samtidig lød anbefalingen, at arrangementer, der primært har et "socialt formål" bør aflyses. Dog kan konfirmationer, bryllupper og lignende, der allerede er planlagt, kan afholdes, hvis Sundhedsstyrelsens gode råd til private arrangementer kan overholdes, men de bør slutte senest klokken 22.
For mange lande oplever lige nu en eksponentiel stigning i covid-tilfælde
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO
De danske restriktioner kommer, efter flere lande i Europa oplever en voldsom stigning i antallet af smittede. Særligt Belgien og Spanien er hårdt ramt, og søndag indførte Spanien undtagelsestilstand.
- For mange lande oplever lige nu en eksponentiel stigning i covid-tilfælde, og det fører til, at hospitaler og intensivafdeling er tæt på at nå kapaciteten, hvis de ikke allerede har gjort det, sagde WHO's generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i weekenden.
Overlæge på Herlev og Gentofte Hospital Kasper Iversen kalder udviklingen for trist – både i Danmark og Europa – og mener, at de nye restriktioner er rettidige:
- Vi er nødt til at gøre noget lige nu, hvis vi vil undgå en meget alvorlig situation, som vi lige nu ser i andre lande i Europa, siger Kasper Iversen.