Thy og Vendsyssel er i risikozonen, når en gedigen omgang blæst rammer Danmark tirsdag. Foto: TV2 Vejret

Sådan kan vindstød af stormstyrke ramme anden juledag

Hård kuling med vindstød af stormstyrke kan ramme dele af Danmark anden juledag.

I samarbejde med tv2.dk

Efter en i forvejen blæsende uge op til jul med vindstød af stormstyrke lillejuleaften, har vi nu udsigt til endnu et blæsevejr anden juledag. 

Blæsten rammer dele af Danmark allerede tirsdag formiddag og kulminerer hen over eftermiddagen dagen, når turen for mange går hjemad efter en jul hos venner og familie. 

Der kan komme vindstød af stormende kuling til stormstyrke mange steder, men man er især udsat langs den jyske vestkyst og i særdeleshed i Thy og Vendsyssel.

Et lavtryk intensiveres, mens det bevæger sig hen over Sydnorge, og det er på sydsiden af lavtrykket, over netop det nordvestlige og nordlige Jylland, at blæsten bliver kraftigst. 

Hård kuling med vindstød af stormstyrke
Et område med hård kuling bevæger sig allerede i formiddagstimerne hen over Nordsøen og ind over Danmark.

I henhold til TV 2 VEJRETs seneste prognoser kan vindstød op til stormstyrke ramme den jyske vestkyst i løbet af formiddagen fra vindretninger mellem syd og sydvest.

INDDELINGEN AF VINDSTYRKER I DANMARK

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Som dagen skrider frem, drejer vinden mere mod sydvest og vest, og så er det primært området fra Hanstholm til Skagen, som kan blive ramt af de kraftige vindstød. 

Også hen over det sydlige Fyn og det sydfynske øhav, Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn samt på Bornholm kan der komme vindstød af stormstyrke.

Vindstødene vil typisk være mellem 22 og 26 m/s, hvor grænsen til stormstyrke går ved 24,5 m/s.

Varsel for vindstød af stormstyrke
TV 2 VEJRET har derfor udsendt et varsel for vindstød af stormstyrke for det nordvestlige Jylland fra området mellem Hvide Sande og Thyborøn til Skagen og for områderne omkring Østersøen.

Varslet er gældende fra klokken 12 til 20, hvor det er mest sandsynligt, at vindstødene kan nå stormstyrke. 

Hele landet får generelt en noget barsk dag rent vejrmæssigt, hvor det i perioder også vil regne de fleste steder.

Tidligere prognoser havde fuld storm
Enkelte prognoser har de seneste par dage beskrevet et endnu mere intenst blæsevejr end i teksten her over, og de holder fortsat fast i, at man risikerer en fuld storm i middelvinden med endnu kraftigere vindstød ved den jyske vestkyst fra omkring Hvide Sande og nordpå.

TV 2 VEJRETs redaktion vurderer dog, at det er mest sandsynligt, at vi får en kuling med vindstød, som kan nå stormstyrke.

Efter blæsten bliver det en smule køligere en overgang med mulighed for slud, og så ligner det en mildere vejrtype frem mod nytåret igen.