Foto: Per Frank Paulsen

Sådan rammer kraftigt blæsevejr Danmark det næste halvandet døgn

Det kan blive det kraftigste marts-blæsevejr i fem år.

I samarbejde med tv2.dk

Kalenderforåret er begyndt med regn og rusk, og fredag når vindstyrken nye højder, når et lavtryk sender et kraftigt vindfelt ind over Danmark.

Allerede torsdag eftermiddag begynder vinden at tiltage fra sydvest, og en overgang kan der komme vindstød af hård eller stormende kuling, især over den sydøstlige del af landet.

SÅDAN BENÆVNES VINDSTYRKEN

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Derefter aftager vinden en kort overgang, inden den i nat igen tiltager. Midt på natten kan vindstødene nå stormstyrke over de sydøstlige egne i forbindelse med passagen af lavtrykkets koldfront.

Kulminerer fredag med vindstød af stærk storm

Herefter aftager vinden en overgang igen - men det er blot en stakket frist, for fredag morgen tiltager vinden gevaldigt igen.

Det får man først at mærke over den nordvestlige del af Jylland, og det er også her, at man vil opleve den kraftigste vind.

Fra sidst på morgenen og indtil middagstid kan middelvinden nå stormende kuling, og vindstødene kan nå stærk storm.

  Foto: TV 2 Vejret

At dømme ud fra de forskellige prognosemodeller, der er til rådighed torsdag morgen, er det sandsynligt, at middelvinden kan nå op omkring 23 meter per sekund med vindstød på 30-32 meter per sekund, hvilket lige netop ikke er orkanstyrke.

Der er dog fortsat uenighed modellerne iblandt, og derfor kan vinden både blive en smule kraftigere eller lidt svagere, end det ser ud netop nu.

Vindstød af stormstyrke til en stor del af landet

Selvom vinden bliver mest voldsom i den nordvestlige del af Jylland, får man også den kraftige blæst at mærke i resten af landet.

I løbet af fredagen breder den kraftige vind sig videre mod sydøst, og især over Kattegatområdet og Nordsjælland kan vindstødene nå stormstyrke mange steder.

Fra sidst på eftermiddagen og først på aftenen bliver det bornholmerne, som må holde for - her kan vindstødene også nå stormstyrke, mens middelvinden bliver hård eller stormende kuling.

Kraftigste marts-blæsevejr i fem år

Hvis de nuværende prognoser står til troende, venter der os det kraftigste blæsevejr i marts siden 2014. Dengang ramte 'kulingen Carl' Danmark 14.-15. marts og gav middelvinde på 23,7 meter per sekund i Hirtshals, mens vindstødene ved Rønbjerg Huse nåede 32,0 meter per sekund.

Skulle blæsevejret udvikle sig yderligere og blive til en regulær storm, så er det otte år siden, vi senest oplevede middelvind af stormstyrke i årets første forårsmåned.

Derudover bliver fredagens blæsevejr det kraftigste, der har ramt Danmark, siden stormen Alfrida ramte landet nytårsdag.