Samtlige partier uden om regeringen vil uddanne flere læger

100 borgere står lige nu uden mulighed for at vælge en praktiserende læge, oplyser PLO.

Der skal uddannes mange flere læger, end regeringen har lagt op til. Det viser beregninger fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Organisationen har regnet på fremtidens lægemangel, og på baggrund af deres analyse foreslår de at oprette yderligere 100 uddannelsespladser i almen medicin i løbet af de næste syv år, så der i stedet uddannes cirka 400 praktiserende læger hvert år.

Beregningerne har fået et politisk flertal rundt om regeringen til at kræve handling, skriver Politiken

Regeringen præsenterede i juni en handlingsplan, hvor der blandt andet var 30 ekstra studiepladser i både 2019 og 2020. Det betyder, at flere medicinstuderende have muligheden for at uddanne sig til praktiserende læger.

Men det tal er for lavt, hvis vi skal opfylde behovet for praktiserende læger i fremtiden. Det mener samtlige partier uden om regeringen.

- Jeg tror på, at vi har brug for flere praktiserende læger. Vi må have lavet en større plan end den, som regeringen har lagt frem, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til TV 2. 

- Vi bliver nødt til at lave en ordning, der er tilpasset den fremtid, vi står overfor.

Sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby fortæller til TV 2, at regeringen er villige til at se, om andelen af uddannelsespladser i almen medicin skal hæves, når den nuværende aftale udløber i 2020.

Regeringens udspil er ikke vidtgående nok

Et af problemerne ved manglende læger er, at det ikke er alle danskere, der har mulighed for at få en praktiserende læge.

Blandt kommuner, hvor der i juli i år var helt lukket for tilgang af nye patienter, er København, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk, Holbæk og Stevns. Det viser tal fra PLO. 

Christian Freitag, som er formand for PLO, anerkender, at det er svært fra politisk side at ændre medicinstudiet og få flere praktiserende læger. Selvom sundheds- og ældreminister Ellen Trane (V) i juni præsenterede en handleplan, mener formanden, at regeringens udspil ikke er vidtgående nok.

- Der skal betydeligt mere til, hvis man inden alt for mange år skal løse de problemer, der lige nu betyder, at danskerne ikke kan få en praktiserende læge alle steder i landet, siger han til TV 2.

I marts lød tallet på, at 68,9 procent af praktiserende læger i alle landets kommuner havde lukket for tilgang af nye patienter. I juli var tallet 69,2 procent.

Læger modtager mail om akut hjælp

Som konsekvens af lægemanglen kan op mod 100 patienter ikke vælge en læge i København og Frederiksberg Kommune. Og forventningen er kun, at der vil komme flere i løbet af de kommende uger, lyder det fra PLO. 

Med emnefeltet 'AKUT problem med lægemangel' sendte PLO i Hovedstaden mandag en mail ud til områdets praktiserende læger med et råb om hjælp.

- Jeg opfordrer derfor til, at I hjælper disse patienter, skriver formand Karin Zimmer i mailen.

- Regionen har AKUT behov for jeres hjælp, så jeg anmoder om, at I retter henvendelse så hurtigt som muligt.

Unge læger har håb for fremtiden

Foreningen af Yngre Læger har peget på en række årsager til, at det gennem de senere år har knebet med at få læger til at overtage en praksis, blandt andet at det er dyrt, og at mange ikke har lyst til at binde sig til så lang en periode.

- Arbejdsmarkedet har udvidet sig for læger. Så vi er nødt til at tænke i andre måder at organisere ansættelsen af dem på, har Camilla Rathcke, formand for Foreningen af Yngre Læger, tidligere udtalt til TV 2.

Hun mener dog stadig, at den alment praktiserende læge med en praksis har en fremtid.

- Der er ingen tvivl om, at den praktiserende læge er fremtiden. Det er også den billigste måde i primærsektoren, siger Camilla Rathcke.

På landsplan havde 69,2 procent af praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter per 1. juli 2018.

Sådan ser det ud i de nordjyske kommuner. Andel af praksis med lukket tilgang af nye patienter: 

Frederikshavn: 90 pct. 
Hjørring: 65,2 pct.
Brønderslev 62,5 pct.
Aalborg: 88,2 pct.
Jammerbugt: 60 pct. 
Thisted: 66,7 pct.
Morsø: 80 pct. 
Vesthimmerlands: 
Rebild: 85,7 pct. 
Læsø: Ingen data

Kilde: Praktiserende Lægers Organisation (PLO)

Seneste nyt

fra Nordjylland