Foto: Søren Steffen, Scanpix

Sirenerne får ny betydning: Det skal du nu gøre, når de hyler

Ved du, hvad det betyder, når sirenerne hyler? Det bliver nu nemmere at huske.

I samarbejde med tv2.dk

Den velkendte hyletone, der lyder over Danmark hvert år i maj, når Beredskabsstyrelsen tester varslingssirenerne, har fået ny betydning.

Indtil nu har sirenerne betydet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV 2.

Men den betydning bliver justeret fra og med i dag, oplyser Beredskabsstyrelsen.

Nu betyder sirenevarslet ganske enkelt: Gå ind, og søg information hos DR eller TV 2.

Mere forvirring end gavn

Hovedformålet med ændringen er at gøre budskabet enklere og nemmere at huske. Desuden har beskeden om ventilationsanlæg givet anledning til forvirring gennem årene.

Efter Tjernobylulykken i 1986 blev det tilføjet, at man skulle lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg. Den tilføjelse er nu sløjfet.

- Umiddelbart giver det god mening på papiret, og det kan også være relevant i en given, specifik situation som for eksempel ved en nuklear ulykke. Men det har skabt mere forvirring end gavn som en generel beredskabsforanstaltning, når sirenerne har været taget i brug, siger Bjarne Siewertsen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hyler ikke kun i maj

Når sirenerne bruges, sender myndighederne hurtigst muligt en beredskabsmeddelelse ud via blandt andet DR og TV 2 for at informere borgerne om, hvad de skal gøre.

Sirenerne bruges ved større ulykker og katastrofer, hvis der er akut fare for skader på mennesker eller ejendom. Beredskabsstyrelsen driver varslingssystemet, men det er politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne.

Alle 1078 sirener i Danmark har siden 1994 hylet ved den årlige afprøvning, som altid er den første onsdag i maj klokken 12. Men enkelte sirener hyler også i løbet af året.

Eksempelvis blev sirenerne brugt i april til at advare folk i Hedensted mod giftig røg fra en brand. I sidste halvår af 2016 var sirenerne i brug lokalt fire gang landet over.