Smid ikke dit juletræ til storskrald - flere kan få glæde af det

Juletræet kan stadig blive til gavn efter jul for mennesker - og dyr.

Gaverne er pakket op, og under juletræet ligger lige om lidt kun de affaldne nåle tilbage.

Det er for mange stikordet til at sætte træet til storskrald og se frem mod et nyt år. Men der findes mange andre og bedre måder at skille sig af med det stikkende pyntetræ, fortæller direktør hos Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

- I stedet for at sætte det til storskrald kan man få grøn og billig varme ud af det. Det vinder alle ved, siger han til TV 2.

Gør en forskel

Mange kommuner kommer rundt og samler træerne ind, så de kan komme på forbrændingen og blive til energi. Og det kan gøre en stor forskel.

- Man kan varme 4-5000 husstande op gennem året med juletræer - det er en ret stor portion energi. Og så er det jo bedre end at bruge kul eller naturgas, siger han.

Danskerne har omkring 1,4 millioner juletræer til at stå og pynte hjemme i stuen hvert år, og hvis de alle sammen blev samlet ind, så svarer den energi også til, at 10.000 kan tage et bad hver dag i et helt år.

For at forbrændingen får mest muligt ud af træet, så anbefaler Kim Mortensen, at træet får noget vand, mens det står indenfor. Så taber det ikke nålene lige så let og har dermed en større brandværdi.

Dyrene både spiser og gemmer sig i juletræerne

Et af de steder, hvor man også har gavn af de aflagte juletræer, er i Jyllands Park Zoo nær Herning. Her har man de seneste år opfordret folk til at komme forbi med deres træer. Uden pynt understreger dyrepasser Janni Poulsen.

- Vi har nogle dyr, der meget gerne vil spise dem, pille grene af eller hygge sig med at gemme sig i dem. Så det har været en kæmpe succes, siger hun til TV 2.

De første juletræer er allerede blevet afleveret, og det er ikke kun parkens mindre dyr, der har glæde af nåletræet.

- Gederne og sumpbæverne spiser nåle og bark - træet er helt afpillet, når de er færdige med det. Yakoksen leger med dem og stanger dem, så de flyver rundt, fortæller Janni Poulsen.

Det er det værd

Selvom det også betyder, at parken nogle gange får flere træer, end dyrene har brug for, så fastholder Jyllands Park Zoo opfordringen til at aflevere træet hos dem.

- Dem, dyrene ikke når at spise, laver vi flis af. Det er selvfølgelig ekstra arbejde, men vi synes også, det er det værd, siger dyrepasseren.

Ønsker man selv at aflevere sit træ til nogle dyr, kan det være godt lige at forhøre sig i forvejen, da det ikke er alle steder, det er en mulighed. Se flere andre alternativer til, hvad du kan gøre med dit juletræ, i listen nedenfor.

 

1. Foder til dyr:

Sæt træet ud til fuglene i haven. De elsker at sidde i det, for det skjuler dem og giver læ. Bor man i nærheden af en dyrepark, vil de flere steder gerne aftage træ til dyrene. Det er dog en god ide at forehøre sig i forvejen, da der også er steder, hvor det ikke er en mulighed.

2. Brug det i haven:

Gem de affaldne grannåle fra juletræet og bland dem i jorden i dit surbundsbed. Grannåle hjælper med at holde jorden i bedet sur.

3. Flis:

I flere byer arrangeres der returordninger, hvor træet flises og genbruges. Her kan man forhøre sig hos Naturstyrelsens lokale enheder.

4. Brænde:

Grantræ kan også bruges som brænde. Kløv stammen i passende stykker og lad træet tørre, før det puttes på bålet eller i brændeovnen.

5 Kreative løsninger:

Hvis man har det rette udstyr, kan juletræsstammen saves i skiver, hvor man laver hul til fyrfadslys. 

En lidt mindre værktøjskrævende ide kunne også være at skære stammen ud til trænisser, man kan male ansigter på. Det kræver blot et lige og et skråt 'snit' i stammen. Se Naturstyrelsens guide til, hvordan man gør her.

6. Forbrændingen:

I de fleste kommuner er det muligt at sætter sit aflagte juletræ ud til dagsrenovationen og dermed bidrage til en billigere og grønnere energi. Det er selvfølelig også en mulighed selv at køre det på genbrugspladsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland