LIGE NU:

Snøft, nys og røde næser: Pollensæson en måned før tid

De første pollen er begyndt at sprede sig i luften efter en foreløbig meget mild vinter.

Hvis du er pollenallergiker, er du måske allerede begyndt at mærke de første tidlige tegn på foråret. Astma-Allergi Danmark har opfanget de første pollen i København og erklærer dermed sæsonen indledt en måned tidligere end normalt.

Ifølge Astma-Allergi Danmark skyldes den tidlige pollensæson den milde vinter indtil nu. Det har fået forårstræerne el og hassel til at blomstre.

- Vi skal tilbage til 2007 for at finde en tidligere sæsonstart end i år. Normalt starter sæsonen for forårspollen først midt i februar, men det kan variere med op til to måneder afhængigt af vintervejret, lyder det fra biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen på foreningens hjemmeside.

Halvdelen af landets en million pollenallergikere er allergiske over for birkepollen, og der er ikke ualmindeligt, at de også reagerer på el og hassel. Dermed er det et stort antal mennesker, der kan stå med symptomer på høfeber eller astma allerede nu.

På vej mod vejr-rekord

Og det er en usædvanlig mild vinter. Faktisk skal der meget til, hvis januar i år ikke skal ende som den varmeste målt nogensinde. Det fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Den hidtidige januarrekord er fra 2007, hvor naturen også blev sat tidligt i gang af det milde vejr.

- Det var især den første halvdel af den rekordvarme vinter 2006-2007, der fik naturen til at reagere på samme måde, som vi ser nu, siger Jens Ringgård Christiansen.

Med en foreløbig middeltemperatur for januar på 5,5 grader er det nærmest også mere forår end vinter rent vejrmæssigt i år.

- Det er jo nærmest forår, og planterne blomstrer. Der er selvfølgelig andre ting end bare temperaturen, der påvirker planterne. Lyset og dagslængden spiller også ind, men døgnmiddeltemperaturen nu kan sammenlignes med april, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Nedbør og kulde kan bremse pollenspredning

Det er vejr og vind, der afgør, hvor slem sæsonen bliver for allergikerne. Høje temperaturer og solskin er normalt lig med megen pollen, mens nedbør og kulde kan bremse spredningen og dermed mildne symptomerne hos de allergiske.

Januars middeltemperatur målt fra 1961 til 1990 ligger lige præcis på frysepunktet, 0,0, hvilket er den såkaldte klimanormal for måneden. Det er 5,5 grader koldere end middeltemperaturen for i år. I 2007 var middeltemperaturen for januar 5,0 grader.

Gennemsnitstemperaturen for januar i år ender med stor sandsynlighed ifølge prognoserne på mellem 5,2 og 5,6 grader, når måneden er omme.

Den tidlige pollensæson har fået Astma-Allergi Danmark til at fremskynde udsendelsen af dagens pollental og pollenvarsling med en måned, så allergikere allerede nu kan holde sig informeret om de aktuelle tal. Pollenallergi kan give kløende øjne, løbende næse og vedvarende nysen.

 

peter_overgaard.jpg

play Feriecenter aflyser udsolgt påske og giver 1500 familier penge retur

def_thumb,50_percent

play Trods corona: Nordjysk smykkekæde opruster med fire nye butikker

20_percent

play Sygehus forbereder sig på stigende smitte: - Det kan betyde aflysninger

def_thumb,50_percent

play Ud ad døren: Nyt tv-koncept skal inspirere til eventyr i den nordjyske natur

peter_overgaard.jpg

play Feriecenter aflyser udsolgt påske og giver 1500 familier penge retur

def_thumb,50_percent

play Trods corona: Nordjysk smykkekæde opruster med fire nye butikker

20_percent

play Sygehus forbereder sig på stigende smitte: - Det kan betyde aflysninger

Til forsiden

Til forsiden