Socialdemokratiet vil forbyde farligt fyrværkeri og indføre forbudszoner

Særligt et forslag om forbudszoner huer ikke Dansk Folkeparti. De mener, at det er umuligt at håndhæve nytårsaften.

Socialdemokratiet vil have strammere regler på fyrværkeriområdet.

Derfor foreslår partiet nu tre stramninger på området her kort før nytårsaften, herunder et forbud mod de farligste raketter.

- Det er da logisk, at hvis der er rakettyper, der er skyld i en overvejende stor andel af de øjenskader, vi kan se i Danmark, og hvor tallet jo er stigende, så synes vi, at det giver god mening at tage dem ud af markedet, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen, til TV 2.

Socialdemokratiet vil ikke konkretisere, hvilke raketter der skal gøres ulovlige. Men man vil kigge på erfaringer fra Norge, hvor man har lavet et større forbud mod raketter. Derefter vil man forbyde de raketter med mest sprængstof, som giver flest øjenskader.

Tre stramninger

Foruden et forbud mod de farligste raketter vil partiet øge kontrollen med salg af ulovligt fyrværkeri på nettet, og så vil socialdemokraterne have oprettet særlige zoner med forbud mod fyrværkeri for at nedbringe antallet af skader.

- Vi har desværre set en tendens de senere år, hvor der er opstået en dille med at ramme rådhuse eller på anden måde affyre fyrværkeri, hvor man risikerer at skade andre mennesker. Derfor vil vi gerne gøre det lettere at lave zoneforbud i byer, i tætbefolkede områder, hvor der er særlig risiko for, at man kommer til skade, forklarer Trine Bramsen.

Branchen frygter mere ulovligt fyrværkeri

Dansk Folkeparti anerkender, at der kan være et problem med nogle raketter, og siger, at man måske kunne lave nogle af de store raketter lidt mindre. Men ellers er partiet ikke begejstrede for Socialdemokratiets forslag.

- Hvordan har socialdemokraterne tænkt sig at håndhæve alle de zoner, som Trine Bramsen åbenbart vil have rigtig mange forskellige steder, spørger Hans Christian Skibby, der er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Han undrer sig over, om det er politiet, der skal rende rundt nytårsaften og holde øje med de mange zoner. 

- Jeg er med på, vi skal lave regler, men hvis man laver nogle regler, som alligevel bliver uhåndterbare og umulige at håndhæve, så giver det ikke nogen mening, siger Hans Christian Skibby.

I fyrværkeribranchen er man heller ikke synderlig begejstret for forslagene.

- Jeg tror ikke på et forbud mod raketter. Vi har en mere end 70 år gammel tradition i Danmark for at skyde raketter af. Og jeg tror, at hvis man forbyder noget, der har så lang en tradition, så vil man få mere ulovlig import af fyrværkeri, specielt bestilt på nettet, lyder det fra formanden i Fyrværkeribrancheforeningen, Morten Sørensen.

Danskerne imod generelt forbud, men for zoner

Et helt generelt forbud mod fyrværkeri er ikke noget, der huer danskerne.

Ifølge en ny Megafon-undersøgelse er kun 23 procent af danskerne for et helt generelt forbud, mens 72 procent er imod.

Til gengæld er der opbakning til at indføre forbudszoner mod fyrværkeri på udvalgte steder med mange mennesker. Det bakker 66 procent af danskerne op om ifølge undersøgelsen.

Lægelig opbakning

Sidste nytår kom 254 personer til skade på grund af fyrværkeri.

Derfor hilser overlæge fra Rigshospitalets øjenklinik Jørgen Villumsen også Socialdemokratiets forslag velkomment.

- Når man bliver ramt af en fyrværkeridel i øjet, rammer det med stor hastighed. Det er i sig selv nok til at kunne slå øjet helt i stykker. Desuden ser vi også alvorlige forbrændingsskader. Og begge dele kan faktisk være med til at ødelægge hele funktionen (af øjet, red.).

Fra i dag, 27. december, og til og med 1. januar er det lovligt at affyre fyrværkeri i Danmark. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland