Solrig og varm påske i vente - men pas på solen

Ozonlaget bliver tyndere over Danmark i påskedagene - og det betyder at UV-indekset bliver højt.

Efter en periode med koldt vejr for årstiden - og nætter der har givet anledning til den strengeste frost så sent på foråret i 28 år - blæser lune vinde efterhånden mod Danmark.

Det mærker vi allerede i løbet af de kommende dage, hvor temperaturerne gradvist vil stige dag for dag.

Mandag og tirsdag vil relativt kølig luft dog fortsat befinde sig over Danmark, med dagtemperaturer der ikke kommer meget over ti graders varme. Samtidigt vil der fortsat være nattefrost - især inde i landet.

Billedet ændrer sig dog fra onsdag, hvor varmere luft strømmer op over Danmark fra øst og sydøst. Temperaturstigningen fortsætter ind i påskedagene, hvor temperaturen kan nå 16 til 19 graders varme mange steder.

Samtidigt vil solen fortsat skinne fra en stort set skyfri himmel, og det betyder, at der formentlig vil være mange danskere, som får lyst til at varme sig i forårssolens stråler.

 
 
Foto: Aina González / Seerbillede

Tyndt ozonlag og skarp forårssol

Man skal dog tænke sig om en ekstra gang, inden man hovedkuls kaster sig ud på drømmesengen eller i liggestolen i påskedagene.

For selvom solens stråler varmer og giver energi, så er de særligt skarpe for tiden - og UV-indekset bliver tilsvarende højt.

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere, hvor meget UV-stråling, der slipper ned til overfladen. For det første spiller solhøjden ind. Jo højere solen står på himlen, desto mere direkte passerer strålerne gennem atmosfæren, og dermed er der mere energi, der når overfladen.

 
 
Foto: Aina González / Seerbillede

UV-INDEKSET

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

Siden vintersolhverv i december er solen dag for dag kommet højere på himlen, og nu har strålerne så meget energi, at de kan give os en solbrun kulør, men også solskoldninger - og især i påskedagene, hvor UV-indekset kan nå op omkring fire.

I forårsmånederne og den tidlige sommer er ozonlaget faktisk relativt tykt, men grundet et højtryk nær Danmark vil ozonlaget i løbet af ugen bliver op til 30 procent tyndere end normalt.

Derfor slipper der mere UV-stråling ned til overfladen, hvilket - udover at give os en solbrun kulør - også kan give solskoldninger, der på sigt kan udgøre en helbredsrisiko.

Derudover er mange af os danskere blege efter vinteren, og derfor er vores hud ekstra følsom for solstrålerne - i modsætning til i sommerens løb, hvor huden har fået mere tilvænning. I gennemsnit vil det blot stige indtil sommersolhverv 21. juni, hvor det kan nå en værdi på mellem seks og syv.

Kræftens bekæmpelse anbefaler, at man bruger solbeskyttelse, når UV-indekset når en værdi på tre eller derover.

 
 
Foto: Aina González / Seerbillede

Seneste nyt

fra Nordjylland