Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sundhedsstyrelsen ændrer strategi

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den nye udmelding kan betyde, at restauranter og barer snart kan begynde at åbne, siger professor.

Snart skal coronasmittede i arbejdstøjet.

Om en uge eller to bliver det de smittede danskeres egen opgave at opsøge personer, de har været i tæt kontakt med, fortæller direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til Jyllands-Posten.

- Vi arbejder med en ansvarliggørelse af borgerne. Vi kan ikke gøre som sidst, hvor læger fra Styrelsen for Patientsikkerhed opsporede alle patienternes mange kontakter. Det er en uoverstigelig opgave, fordi vi tester langt, langt flere nu, siger Søren Brostrøm, der beskriver den nye udvikling som "et paradigmeskifte".

Den nye strategi indebærer ifølge Jyllands-Posten, at personer uden symptomer, som har været i tæt kontakt med coronasmittede, skal testes.

Ifølge Søren Brostrøm er det meningen at det øgede antal af test skal kunne udrulles i løbet af to til tre uger. Har man haft tæt kontakt til en smittet, kan man efterfølgende blive testet tre gange over en periode på otte dage.

Test både i telte og på sygehuse

Tæt kontakt defineres blandt andet som at dele husstand eller at have stået tæt ansigt-til-ansigt i mere end 15 minutter.

Det udvidede antal test af folk både med og uden symptomer skal foretages både på sygehusene og i de 16 nye telte, som er spredt ud over landet.

Antallet af test er blevet øget markant, særligt på sygehusene. Aktuelt er det tæt på fordoblet til over 10.000. Antallet af smittede, som er fundet via test, ligger i gennemsnit omkring 1,5 pct., oplyser Sundhedsstyrelsen.

Telte på Aalborg Kaserners område. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Hensigten er at holde smittespredningen i stramme tøjler. Dermed undgår man at isolere for mange. Og det er et træk, der bringer Danmark på forkant i kampen mod coronavirussen, siger Sundhedsstyrelsen.

Står ved en skillevej

Spørger man Lone Simonsen, professor ved Institut for Naturvidenskab på Roskilde Universitet, har Danmark bevæget sig mod lidt af en skillevej.

- Vi kan faktisk banke covid-19 ud af samfundet, hvis vi sørger for at forfølge en meget offensiv test-strategi, sagde Lone Simonsen tidligere på ugen til TV 2.

Ved at teste flere og kortlægge coronasmitten mere præcist, vil det være muligt at åbne samfundet i takt med, at antallet af smittede falder.

Det vil blandt andet bane vejen for en åbning af samfundet og gøre det mere frit for risikogrupperne.

- Jo flere vi får testet, desto bedre muligheder får vi for at inddæmme med en kombination af karantæne og smitteopsporing. Når det er på plads, kan vi i højere grad genåbne samfundet og risikogrupperne vil kunne bevæge sig ud igen, siger Lone Simonsen.

Virolog er ikke helt tryg ved det

Professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er dog ”ikke helt tryg” ved, at det bliver de smittedes egen opgave at opsøge personer, de har været i kontakt med.

- Det kan godt være, at det kan fungere for en hel del danskere, men jeg er sikker på, at der er nogle borgere, som ikke har overskud til det, siger han til TV 2.

Han mener, at alle coronasmittede bør have en kontaktperson, der sikrer, at der bliver fulgt op på de potentielle smittekæder.

Dog mener Allan Randrup Thomsen, at det er positivt, at den øgede testkapacitet nu kombineres med aktivt smitteopsporing. Han forklarer, at vi på den måde kan eliminere smitten i samfundet mere effektivt.

Venstre er skeptiske

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, er heller ikke overbevist.

- Hvis regeringen og myndighederne nu igen skifter teststrategi, er det vanvittigt vigtigt, at man afstemmer forventninger med befolkningen. Indtil nu har test-kapaciteten nemlig ikke været i nærheden af at kunne leve op til de mange hensigter.

- Jeg føler mig heller ikke betrygget denne gang, men håber selvfølgelig, at jeg bliver klogere og glædeligt overrasket, siger han til TV 2

Tilbage til normal hverdag

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde 21. april, at den potentielle testkapacitet kommer op på 42.000 dagligt.

Det højeste antal daglige test indtil nu fandt sted 24. april, hvor 11.455 danskere ifølge Statens Serum Institut blev testet for covid-19.

Skal den nye strategi hjælpe os tilbage til en normal hverdag, er det vigtigt, at vi stabiliserer antallet af daglige test, siger professor Allan Randrup Thomsen. Han peger blandt andet på, at man på Hvidovre Hospital har haft svært ved at følge med.

Mere kan åbnes

Lykkes den nye teststrategi, vil det dog betyde, at vi vil se steder som restauranter og barer åbne tidligere – dog næppe uden restriktioner, siger Allan Randrup Thomsen.

- Vi har set nogle positive smittetal på det seneste. Hvis de ikke ændrer sig voldsomt, kan man åbne noget mere, når det kombineres med øget testkapacitet og smitteopsporing.

Han understreger, at der dog fortsat vil være lange udsigter til, at store arrangementer som Roskilde Festival igen vil åbne.

TV 2 har tirsdag aften uden held forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Foto: Arkiv

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.