Superliga-spiller fik hjernerystelse: Nu kæmper han sit livs hårdeste kamp
Foto: Jesper Bo Winther
For fem måneder siden blev Jakob Hjorth ramt af en hjernerystelse, og han kæmper stadig for at få en normal hverdag og for et comeback til fodbolden.
2018 var et begivenhedsrigt år for Jakob Hjorth på både godt og ondt.
I maj var han med til at spille Vendsyssel FF i Superligaen, i juli skrev han under på en ny kontrakt med klubben, og få dage senere fik han debut i den bedste danske fodboldrække, da han startede inde mod OB.
Den 24-årige forsvarsspiller scorede i 3-2-sejren mod fynboerne og fik også fuld spilletid i den efterfølgende kamp, men hans glæde blev siden udskiftet med frustration.
I de seneste mange måneder har det været meget op og ned. For tre måneder siden var jeg indlagt og sad i kørestol, og jeg kunne ikke gå selv
Jakob Hjorth
En groggy Jakob Hjorth måtte lade sig udskifte kort før pausen i sæsonens tredje kamp mod FC Nordsjælland. Senere viste det sig, at han havde fået en hjernerystelse, og det skulle blive starten på en lang kamp med både indlæggelse og frygt for et tidligt karrierestop.
Den kamp kæmper han stadig fem måneder senere, og han ved endnu ikke med sikkerhed, hvornår den er vundet.
- I de seneste mange måneder har det været meget op og ned. For tre måneder siden var jeg indlagt og sad i kørestol, og jeg kunne ikke gå selv, fortæller Jakob Hjorth til TV 2 SPORT.
Jakob Hjorth var besvimet og måtte tilbringe de næste fire dage på hospitalet på grund af den hjernerystelse, der var sket næsten to og en halv måned tidligere. Her fik han for alvor øjnene op for, hvor påvirket han var af det hele.
- Jeg må erkende, at jeg har været hårdt ramt - og stadig er. Jeg kan ikke se for meget på skærme, og længe kunne jeg ikke få min puls specielt højt op uden at få det dårligt, siger han.
Det betød blandt andet, at han i lang tid ikke kunne løbe, fordi det gav ham ondt i hovedet, gjorde ham svimmel og gav ham opkastfornemmelser.
- Det værste var dog den dunken i hovedet, som jeg især oplevede, når jeg lukkede øjnene. Der gik rigtig lang tid, hvor jeg ikke fik en god nats søvn, lyder det fra Vendsyssel-spilleren.
Den seneste tid har der været fremgang at spore. Han sover bedre om natten og har det bedre i dagligdagen, mens han så småt også er begyndt at kunne løbe og trille lidt med en fodbold. Jakob Hjorth prøver på at holde hovedet højt og fokusere på de små sejre og gode øjeblikke i den hårde periode.
- Det er heldigvis blevet bedre, og jeg bliver hele tiden nødt til at kigge på de små fremskridt i stedet for at fokusere på det faktum, at der er lang vej tilbage til fodboldbanen. Men først og fremmest handler det for mig lige nu om at kunne have en normal hverdag. Så ét skridt ad gangen.
Manglende tidshorisont er det værste
Jakob Hjorth ved endnu ikke, hvornår han igen kan trække i Vendsyssel-trøjen og fodboldstøvlerne og gå på banen for Superliga-klubben. Han håber, han bliver klar til foråret, men han ved det ikke med sikkerhed endnu.
Så snart du kommer ud over de første tre måneder, så det er svært at spå om, hvornår jeg kan vende tilbage til fodboldbanen.
Jakob Hjorth
- Specialisterne siger, at man ikke kan sige noget konkret, så snart du kommer ud over de første tre måneder, så det er svært at spå om, hvornår jeg kan vende tilbage til fodboldbanen. De håber dog på, at jeg kan være klar til marts, men som sagt kan man ikke rigtig sætte en tidshorisont, og det er næsten det hårdeste af det hele, siger han og uddyber:
- For du kan ikke lave et forløb og et genoptræningsprogram. Du bliver nødt til bare at håbe hver morgen, når du står op, at det er blevet bedre. Der har været mange tilbageslag gennem de sidste fem måneder, hvilket blandt andet er gået rigtig hårdt ud over min søvn og min generelle livsglæde, men i det seneste stykke tid er det gået den rigtige vej - og det skulle det gerne blive ved med.
Det er forskelligt, hvordan spillere reagerer på hjernerystelser. Nogle spillere er hurtigt tilbage på banen igen, mens andre bliver tvunget til lange pauser. Nogle kommer sig aldrig over slaget og må stoppe karrieren, og den frygt har Jakob Hjorth også haft.
- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at den tanke ikke har været oppe at vende. For selvfølgelig har den det. Men indtil videre tager jeg det med ophøjet ro, for jeg tror, at disse tanker er meget normale blandt sportsudøvere, så snart der ikke kan blive stillet en konkret diagnose og tidshorisont.
- Derfor er det klart noget, jeg frygter, men jeg er langt fra at smide håndklædet i ringen, og det er ikke noget, der kommer til at styre mig i jagten på at komme tilbage. Jeg tror på, at jeg nok skal komme stærkere tilbage, for hvis der er noget, jeg aldrig gør, så er det at give op.
Et comeback til fodbolden bliver dog ikke for enhver pris for Jakob Hjorth, der ikke vil risikere sit liv og generelle helbred i jagten på at vende tilbage til banen.
- Selvfølgelig kan der komme et tidspunkt, hvor man bliver nødt til at tænke på ens liv ved siden af fodbolden, og lige nu er det første skridt at kunne alt andet end at spille fodbold og dermed få en helt normal hverdag. Næste skridt bliver at komme tilbage på fodboldbanen, siger Jakob Hjorth, der forholder sig til, at specialisterne er positive omkring hans fremtidige fodboldkarriere.
Giver ikke op
Vendsyssel-spilleren er klar på at bruge den tid, det tager, før han igen kan hjælpe holdkammeraterne. Skadespausen har nemlig kun gjort ham mere sikker på, at fodbolden er den rette levevej for ham.
- Det var virkelig fedt at være med til at sikre Vendsyssel oprykning. Derfor var det ekstra specielt at spille de kampe, som jeg nåede i Superligaen. Jeg havde den fedeste følelse i kroppen, og jeg savner det helt vildt, fortæller han.
- Jeg kan mærke, hvor meget jeg brænder for fodbold, og det er jo bare ekstra motivation for ikke at give op, selv om det, jeg er igennem nu, er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet.
Jakob Hjorth har brugt skadespausen på at blive opereret i den skulder, der har drillet ham, siden den gik af led i slutningen af sidste sæson. Den 15. oktober lagde han sig under kniven til en succesfuld operation, og efter et genoptræningsforløb skulle den være helt klar igen til februar.
Herefter kan han igen spille fodbold, når hovedet har det helt godt. Hvornår det bliver, ved han dog ikke, men han ved, at han vil fortsætte kampen.
- Det var min drøm at nå til Superligaen, og jeg er slet ikke færdig med at vise, hvad jeg kan som fodboldspiller, siger han.
Nordjyderne starter forårssæsonen igen den 11. februar, hvor mestrene fra FC Midtjylland kommer på besøg. Den kamp bliver også uden Jakob Hjorth, men forhåbentlig ser forsvarsspillerens situation noget lysere ud til den tid.