Theresa Scavenius har meldt sig ud af Alternativet

Torsdag har Theresa Scavenius valgt at melde sig ud af Alternativet.

Theresa Scavenius har meldt sig ud af Alternativet.

Det oplyser den tidligere klimaordfører på Facebook.

- Jeg har i dag meldt mig ud af Alternativet, da jeg desværre ikke ser nogen anden mulighed, skriver hun i et langt opslag, hvor hun begrunder sin beslutning.

Udmeldelsen sker knap 11 måneder efter, at hun blev valgt ind i Folketinget for partiet.

Hun fortsætter som løsgænger i Folketinget og nedlægger dermed ikke sit mandat, så der kan komme en suppleant ind fra Alternativet.

- Jeg er optaget af at kunne fortsætte mit parlamentariske oppositionsarbejde, hvor jeg kan kontrollere og kritisere regeringens politik.

Smidt ud af gruppen

Udmeldelsen er kulminationen på en konflikt, der ifølge begge sider af den har været i folketingsgruppen "fra dag et" efter valget.

Konflikten fik i august partiledelsen til at indlede en proces mod eksklusion, der indebar konfliktmægling i gruppen. Men fredag forlod Theresa Scavenius "den interne proces", da hun havde mistet tilliden til, a  det blev håndteret "retfærdigt og seriøst".

- Jeg har været meget tålmodig, men nu er det slut, skrev hun på det sociale medie X, der tidligere er kendt som Twitter.

Søndag drog partiet konsekvensen: Theresa Scavenius blev bandlyst fra folketingsgruppen.

Hun blev frataget alle sine ordførerskaberskaber og udvalgsposter, og hun skal have et andet kontor på Christiansborg – væk fra den grønne gang, hvor Alternativets folketingsmedlemmer holder til.

Det betragtede Scavenius selv som en "de facto ekskludering", skrev hun i et opslag i en Facebook-gruppe for Alternativets medlemmer, som hun videresendte til TV 2.

Samarbejdsvanskeligheder

Der er forskellige udlægninger af, hvad konflikten bunder i.

I et brev fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen skrev partileder Franciska Rosenkilde og forperson for hovedbestyrelsen Trine Aslaug Hansen søndag til partimedlemmerne, at det ikke er et spørgsmål om "en politisk konflikt eller uoverensstemmelse".

Det handler om samarbejdsvanskeligheder med Theresa Scavenius, forklarede de. Alternativet anklager hende for at sabotere arbejdet i Folketinget.

- Theresa har lige siden valget udvist modvillighed til at samarbejde, ikke anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer, skadet Alternativets samarbejde med andre partier og ministerier, (og) skabt et dårligt arbejdsmiljø omkring sig, stod der også i brevet.

Bluf og politisk teater

Theresa Scavenius afviser, at hun har været grov overfor Alternativets medarbejdere. Men det er "rigtigt nok", at hun har "udvist modvillighed til at samarbejde", medgav hun tirsdag i 'Go’ aften Live' på TV 2.

Men ifølge Scavenius skyldes det forskellige politiske udgangspunkter i Alternativet:

- Fra dag ét har vi haft store samarbejdsvanskeligheder. For jeg ønskede at konfrontere de andre politikere med bluf og politisk teater, mens de andre ville være gode venner, hygge sig og drikke kaffe med Mette (Frederiksen, red.), sagde hun.

I torsdagens Berlingske fortæller den tidligere klimaordfører ligeledes om sine udfordringer med at passe ind på Christiansborg:

- Jeg tror, at jeg er blevet bannerfører for viden, og på den måde er jeg også blevet farlig, siger hun blandt andet i interviewet, før hun erkender, at hun bliver hård, konfrontatorisk og besværlig, "når folk lyver og ikke passer på vores demokratiske model".

Tre løsgængere i Folketinget

Theresa Scavenius er lektor ved Aalborg Universitet, hvor hun har beskæftiget sig med klimapolitik. Hun har derfor hidtil også markeret sig som klimaordfører og sidder blandt andet i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg og Europaudvalget

Hun fik 1.081 personlige stemmer til folketingsvalget 1. november 2022.

Der er nu tre løsgængere i Folketinget: Theresa Scavenius, Lars Boje Mathiesen, der blev ekskluderet fra Nye Borgerlige, og Jon Stephensen, tidligere folketingsmedlem for Moderaterne.

Alternativet står tilbage med fem folketingsmedlemmer.


Seneste nyt

fra Nordjylland