LIGE NU:

TV 2 erfarer: Mette Frederiksen på vej med en plan for genåbning af Danmark

Planen forventes at komme først på ugen.

Danskerne kan måske snart få svar på, hvornår landet kan genåbnes. Og hvordan.

Ifølge TV 2s oplysninger ventes regeringen først på ugen, sandsynligvis mandag, at præsentere en plan for den gradvise åbning af Danmark.

- Fra denne uge kommer vi også politisk til at gå ind i en ny fase i coronakrisen, hvor debatten primært kommer til at handle om, hvordan og hvor hurtigt landet skal åbnes, forklarer TV 2s politiske analytiker Hans Redder og fortsætter:

- Der bliver det interessant at følge om den enighed, der har været på tværs af alle partier, da det handlede om nedlukningen, også kommer til at gælde i den nye fase.

Han forklarer, at selvom regeringen læner sig op ad sundhedsmyndighedernes anbefalinger, er det i sidste ende en politisk beslutning:

- Akkurat som det i sidste ende var en politisk beslutning at lukke landet, bliver det også en politisk beslutning, om - og hvordan - man skal åbne landet igen.

- Og det bliver en enormt svær øvelse, fordi man skal balancere hensynet til at åbne landet igen, med det hensyn at smitten ikke skal begynde at brede sig ukontrolleret. Hvis det sker, kan det, vi har været igennem den seneste tid, være spildt, og det er selvfølgelig skrækscenariet for Mette Frederiksen.

Planen kommer tre uger efter nedlukning

Dermed vil planen for genåbning komme godt tre uger efter, at statsminister Mette Frederiksen som en konsekvens af det verserende virusudbrud valgte at lukke store dele af Danmark ned med ordene:

- Vi skal hellere handle i dag, end fortryde i morgen. Vi skal sætte ind dér, hvor det virker. Hvor smitten spredes mest.

Dermed valgte regeringen at indføre en række tiltag for at afbøde og forsinke udbredelsen af coronasmitte i landet, som skulle gælde fra 11. marts og to uger frem.

23. marts fortalte statsministeren under et pressemøde i Statsministeriet, at regeringen ville forlænge nedlukning af Danmark med to uger:

- Vi forlænger alt dét, vi har sat i gang til og med 2. påskedag – altså 13. april, lød det fra Mette Frederiksen dengang.

TV 2 har tidligere på ugen talt med en række eksperter, der er kommet med deres bud på, hvilke dele af samfundet, der bør åbnes først:

Tallene i listen har ingen betydning for, hvad der åbner først. Kig i stedet på vurderingen i bunden af hvert punkt.

Her kan Danmark blive genåbnet først