LIGE NU:

Uvejr på vej: Skybrud og torden kan ramme Danmark i aften

Vendsyssel ser ud til at gå nogenlunde fri af uvejret onsdag aften. Syd for Limfjorden vil nordjyderne formentlig opleve tordenvejret og skybruddet tæt på midnat.

TV 2 VEJRET varsler om risiko for skybrud og torden over Danmark onsdag aften.

Onsdag aften kan tagrender løbe over, kældre og viadukter kan komme til at stå under vand, mens der mange steder vil være nedsat sigtbarhed i trafikken og risiko for akvaplaning.

Det skyldes, at kraftige tordenbyger onsdag aften skal op over Danmark fra syd.

Det mulige uvejr har fået TV 2 VEJRET til at varsle om risiko for torden og skybrud over dele af Danmark, som kan ses på kortet herunder:

 
 
Foto: TV2 Vejret

Varslet gælder fra klokken 18 til klokken 23 for den sydlige halvdel af landet, mens et større område har en mindre risiko for torden og skybrud frem til lige efter midnat.

Risiko for hundredevis af lynnedslag

På grænsen mellem varm og ustabil luft over Danmark og køligere luft mod vest dannes en regulær tordenfront, der fra først på aftenen når frem til den sydlige del af landet.

Her kan der i forbindelse med fronten være stedvis kraftig torden med flere hundrede lynnedslag. Når tordenfronten passerer kan der komme store mængder regn, som kan falde så hurtigt, at der kan komme regulært skybrud.

Skybrud er defineret ved nedbørmængder på 15 millimeter eller derover på blot en halv time.

Det er så store nedbørmængder på så kort tid, at tagrender og kloakker ikke kan følge med de store mængder regnvand. Det kan føre til oversvømmede kældre og veje.

I løbet af aftenen vil området med regn- og tordenbyger bevæge sig videre mod nord, og inden midnat vil det have passeret hele landet.

Klumper af tordenbyger

På sin vej mod nord ventes tordenfronten at miste lidt af sin intensitet, så det kraftigste tordenvejr og den største risiko for skybrud er i den sydlige og østlige del af landet.

Prognose: Her ventes tordenfronten at ligge klokken 22. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Da området med torden breder sig op over landet som klumper af tordenbyger, vil nogle steder i landet gå stort set fri af det værste uvejr, når fronten passerer.

Men de steder, hvor bygerne kommer, vil der kunne falde store mængder regn.

Kraftige vindstød

TV 2 VEJRETs prognoser har stedvis mere end 30 millimeter regn til de steder i landet, hvor de kraftigste tordenbyger passerer.

Ud over store mængder regn og torden er der især over den østlige del af landet risiko for kraftige vindstød, når tordenfronten passerer. Vindstødene kan i forbindelse med de kraftigste byger kortvarigt nå op nær stormstyrke.

Stedvis kan der også falde hagl - især over den sydlige del af landet.