Valgrens kone holdt lægernes besked hemmelig for ham
Foto: TV 2 SPORT
Michael Valgren var i juni 2022 ude for et slemt styrt, der kunne have kostet ham livet.
Michael og Sissel Valgren Hundahl sidder i deres fælles hjem i Thy.
Det er halvandet år, siden Michael Valgren styrtede i et fransk optaktsløb til Tour de France.
- Jeg ville gøre alt for at køre Tour de France det år (2022, red.), og så gik det galt på denne her skide nedkørsel, og så gik jeg igennem den sværeste periode i mit liv, siger Michael Valgren Hundahl.
Styrtet kunne have kostet ham livet.
I dag er han tilbage på cyklen. Og familien er tilbage i Thy efter syv år i Monaco.
Men der er noget, som Sissel Valgren Hundahl aldrig har sagt til sin mand, før de bliver interviewet af TV 2 Sport i forbindelse med TV 2 Play-programmet 'Valgren Retur'.
- Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har fortalt dig, at din holdlæge ringer, efter han har set dig første gang (efter styrtet, red.), siger hun og fortsætter med beskeden, hun fik af lægen:
- "Du skal bare vide, at lige nu skal vi være taknemmelige for, at Michael er i live. Og så skal du vide, at det her nok bliver enden på hans karriere."
Dengang lovede hun sig selv, at hun ikke ville give beskeden videre til sin mand.
- Fordi det kunne du slet ikke have båret at vide, og der græd jeg virkelig konstant, siger en rørt Sissel Valgren Hundahl til sin mand.
Beskeden væltede Sissel Valgrens verden, som hun siger det.
Hun var sikker på, at de nok skulle komme "ud på den anden side", men hun var ikke sikker på, hvordan det ville komme til at påvirke deres forhold fremadrettet.
- Jeg tænkte aldrig på, om vi skulle komme igennem det, men jeg tror, at jeg tænkte, at det ville være et andet forhold, siger hun.
Styrtet
Vi spoler lige tiden tilbage til 9. juni 2022.
Michael Valgren Hundahl skulle bevise sit værd i det franske etapeløb La Route d'Occitanie forud for Tour de France. På det her tidspunkt var han endnu ikke udtaget til verdens største cykelløb.
Men det gik galt på en nedkørsel.
- Jeg kunne godt mærke med det samme, at det ikke var helt godt. Normalt kan man lige ryste det af sig, men her kunne jeg ikke bevæge mig.
Han var kørt ind i et træ og befandt sig på en bjergskråning.
- De fik hejst en snor ned, som de kunne binde rundt om mit bryst, og så hejste de mig op derfra.
Hoften var gået af led. Hofteskålen gået i stykker, og så var korsbånd og menisk revet over.
Nu ventede tre operationer og mange måneder med genoptræning.
I stuen i Thy står øjeblikket tydeligt for dem begge.
- Jeg vil ikke sige, at du var deprimeret, men du var en anden, siger Sissel Valgren Hundahl.
- Jeg var ikke glad, nej, fortsætter Michael Valgren.
- Nej, du var ikke glad. Og du var ikke dig selv, og du var ikke til stede, siger Sissel Valgren Hundahl og fortsætter:
- Min bekymring var, om jeg fik den samme Michael tilbage.
Jeg kunne slet ikke have kunne overskue det, hvis du var død, og vi havde siddet dernede alene
Sissel Valgren Hundahl om tiden i Monaco
Var måske ikke så taknemmelig
Det var en smertefuld tid for familien, udtrykker de begge. Der er især en scene efter en operation, der sidder i Sissel Valgren Hundahl.
- Du sov så dårligt. Og så var du bange for smerten. Det ved jeg ikke, om du før har fortalt?
- Efter Michaels operation i knæet vågnede han op og troede stadigvæk, at han var i operation, fordi den medicin, der skulle holde smerterne nede, virkede ikke. Så han vågnede op, skreg og troede han stadigvæk var i operation, fordi han havde så ondt, fortæller Sissel Valgren Hundahl.
- Lægerne gav han noget (medicin, red.), men der gik noget tid, inden det virkede. Han kom op på stuen efter det, og så brød han fuldstændigt sammen, fordi han havde så ondt.
Den situation havde Valgren selv fuldstændig glemt, siger han.
Sissel Valgren Hundahl er imponeret over, at hendes mand aldrig stoppede op og tænkte, at nu gad han ikke og kæmpe mere.
- Jeg bliver rørt, når du fortæller det, fordi jeg kan jo godt huske det, siger Michael Valgren og fortæller om den omsorg, han fik af sin kone.
- Jeg har ikke fået sådan en opbakning, som jeg fik af Sissel. Hun smed alt, hvad hun havde i hænderne for, at jeg skulle blive bedre. Jeg var måske ikke altid så taknemmelig over for hende, men jeg var ikke mig selv. Så det var en hård tid.
Han fortæller også, at hvis hun havde ønsket det, så var han stoppet karrieren efter styrtet.
Hjem til Danmark
Familien valgte at tage hjem til Danmark og hjem til Thy. Ulykken fremskyndede flytteprocessen, og for Sissel Valgren Hundahl var det særligt vigtigt at komme hjem i tryggere omgivelser.
- Jeg kunne slet ikke have kunne overskue det, hvis du var død, og vi havde siddet dernede alene, siger hun og fortsætter:
- Jeg tror, vi føler, at vi kan komme igennem det meste nu, også fordi vi har set sider af hinanden, som ikke er set før.
I dag er Michael Valgren tilbage i sadlen hos World Tour-holdet, efter et år hvor han primært har kørt på EF Education-EasyPosts udviklingshold.
Smilet er tilbage på læberne.
- Jeg glæder mig virkelig til 2024, og jeg har en god følelse, efter vi er flyttet hjem. Og jeg synes, at Danmarks terræn passer mig bedre som ryttertype, siger han.
Og mens vejret måske kan virke ubetydeligt i den her sammenhæng, så nævner han alligevel de forandrede forhold. Med et smil på læben, vel at mærke.
- Det er pissetræls, at vejret ikke er det samme som i Monaco, men jeg er sikker på, at det kan give mig noget i forhold til forårsklassikerne. Så det er fedt at være kommet tilbage til rødderne.
Han vil gerne vinde en etape i Giro d’Italia. Det er et mål, fortæller han.
Og selvom Tour de France ikke er et mål i sig selv, så ...
- Kommer den, så kommer den. Hvis det går så godt, som vi håber, så kan de (holdet, red.) ikke komme udenom mig, og så vil jeg jo gerne køre igen. Jeg synes jo, Tour de France er det fedeste og det største, men den er ikke på listen i år, slutter Michael Valgren Hundahl.
Du kan se hele programmet 'Valgren Retur' på TV 2 Play lige nu.