01:02

Vejret skifter: Skybrud og torden på vej

Selvom sommervarmen fortsætter søndag, er der varsel om skybrud og torden.

I samarbejde med tv2.dk

Sommervarmen har fat i Danmark - og lørdag er den femte sommerdag i træk. Men til trods for at varmen fortsætter de næste to dage, så er der også ugler i mosen.

Den varme luft, der strømmer ind over Danmark, bliver efterhånden mere og mere ustabil. Det medfører blandt andet, at der lettere dannes byger, som kan blive kraftige. Derudover er luften også mere fugtig end de foregående dage, og den kombination giver yderligere næring til dannelsen af byger, som kan give store nedbørsmængder.

Risiko for skybrud og torden

Natten til søndag nærmer et lavtryk sig Danmark i stor højde, og det giver anledning til bygedannelse. Visse vejrmodeller viser at der allerede fra i nat kan dukke byger op - især over den østlige del af landet.

Samme vejrmodels bud på udbredelsen af bygerne søndag eftermiddag klokken 14. Foto: TV 2 VEJRET

Derimod er der stor enighed om, at der fra søndag formiddag kan opstå kraftige regn- og tordenbyger over Sjælland. Herfra kan bygerne bevæge sig videre mod vest i østenvinden, samtidigt med at der kan dannes nye, kraftige byger over Jylland.

Da usikkerheden med hensyn til præcis placering af byger i sagens natur altid er usikker, har vi på TV 2 Vejret valgt at udsende varsel for risiko for skybrud og torden i hele landet, gældende for søndag.

Varsel for skybrud og torden gælder for hele Danmark, fra klokken tre natten til søndag, frem til søndag aften klokken 23. Foto: TV 2 VEJRET

I forbindelse med bygerne kan der også komme kraftige vindstød, ligesom de lokalt kan være med hagl.

Lokalt op mod 50 millimeter regn

Bygerne kan aflevere store mængder regn på meget kort tid, når de rammer, og derfor kan der flere steder forekomme skybrud. Det sker, hvis der falder mere end 15 millimeter på en halv time.

Lokalt kan der falde op mod 50 millimeter i alt, når bygerne rammer. Til gengæld er placeringen af bygerne meget usikker - så områderne med store nedbørsmængder behøver ikke at være de steder der bliver ramt. Foto: TV 2 VEJRET

Derudover kan der samlet set falde op mod 50 millimeter, de steder, hvor der kommer mest.

I perioder kan solen dog også komme frem på himlen, og så kan temperaturen stige til mellem 25 og 27 grader.

Mandag og tirsdag fortsætter det meget ustabile vejr, og der er fortsat risiko for meget store nedbørsmængder.