LIGE NU:

Venstre med opsigtsvækkende forslag: Vil hjælpe virksomheder, men forbyde udbetaling af udbytte

Til gengæld skal virksomhederne konsolidere og styrke sig for at bevare danske arbejdspladser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er allerede vedtaget hjælpepakker for store milliardbeløb til erhvervslivet, men ifølge Venstre er det ikke nok.

Derfor har oppositionspartiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, lørdag sendt et brev til finansminister Nicolai Wammen (S), hvor han kommer med en række konkrete forslag til at gøre endnu mere for virksomheder ramt af coronakrisen.

Venstre vil blandt andet forlænge den nuværende udløbsdato på hjælpen fra 9. juni til 9. juli, nedsætte grænsen for, hvor meget omsætningstab der skal til for at få kompensation samt hjælpe virksomheder med varelagre, der hurtigt mister værdi (se alle forslagene længere nede i artiklen).

- Det skal ske, fordi der er en række virksomheder, der ikke er omfattet af de hjælpepakker, vi allerede har lavet. Der er flere end 40.000, som har mistet deres arbejde inden for den seneste måned, så det tager fat nu, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Stop for udbetaling af udbytte

Venstres forslag retter sig mod hjælpepakken, der giver midlertidig kompensation for virksomhedernes faste udgifter.

Her er der i den nuværende ordning fra 19. marts et loft, der betyder, at en virksomhed maksimalt kan få 60 millioner kroner i kompensation, men det loft vil Venstre hæve til et endnu ikke fastlagt beløb.

Men hvis virksomhederne ender med at få støtte for mere end 60 millioner kroner, vil Venstre forbyde, at de udbetaler udbytte til aktionærerne i 2020.

- Når man har modtaget denne ganske omfattende hjælp, skal man ikke senere kanalisere pengene ud til aktionærer, hvis der - forhåbentligt - kommer et overskud. I stedet skal man konsolidere og styrke sin virksomhed og dermed bevare arbejdspladser, siger V-formanden.

Det er bestemt ikke unormalt, at partier på venstrefløjen blander sig i, hvad virksomheder udbetaler til sine aktionærer, men det er meget sjældent, at et borgerligt parti som Venstre gør det.

Jakob Ellemann-Jensen afviser dog, at partifarven er ved at skifte fra blå til rød.

- Når staten griber så voldsomt ind i markedet, så må staten også i egen og i fællesskabets interesse sørge for at holde hånden under helt almindelige danskeres arbejdspladser, siger han.

Aktionærforening ser positivt på forslag

Hos Dansk Aktionærforening siger direktør Mikael Bak, at politikerne som udgangspunkt skal blande sig uden om, hvordan selskaberne fordeler udbytte, fordi det er op til generalforsamlingen og aktionærerne.

- Men i denne ganske særlige situation ser vi positivt også på Venstres forslag. Vi lægger vægt på, at der er tale om en støtteordning, og så må det være op til selskaberne at beslutte, om de vil søge støtten og underlægges de begrænsninger, der følger med, siger Mikael Bak og fortsætter:

- Her stoler vi på, at de enkelte ledelser og bestyrelser handler ansvarligt – også i forhold til at tjene aktionærernes interesser bedst muligt.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, kalder tanken om aktionærudbytte for "teoretisk".

- Lige nu handler det bare om at overleve til efter krisen. Tusindvis af virksomheder lider lige nu, og vi risikerer mange af fyringer. Som det er nu, risikerer vi et amputeret dansk samfundsliv, hvis vi ikke sikrer muskelkraft til dansk erhvervsliv, siger Brian Mikkelsen.

Det foreslår Venstre

De nye poser til bioaffald

Forsøger med plastikposer: Thisted leder efter alternativ til maddikernes foretrukne

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

play TV: Amerikanske F-16-jagere landede på Flyvestation Aalborg

De nye poser til bioaffald

Forsøger med plastikposer: Thisted leder efter alternativ til maddikernes foretrukne

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

Til forsiden

Til forsiden