Vigtigste sæson nogensinde? Næste DM-guld er guld værd

En historisk stor tv-aftale betyder, at herreklubber fremover tjener et millionbeløb på at komme i Champions League.

Det gav 75.000 kroner til klubkassen, da Aalborgs håndboldherrer tidligere på ugen slog GOG og snuppede Super Cup-trofæet.

Men der venter en markant større check til det hold, der næste forår - efter 26 grundspilskampe og et slutspil - kan løfte DM-pokalen som nykåret dansk mester.

Det europæiske håndboldforbund EHF solgte sidste år tv-rettighederne til de europæiske turneringer fra 2020 til 2030 for op mod fire milliarder kroner. En historisk tv-aftale, som fra næste sæson også vil betyde historiske præmiepenge i de europæiske klubturneringer.

Hvor Aalborg og GOG eksempelvis i denne sæson får hver 60.000 euro (cirka 450.000 danske kroner) for at deltage i Champions Leagues gruppespil, bliver beløbet mere end tredoblet fra sæsonen 2020/2021.

Det viser en oversigt over de - endnu ikke offentliggjorte - økonomiske satser, som TV 2 SPORT er i besiddelse af.

Fra næste sæson vil hvert hold i herrernes gruppespil være garanteret 210.000 euro (cirka 1,5 millioner danske kroner) alene for at stille op. Samtidig vil der for første gang blive en ekstra bonus på 5.000 euro (cirka 37.000 kroner) per point, hvert hold opnår i gruppespillet.

- Det vil være fantastisk at kunne stoppe dem i klubkassen, fastslår Aalborg-direktør Jan Larsen over for TV 2 SPORT.

- Vi har jo pivet i mange år over, at det var dyrt at spille europæisk. Lige pludselig får vi så muligheden for at tjene penge på det. Det er da fantastisk. Det betyder, at håndbolden kan tage et step opad, siger direktøren fra de forsvarende mestre.

Også hos sidste sæsons sølvvindere fra GOG har de bemærket den store kiste med guld ude i horisonten.

- Vi har været fuldt bevidst om, at det her ligger foran os, så vi har optimeret alt det, vi kan. Og jeg er sikker på, at alle klubber har lagt sig i selen og gerne at ville vinde i år, fordi guleroden ligger ude foran, siger GOG-direktør Kasper Jørgensen til TV 2 SPORT.

Fra 28 til 16 hold

Konkurrencen om at komme i Champions League bliver dog også hårdere. Fra næste sæson bliver turneringen skåret fra 28 til 16 hold, og derfor vil kun ét dansk hold - den nye sæsons danske mestre - komme med i turneringen fremover modsat i denne sæson, hvor både Aalborg og GOG har fået en plads.

- Jeg vil ikke tøve med at kalde det den vigtigste sæson nogensinde, vi lige er gået ind i. Klubberne har svært ved at øge deres omsætninger, så at være garanteret halvanden million kroner - og have udsigt til meget mere - har kæmpe betydning, siger TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Den klub, der vinder DM-guldet i denne sæson, vil få en økonomisk fordel i forhold til rivalerne, mener Bent Nyegaard.

Udover det garanterede beløb på 1,5 millioner kroner kan den danske deltager i Champions League - ifølge både TV 2-eksperten og kilder i dansk håndbold med erfaring i at arrangere europæiske hjemmekampe - tjene yderligere halvanden millioner kroner eller mere på de syv hjemmekampe i gruppespillet mod europæiske tophold som Flensburg, Paris og Barcelona.

75 procent til herrerne - 25 til damerne

De mange millioner fra Champions League kan på sigt få betydning for magtbalancen i toppen af dansk herrehåndbold, vurderer Rasmus Klarskov Storm, der er analyse- og forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut, som hvert år undersøger økonomien i dansk håndbold.

- Hvis det er de samme klubber, som gentagne gange vil vinde det danske mesterskab og få den ekstra gevinst, der er ved det, så vil de selvfølgelig i endnu større udstrækning satte sig på "flæsket".

- Hvis der er nogen, der kommer til at sidde for tungt på flæsket, om man vil, over en længere periode, så bliver det sværere for de andre klubber at komme med. Og det kan give en tendens til - det har man også set før internationalt - at anspore nogen til at bruge lidt for meget i en satsning på at komme op, hvor de store pengepræmier er, forklarer Rasmus Klarskov Storm til TV 2 SPORT.

Den bekymring har Jan Larsen dog ikke.

- Konkurrencen i Danmark er så hård. Det skifter jævnligt, hvem der bliver dansk mester. Derfor tror jeg heller ikke på, at der er ét hold, der bare stikker af, fordi du én sæson får de penge. Det skal du gøre flere år i træk. Vi vil gerne forsøge – men det bliver også svært, smiler Jan Larsen.

Økonomien i damernes udgave af Champions League bliver også forbedret, men ikke i samme omfang som herrernes. Det skyldes, at den samlede sum penge, som det europæiske håndboldforbund EHF pumper ind i de forskellige turneringer, er blevet fordelt med 75 procent til herrerne og 25 procent til damerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland