Blodrøde vandløb i Nationalpark Thy: - Man kan sammenligne det med rust
Sådan ser vandfarven næsten altid ud ved Bøgsted Rende. Foto: Privatfoto / Alexander Arentoft Juhl
I Bøgsted Rende er vandløbene altid røde. Derfor kan der ikke leve fisk i vandet.
Da Alexander Arentoft Juhl sidste weekend var ude at opleve naturen ved Bøgsted Rende i Thy, stødte han på et naturfænomen, han ikke havde oplevet før.
Vandløbene var alle sammen blodrøde.
- Jeg tænkte, at det så specielt ud på en flot måde. Det er jo ikke noget, man ser hver dag. Det så lidt dystert ud, og det, synes jeg, så fedt ud. Det var en speciel oplevelse, fortæller fritidsfotografen.
Fænomenet hedder okker og er meget normalt at opleve ved Bøgsted Rende ifølge biologen Jakob Jørgensen, der er ansat ved Thisted Kommune.
- Det er normalt for alle vestvendte vandløb ved Vestkysten. I Bøgsted Rende er vandløbene stort set altid farvet. Det er ikke sikkert, at de er blodrøde, men de er farvet, siger biologen.
Det er ligesom rust
Men hvorfor er vandet så blodrødt? Faktisk er det mennesket, der selv har hjulpet okkeren på vej. Når vi laver grøfter for eksempel, så kommer der ilt ned i jorden, og det sætter gang i en kemisk proces.
- Der er nogle lag i jorden, som indeholder jernforbindelser. Når der kommer ilt ned til dem, sker der en udfældning af jernet. Det vil sige, at jernet begynder at løbe ud i vandet, og derfor opstår misfarvningerne.
- Man kan sammenligne det med rust. Det misfarver også jern over tid, fortæller Jakob Jørgensen.
Okker er et helt naturligt fænomen, og man kan se det i større eller mindre grad de fleste steder ved Vestkysten. Men det er faktisk ikke særlig godt for vandkvaliteten og livet i vandet.
- Det er skidt for vandkvaliteten, og flere fisk og smådyr kan ikke tåle større mængder okker. Nu er der ikke heller fisk i Bøgsted Rende, for de kan simpelthen ikke leve der, siger biologen.
Selvom okker forværrer vandkvaliteten, så er det ikke giftigt for naturen omkring vandløbene.