De kan se frem til gigamøller som naboer: - Vi giver ikke op endnu
Foto: Foto: Morten Thomsen, Hans Vittarp / Grafik: Lærke Nord, TV MIDTVEST
Naboer tæt på Østerild Testcenter er både vrede og skuffede over dagens nyhed.
Rigtig mange kan blive berørt af ekstraordinært store vindmøller ved Østerild i Thy.
Fred og fordragelighed.
Det var det, som Martin Thinnesen søgte, da han for et par år siden opdagede et særligt område i Thy - Frøstruplejren, også kaldet Thylejren, i den nordlige del af området.
- Her passer man sig selv. Der bliver ikke hevet ret mange ting ned over hovedet på dig, forklarer Martin Thinnesen, som fandt lejren ved et tilfælde, og nu er ved at bygge og bosætte sig i Thy i stedet for Esbjerg, hvor han kommer fra.
Beboerne er som én stor familie i lejren, hvor naboer bor rigtig tæt, påpeger han og Ranva Larsen, som også til dagligt bor og lever i Frøstruplejren.
Men nu risikerer de to at få endnu et par naboer tæt på - nemlig 450 meter høje gigavindmøller, som skal testes ved Østerild kun få kilometer fra lejren, hvis de sidste vurderinger falder på plads.
- Jeg har lige fundet det, og så tager de det fra mig... det synes jeg ikke om. Jeg synes ikke om, hvis man skal til at fjerne et område, som det her, som har de kvaliteter, i forbindelse med menneskelig udvikling, påpeger han og forklare, at han selv har udviklet sig meget af at opholde sig i Frøstruplejren.
Det er ikke bare sådan at finde et nyt sted at ligge en lejr, som Frøstruplejren.
- Det vil være forfærdeligt at skulle rive det hele op og starte forfra, siger beboer Ranva Larsen.
Risikerer at flytte fra hus og hjem
Omkring 100 borgere står til at blive berørt af folketingets ønske, om at vindmøllerne skal testes i Østerild i stedet for på et testcenter ved Vadehavet.
Særligt berørt er også ægteparret Ulla og Erik Lauridsen, hvis ejendom risikerer at blive eksproprieret - altså inddraget af staten - fordi generne fra møllerne kan have helbredsmæssige risici for de nærmeste naboer.
Men fremtiden er endnu usikker - for selvom et flertal i folketinget har besluttet at gå videre med planerne om at udvide testecenteret i Østerild, så er der endnu en del undersøgelser, som skal fastslå om planerne bliver en realitet.
Det betyder, at der nu skal laves en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af området, som forventes at tage mellem halvandet og to år at lave.
Hele situationen gør Ulla og Erik Lauridsen i Østerild yderst nervøse og usikre på fremtiden. Men mest af alt, gør det Ulla Lauridsen utroligt vred.
- Det er så stort et overgreb på hele naturen heroppe, som ikke bliver til andet end en ødemark med industri. Vindmølleindustrien har sådan et ta’ selv-bord. Når de ønsker noget, så får de det, og så er de fuldstændig ligeglade med, hvem og hvad det kommer til at gå ud over, mener hun.
Mulighed for at blive boende
Politikerne lægger dog op til, at man som beboer i området ved Frøstruplejren også skal have mulighed for fortsat at kunne blive boende.
Det skriver By-, Land- og Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.
Området vil med de nye gigamøller også opleve gener fra støj, men er på nuværende tidspunkt underlagt strengere støjkrav end boliger udenfor lejren.
Derfor lægger politikerne nu op til at sidestille Thylejren med andre ejendomme omkring Østerild Testcenter, så lejrens beboere også får mulighed for at søge dispensation for reglerne - og dermed undgå at flytte.
- Aftalekredsen anser Frøstruplejren som et helt særligt område, hvor den almindelige sondring mellem bymæssig og spredt bebyggelse ikke bør stå i vejen for lejrens fortsatte beståen. Aftalekredsen er derfor enige om, at miljø- og habitatkonsekvensvurderingen åbent skal afdække støjpåvirkningen af Frøstruplejren, og at der skal arbejdes for, at beboelserne i Frøstruplejren i givet fald kan fortsætte, skriver ministeriet.
Men det gør ikke Frøstruplejrens beboer rolige, fortæller Synne-Louise Tomeriksdóttir. Hun har boet i området i 12 år.
- Som beboer i Thylejren er det meget uroopvækkende, og det giver os en bekymring i hverdagen, som ikke er rar at leve med. Stemningen er urolig, men vi er jo klar på at gøre alt, hvad vi kan, for at beholde vores hjem, siger hun.
Selvom beboerne her kan se frem til en dispensation for reglerne om støjgener, bekymrer det fortsat.
- Jeg kan ikke gøre mig klog på, hvad dispensationen vil kunne gøre. Men jeg tænker, at støjreglerne er her af en grund, og hvis det har konsekvenser for menneskers helbred, så er det ikke noget, som man bare skal dispensere fra, siger Synne-Louise Tomeriksdóttir.
Hun understreger at beboerne i Thylejren ikke er imod vindmøller eller grøn energi.
- Om noget er vi grønne, det er det, vi kæmper for. Men vi har allerede et testcenter, vi har vindmøller. Thy har nok, Thy har allerede taget imod, siger Synne-Louise Tomeriksdóttir.
Naboer kæmper videre
Ulla Lauridsen er skuffet over beslutningen om, at testcenteret tæt på hendes hjem nu står til udvidelse.
- Jeg er ked af det og vred, men vi giver ikke op endnu, lyder det fra Ulla Lauridsen.
For intet er helt sikkert endnu.
Hun og manden ved ikke, om deres bolig bliver eksproprieret eller ej, såfremt de rekordhøje vindmøller bliver en realitet. Og de ved heller ikke, om de ønsker at blive boende på en dispensation eller ej, hvis dette skulle blive en mulighed.
På lørdag den 3. februar besøger minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), området til et borgermøde, og her kommer ægteparret, som beskriver sig selv som "meget aktive i kampen", også til at deltage.
Men ministerens besøg vækker ikke just begejstring hos ægteparret i Thy.
- Han kommer desværre bare for sent. Vi har inviteret ham herop flere gange, men han har ikke svaret. Og så kommer han først nu, hvor beslutningen er truffet. Det er ikke i orden, lyder det fra Ulla Lauridsen.
Også i Thylejren ved Frøstrup kæmper beboerne videre.
- Jeg tror stadig ikke, at konsekvenserne for denne beslutning er nået igennem til politikerne, så det vil vi arbejde videre på, siger Synne-Louise Tomeriksdóttir..
- Vi kan ikke lade os slå ud, vi er bare nødt til at kæmpe videre.