Pilen endte på Østerild: Over 100 mennesker bliver berørt af nye gigavindmøller
Foto: Lars Lauridsen / TV MIDTVEST
Østerild kan se frem til op imod 450 meter høje vindmøller i fremtiden efter et flertal i folketinget har fredet Vadehavet fra et nyt testcenter.
Det har været nogle år undervejs, men nu peger pilen på, at det bliver Østerild i det nordlige Thy, der skal være hjemsted for nye store vindmøller på op til 450 meter.
Oprindeligt var der otte områder i spil, men nu er de skåret ned til et, og derfor tyder meget på, at vindmøllerne skal opstilles i en udvidelse af det eksisterende vindmølletestcenter i Østerild.
Det har et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Dansk Folkepari, Konservative og Radikale Venstre på Christiansborg netop besluttet.
Det skriver By-, Land- og Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.
Tilbage i 2021 indgik Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance en aftale om at etablere endnu et vindmølletestcenter i Danmark udover de to eksisterende i Høvsøre nord for Nissum Fjord og i Østerild.
Aftalen kom på baggrund af den danske vindmøllebranche, som havde ytret ønske om endnu et testcenter, fordi den mente, det var en nødvendighed for at kunne stå imod international konkurrence.
Senere tilkendegav vindemøllebranchen så, at et nyt testcenter godt kunne etableres i forlængelse af et eksisterende, og det var her, at Østerild kom ind i billedet.
Nu er partierne i aftalekredsen blevet enige om at arbejde videre med valget af Østerild som hjemsted for nye gigavindmøller, og det betyder, at der nu skal laves en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af området.
Derefter står testcentret nu til at blive udvidet med endnu større møller end de ni, der står der i dag, hvoraf den højeste er 280 meter høj. Hvis møllerne ender med at blive rejst, betyder det, at op imod 40 ejendomme risikerer at skulle eksproprieres på grund af regler om støjgener.
- Hele aftalekredsen er meget bevidste om, at en eventuel udvidelse ikke kan undgå at få betydning for lokalsamfundet og for de beboere, hvis boliger må nedlægges eller på anden måde berøres af de høje testvindmøller. Jeg forstår godt den bekymring og uro, det giver hos de berørte. Derfor tager jeg også selv til Østerild på lørdag for at mødes og tale med borgerne om den videre proces, siger minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V) i en pressemeddelelse.
Derudover vil det også gå udover Frøstruplejren, som i dag huser omkring 100 beboere.
Politikerne lægger dog op til, at man som beboer i området skal have mulighed for at få dispensation for støjreglerne og fortsat kunne blive boende.
- Aftalekredsen anser Frøstruplejren som et helt særligt område, hvor den almindelige sondring mellem bymæssig og spredt bebyggelse ikke bør stå i vejen for lejrens fortsatte beståen. Aftalekredsen er derfor enige om, at miljø- og habitatkonsekvensvurderingen åbent skal afdække støjpåvirkningen af Frøstruplejren, og at der skal arbejdes for, at beboelserne i Frøstruplejren i givet fald kan fortsætte, skriver ministeriet.