Det betyder strejken for din mælk, ost og smør
Arbejdsnedlæggelsen startede mandag.
Det kommer ikke til at gå ud over forbrugerne, at 144 laboranter og logistikassistenter hos Arla i Nord- Midt- og Vestjylland har nedlagt deres arbejde.
For tredje dag i træk strejker 144 medarbejdere fra Arlas syv afdelinger i Støvring, Bislev Videbæk, Holstebro og Rødkærsbro, Esbjerg og Taulov, fordi de er utilfredse med deres løn.
Og så kan man som forbruger måske tænke, at konflikten snart bliver synlig i købmandens køler, hvis der kommer til at mangle mælk, smør og ost.
Men Arla forsikrer, at forbrugerne indtil videre bliver skånet.
- Forbrugerne kan ikke mærke det nu, og vi forsøger at gøre sådan, at forbrugerne generelt kommer til at mærke det mindst muligt - også hvis strejken fortsætter, siger Jonas Barfod, der er pressemedarbejder hos Arla Foods.
Han fortæller, at arbejdsnedlæggelsen ikke giver prop i produktionen – i hvert fald ikke endnu.
- Vi har forskellige anlæg, hvor vi kan sende mælken hen, og vi har store kunder i udlandet, som vi også sender mælk til. Så indtil videre har vi en plan på kort sigt, og vi har også en på længere sigt. Men den vil jeg ikke fortælle om, siger Jonas Barfod.
Medarbejderne bliver straffet økonomisk
Ved et forhandlingsmøde tirsdag formiddag kom Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation frem til, at strejken strider mod overenskomsten.
Derfor skal medarbejderne nu til lommerne, fordi de onsdag morgen stadigvæk ikke er mødt på arbejde. De skal selv betale 56 kroner for hver time, de ikke har arbejdet siden mandag.
- Pengene går ikke til Arla. Det er Dansk Arbejdsgiverforening, der får den bod, siger Jonas Barfod.
Både Arla og HK har opfordret medarbejderne til at genoptage deres arbejde. Sker det ikke, får det yderligere konsekvenser.
- Hvis strejken fortsætter i morgen, så hedder det arbejdsretten, siger Arlas pressemedarbejder.
Hvis medarbejderne fortsætter med at strejke, efter at sagen har været behandlet i Arbejdsretten, bliver boden forhøjet med 30 kroner per time både for ufaglærte og faglærte.
Omdrejningspunktet i konflikten er, at de strejkende medarbejdere sidste år fik en lønstigning på 722 kroner om måneden, men stigningen er i flere tilfælde blevet modregnet i de ansattes personlige tillæg, og det vil medarbejderne ikke finde sig i.
Derfor vil de have ændret en paragraf i deres kontrakter, der har gjort det muligt for Arla at lave modregningen.